HAZA GAZDASÁG Kažimír: Ezt a kottát valaki más írta számunkra

Kažimír: Ezt a kottát valaki más írta számunkra

1112
hirdetés

kazimir peter

 A jövő évi költségvetésben további félmilliárd euróval kell csökkenteni a közkiadásokat az ideihez képest.  Kažimír jelezte, hogy a kormány a szociális juttatások költségvetési fejezetének csökkentésével akarja ezt megoldani.
Az európai statisztikai hivatal, az Eurostat közzétette az Európai Unió tagországainak, ezen belül Szlovákiai gazdasági eredményeire vonatkozó adatait a 2012-es évre – tájékoztatott hétfői sajtótájékoztatóján Peter Kažimír pénzügyminiszter, aki szerint örömteljes hír, hogy az Európai Bizottság, illetve némely hitelminősítő ügynökség által év elején közzétett negatív előrejelzések a 2012-es évre vonatkozóan, nem váltak valóra.

A miniszter szerint a gazdasági szempontból rendkívül feszült év ellenére a kormány intézkedéseinek köszönhetően sikerült elérni a közkiadások GDP-arányos hiányának 4,35%-os szintjét. A jövő évi költségvetésben további félmilliárd euróval kell csökkenteni a közkiadásokat az ideihez képest, ha a kormány tartani szeretné az államháztartás 3 százalékos célhiányát, és megbízható költségvetést szeretne felállítani a 2014-es évre, amely eleget tesz Szlovákia nemzetközi kötelezettségeinek is – nyilatkozta a miniszter.

Kažimír szerint az év első három hónapjának adóbeszedései azt jelzik, hogy az ország gazdasága már tavaly elérte a mélypontját, miközben az beszedés nem tér el a pénzügyi tárca 2013. januári előrejelzésétől. „Ez nagy reményt nyújt nekem arra, hogy ebben az évben elérjük a 2,9%-os szintet” – fűzte hozzá a miniszter.
Az államháztartás pozitív fejlődése, illetve az állami pénzeszközök növekedése elsősorban a bankadó növelésének, valamint települések és megyék, illetve a társadalombiztosító jobb gazdálkodásának köszönhető. De megtakarítás történt az európai alapok merítésének társfinanszírozása terén, illetve az állami egészségbiztosító jobb gazdálkodásának köszönhetően is. „Takarékoskodtunk az adósságon és a kamatok fizetésén is, mégpedig 120 millió euró értékben” – sorolta a miniszter.
A Szlovák Biztosító elemzője, Martin Baláž a pozitív eredmény ellenére felhívja a figyelmet arra is, hogy bár a közkiadások hiánya alacsonyabb a tervezett 4,6%-os célhiánynál, még mindig a 9. legmagasabb az Európai Unión belül. Az euróövezet országain belül csak Franciaországnak és azoknak az osrzágoknak volt magasabb a deficitje, amelyek az európai intézmények segítségére szorultak, azaz Spanyolországnak, Görögországnak, Írországnak, Portugáliának és Ciprusnak.

Az Eurostat adatai szerint Szlovákia államadóssága eddig még sohasem volt ilyen magas, elérte az 52,1%-ot. Kažimír szerint azonban azt is fontos megnézni, hogy mi áll ennek a hátterében. Az állami költségvetés 3,8 milliárdos deficitjén kívül, ami tulajdonképpen az államadósság növekedésének 50%-át teszi ki, ott volt például az a további 2 milliárd euró is, amelyet az államadósság kezelésének céljaira kellett felhasználni, amit az okozott, hogy a 2011-es év végén Szlovákia a pénzügyi piacon uralkodó helyzetnek köszönhetően képtelen volt fizetni.

Az államadósság növekedésének további tényezői közé tartoznak még Szlovákia kötelezettségei a nemzetközi programokban. Az ideiglenes európai mentőcsomag esetében a bruttó adósság 1,3 milliárd euróval növekedett, az állandó európai mentőcsomag részletfizetései pedig további 264 millió euróval növelték az államadósságot. A miniszter szerint a negatív folyamatokban az is közrejátszott, hogy a 2012-es költségvetést még az előző kormány készítette, mégpedig nem éppen a legjobban.
„Nem vagyok felelős ezért a számért. Nem ez a kormány tervezte az államháztartási hiányt a GDP-arányos 4,6%-osra, s ilyen megvalósíthatatlanra. Ezt a kottát valaki más írta számunkra” – fűzte hozzá a miniszter.
Tény viszont, hogy a költségvetési felelősségről szóló törvény értelmében a pénzügyminisztériumnak először a történelemben a gyakorlatban is ki kell próbálnia az adósságféket, s ha tovább növekedne az államadósság, s elérné az 55%-ot, az a települések és megyék kiadásainak három százalékos megkötöttségének érvénybe lépését jelentené, leblokkolnák a kormányfői és a kormányalapot, illetve lehetetlenné válna a költségvetési kiadások évközi növelése.

Az közkiadások félmilliárdos csökkentésének elérése érdekében a miniszter szerint a kormány további intézkedések meghozatalát tervezi. Ezek közé tartozik, a gyermekek után járó állami támogatások kedvezményezetti körének szűkítése is a jövő évtől.

Kažimír jelezte, hogy a kormány a szociális juttatások költségvetési fejezetének csökkentésével akarja megoldani az 500 millió eurós lefaragás felét. A tervezett intézkedés a családi pótlékra, a gyermek születése után járó egyszeri állami támogatásra, a gyermekgondozási segélyre, illetve a gyermeket nevelők adókedvezményére vonatkozna.
Azt azonban hogy az állami juttatások kedvezményezettjeinek milyen széles körét érintenék a megszorítások, a szaktárca nem tette egyértelművé, megfogalmazása szerint elsősorban a „magasabb jövedelműektől” vonnák meg a juttatásokat.
A szlovák állam mintegy évi 700 millió eurót fizet ki idén a gyermekek után járó szociális támogatásokra. Ebből az összegből több mint 300 millió eurót a családi pótlék, csaknem 350 milliót a gyermekgondozási segély, közel 45 milliót pedig a gyermek születés után járó egyszeri állami támogatás tesz ki. Közgazdászok szerint érzékelhető megtakarításokat az hozna, ha a juttatások kedvezményezettjeinek körét a havi 800 eurót nem meghaladó jövedelemmel rendelkezőkre korlátoznák. Ezt a lehetőséget ez idáig elutasította a kormány. Az intézkedéssel kapcsolatos részleteknek és a jövedelemhatár pontosításának közlését nyárra ígéri a szaktárca.

dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous article…hogy a föld nagy gyomra fölmordul…
Next articleA tavalyinál színesebb műsor a Komáromi Napokon