HAZA Egyéb Kárpátalja nincs egyedül!

Kárpátalja nincs egyedül!

808
hirdetés

Ukrajnában a polgárháborús helyzet egyre fokozódik. A folyamatok immáron olyan mederbe sodródtak, hogy az ország az összeomlás peremén áll. A gazdaság romokban, az infláció az egekben, ami miatt az embereknek az egzisztenciája forog kockán, köztük a kárpátaljaiaké, 150 ezer magyaré. Rengetegen menekülnek, az életkörülmények lassan emberhez méltatlanok, az emberek nagy része mély szegénységben él, ám panaszt csak ritkán lehet hallani tőlük. A pénz (hrivnya) elértéktelenedett. Egy átlagos nyugdíj nagyjából 33 eurót tesz ki, ennek ellenére az árak megháromszorozódtak. Az élelmiszerek lassan elfogynak, a tartalékok kimerülnek.

Segíteni kell!

Ennek tudatában Magyarország szerte adománygyűjtő kezdeményezések indultak, ám a helyzet súlyossága miatt óriási forrásokra van szükség. Felvidékről elsőként a Szlovákiai Református Keresztyén Egyház indított el adománygyűjtést, amit a február 28-i rimaszombati zsinaton fogadtak el – tájékoztatta a Felvidék.ma-t György András.

Kárpátalja„A Szlovákiai Református Keresztyén Egyház Zsinata – átérezve az Ukrajnában zajló háborúnak az ott élő testvéreinkre gyakorolt közvetlen és közvetett hatását – teljes együttérzéséről biztosítja a Kárpátalján élő református testvéreinket. Hisszük, hogy Isten nem hagyja magára az ő népét a nehéz időkben sem, és megszabadítja mindazokat, akik segítségül hívják az Ő nevét a nyomorúság idején. Egyházunk – lehetőségeihez mérten – testvéri segítséget kíván nyújtani a nehéz körülmények között élő kárpátaljai református testvéreinknek, hiszen Isten igéje arra indít minket, hogy „tegyünk jót mindenkivel, leginkább pedig azokkal, akik testvéreink a hitben” (Gal 6,10). Ezért a Zsinat azonnali gyűjtést hirdet Egyházunkban a kárpátaljai testvéreink megsegítésére. A tartós élelmiszer vásárlására szánt pénzadomány gyűjtés megszervezésével, és 2015. április 15-ig történő lebonyolításával a Zsinat megbízza Egyházunk Diakóniai Központját” – áll a határozatban.

Az pénzadományokat minden református lelkészi hivatal fogadja, onnan történik majd az utalás a Református Diakóniai Központba. A beérkezett adományokat folyamatosan fogjuk eljuttatni Kárpátaljára. Az első szállítmány március 8-án indul.

A tartós- és alapélelmiszerek gyűjtését egyelőre csak a pozsonyi egyházmegye 5 lelkészi hivatala kezdte el: Somorja, Apácaszakállas, Jóka, Tany és Csicsó.

Bővebb információ a srek.sk honlapon található a kezdeményezéssel kapcsolatban, vagy a ref.somorja@mail.telekom.sk mail címem kérhető.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articlePeugeot 108 1,2 TOP! – a második generációs csúcsmodell
Next articleSztárportré: Berecz András