HAZA BELFÖLD Kassán is bemutatják a holokauszt magyarországi történetét

Kassán is bemutatják a holokauszt magyarországi történetét

1201
hirdetés

Kassára érkezik hétfőn az Élet Menete Alapítvány holokauszt vándorkiállítása. A felvidéki város vasútállomásán május 24-ig látható az a tárlat, HOLOKamelyet egy olyan marhavagonban rendeztek be, amilyenben a második világháború éveiben zsidó emberek ezreit szállították Auschwitzba.

A Kassáról és a város térségéből elhurcolt 16 ezer emberből mindössze 450-en érték meg a háború végét.
Novák Ilona, a miskolci Hermann Ottó Múzeum múzeumpedagógusa, a kiállítás szervezője az MTI-nek elmondta: a tárlat azért is egyedülálló, mert a helyszíne, a marhavagon hitelesebbé teszi, el- és továbbgondolkodtat, segít az érdeklődőknek az elhurcoltak helyébe képzelni magukat.
A vagonban berendezett kiállításon a Magyar Nemzeti Múzeum archív fotói, a Mafilm kortörténeti felvételei, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum, valamint a Közlekedési Múzeum ereklyéi emlékeztetnek a vészkorszak borzalmaira.
A holokauszt megtörtént, mi más akadályozhatja meg, hogy újra megtörténjen, ha nem az oktatás és felvilágosítás, fontosnak érezzük, hogy a fiatal korosztály is hiteles képet kapjon a vészkorszak pusztításairól, megismerje a tényeket – olvasható a kiállítás meghívójában.
A vándorkiállítást eddig ötvennyolc településen láthatták, Kassa a harmadik határon túli város, ahová eljut a tárlat.

MTI

hirdetés
Previous articleA városi rendőrök használták fegyverüket
Next articleCsodálni való nénike