HAZA DUNATÁJ Kertész utca, vagy Wall Street?

Kertész utca, vagy Wall Street?

2210
hirdetés

Komárom város még ki sem írta a versenytárgyalást a Kertész utcai városi telek eladására és máris nagy a felzúdulás, már csak az eladás puszta ténye miatt is. Nyilvánvalóan sokan úgy vélik, hogy a belvárosban sok mindenre van szükség, de újabb irodaházra biztos nincs. Az viszont érthetetlen, hogy a testület figyelmen kívül hagyva a közvéleményt, sorra árusítja ki a városi ingatlanokat mégpedig áron alul és a valódi versenyt kizárva. Tette ezt tavaly ősszel a singellői (kiserdő, illetve Klapka utca) telekeladásnál és nyilvánvalóan így lesz majd ez a Kertész utcai telekeladásnál is. Már az alacsony ár megállapítása is azt sugallja, hogy itt valami nincs rendben…

Jelenleg Komáromban a telekárak kb. 100 euro/m2 körül mozognak de a belvárosban ez természetesen magasabb. Tehát a város által megállapított kikiáltási ár, ami csak 53 Euro/m2 eleve magában hordozza a korrupció gyanúját. Ha hozzávesszük, hogy a kiírás olyan részleteket is tartalmaz, hogy hány elektromos töltőállomás legyen az épülendő új irodaházban, illetve hogy kerékpárbox is szükségeltetik, akkor élünk a gyanúval, hogy egy már létező projektre szabták rá a kiírást. Egyetlen kockázati faktor teheti semmissé a mutyit, ha esetleg valaki többet kínálna a versenytárgyaláson. Ekkor jön a bizottság, aki majd gondosan kizárja az esetlegesnemkívánatos pályázókat, olyan indokokkal, hogy nem komáromiak, hogy nem terveztek a tetőre gólyafészket, vagy a kerékpártároló nem felel meg a komáromi kerékpárok kerékszélességének. Mint tettük a singellői teleknél, most is felhívnánk a figyelmet arra a tényre, hogy a 2009-töl érvényben lévő városi rendelet alapján csakis a pályázó által felkínált ár a döntő, tehát minden egyes újabb kritérium csakis parasztvakítás és arra szolgál, hogy az nyerhesse meg a versenytárgyalást, akinek kell. Ismerve a komáromi  önkormányzati korrupciós folklórt, a nyertes az lesz, aki eredetileg is beadta vásárlási kérvényét. Ha csak elképzeljük, hogy ez a négy emeltes épület miképp fog beolvadni, vagy inkább kilógni a jelenlegi városképből, jogos a címben feltett kérdés: kell e városunknak egy magas irodaházakkal szegélyezett rendkívül forgalmas út? Vajon az új épület nem érinti-e károsan a szomszédos, jelenleg is létező épületek létét, mivel nyilvánvalón megváltoztatja azok fényhozzáférését, stb. Vajon a szemben lakókat nem fogja-e zavarni az esetleges visszhang, amit a forgalomban résztvevő járművek hajtóművei generálnak? Ha valaki az eladáspártiak közül esetleg azzal érvelne, hogy jelenleg már ott áll egy irodaház, akkor fel szeretnénk hívni a figyelmüket arra tényre, hogy azt sem egy transzparens versenytárgyalás eredményeként építették, hanem B. Tibor expolgármester kegyence szerezte meg. Álságos az az állítás is, hogy mennyi új munkahely teremtődik majd a beruházás által, mivel ezt soha senki sem ellenőrizheti le. Lehet, hogy csak a jelenleg létező ingatlanok bérlői fognak átköltözni, mivel az új épület elfogja a fényt az irodáiktól és egyetlen új munkahely sem létesül majd.

Felháborító az a tempó, ahogy a város szó szerint futószalagon szabadul meg az ingatlanaitól, fittyet hányva azok valós értékére, illetve a város életében betöltött fontosságára. Ha valaki elolvasná a függetlenek választási ígéreteit, erről egy szót sem talál.

Kíváncsian várjuk, hogy a lakosság reakciója elég erős lesz-e arra, hogy megállítsa ezt az ingatlanpanamát.

 

DUNATÁJ HETILAP 10/2021

hirdetés
Previous articleVárosépítés kontra telekmaffia?
Next articleHamarosan véget ér a „megpróbáltatás”