Kezdőlap RÉGIÓ Karátsony Imre meg nem élt kilencvenedik születésnapjára

Karátsony Imre meg nem élt kilencvenedik születésnapjára

353
MEGOSZTÁS

Minden település életében éltek kiemelkedő személyiségek, akikről sohasem szabad megfeledkeznünk. Bátorkeszi kultúrájának egyik kiemelkedő képviselője volt Karátsony Imre pedagógus.

1928. június 24-én született Réte községben. Szülőfalujában nevelkedett, majd tanulmányait Szencen, Komáromban, Érsekújvárott és Pozsonyban végezte. A pozsonyi Népművelési Intézetben elvégezte a a karnagyképzőt. 1951-ben került Bátorkeszire, haláláig a helyi magyar tannyelvű alapiskola pedagógusa volt. 1958-tól foglalkozott aktívan karvezetéssel. Alapító és élete végéig állandó tagja volt a Csehszlovákiai Magyar Tanítók Központi Énekkarának. A hosszú évek során több száz gyermekkel szerettette meg a közös éneklés csodáját. A bátorkeszi kórus számos járási verseny, Kodály Napok nyertese, illetve díjazottja volt. Fájó korai halála – 1985. április 3-án hunyt el – megszakította ezt a csodálatos sikersorozatot. A zene, az ének szeretete azonban tovább él valamikori tanítványaiban. Mi, bátorkesziek köszönjük a sorsnak, hogy köztünk, értünk élt és tevékenykedett!
„Lehet élni zene nélkül is. A sivatagon
át is vezet út. De mi (…)
azt akarjuk, hogy az ember ne
úgy járja végig élete útját, mintha
sivatagon menne át, hanem
virágos réteken.”
Kodály Zoltán

Bzsoch Gizella

hirdetés

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..