HAZA RÉGIÓ Kazinczy-érem a Szép Magyar Beszéd verseny döntőjében, Győrben

Kazinczy-érem a Szép Magyar Beszéd verseny döntőjében, Győrben

1212
hirdetés

„Anyanyelvünk védelme önmegvalósítási esélyeinket növeli.”

A Kazinczy Ferencről elnevezett Szép Magyar Beszéd verseny Kárpát-medencei döntője a hagyományokhoz híven Győrött, április 21-23-a között került megrendezésre. A Péchy Blanka színésznő, nyelvművelő által alapított Kazinczy-díjat 1960-ban, a szépen beszélő hivatásos előadók jutalmazásaként indították el, 1973-tól a pedagógusképző intézmények hallgatói, 1986 óta újságírók, középiskolások és középiskolai tanárok is megkaphatják.

A verseny döntőjére 120 magyarországi és mintegy harminc határon túli diák érkezett.

A verseny fővédnöke Dr. Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke nyitó beszédében hangsúlyozta, hogy a kezdeményezés mára a nemzet határokon átívelő egyesítésének egy fontos megnyilatkozási formája, immár 52. alkalommal. „A versenyelvű és középpontú 21. században legnagyobb értékünk és esélyünk az észjárásunk, a gondolkodásmódunk és világlátásunk, amely magyar nyelvünkben fogan meg, és általa kristályosodik ki.”

A szlovákiai magyar gimnáziumokat négy tanuló képviselhette, köztük a Selye János Gimnázium diákja, Szebellai Dániel. Érettségi előtt álló diákunk az elmúlt tanév Szép Magyar Beszéd verseny kassai, országos döntőjének győztese lett. Az elmúlt hónapban pedig felvételt nyert a pozsonyi Színművészeti Egyetemre.

A résztvevők pénteken, a szabadon választott szöveget olvasták fel, szombaton pedig a kötelező szöveget. A verseny része volt egy írásbeli feladat megoldása is, Péchy Blanka nyelvművelő, jelölési rendszere alapján. A Kazinczy-érmeket és -díjakat, valamint a Péchy Blanka-díjakat a díjkiosztó ünnepségen adták át a bíráló bizottság tagjai: Szakonyi Károly Kossuth-díjas író, Balázs Géza az Anyanyelvápolók Szövetségének alelnöke, Török Annamária, Kazinczy-díjas rádióbemondó.

Megható és örömteli pillanat volt, amikor sikeres diákunk a győri Városháza dísztermében, átvehette a Kazinczy-érmet, felkészítő tanára pedig a legjobb határon túli versenyző felkészítéséért járó különdíjat. A Kazinczy-verseny immár egy mozgalommá nőtte ki magát, nemcsak a versenynek, hanem a verseny nyomán kialakult munkaközösségeknek, nyelvi táboroknak, rádióműsoroknak köszönhetően.

A jövőre nézve pedig figyelemre méltóak voltak Dr. Kövér László ünnepi szavai: „Az együvé tartozást legerőteljesebben az anyanyelvünk határozza és pecsételi meg. A magyar nyelv, mint érték azonban nemcsak oltalmat nyújt, hanem oltalmat is igényel!”

A Kazinczy-éremhez szívből gratulálok!

Dr. Farkas Adrianna

SJG, felkészítő tanár, osztályfőnök

hirdetés