HAZA Egyéb Kandírozott gyümölcsök

Kandírozott gyümölcsök

2415
hirdetés

kep_1249A kandírozott finomságokat karácsony környékén szoktuk készíteni, talán azért, mert ekkor fogyasztunk nagy mennyiségben citrusféléket, főleg narancsot, amelyek héjából ínycsiklandozó kandírozott finomságot készíthetünk. A kandírozás egyfajta tartósítási eljárás, melynek az a lényege, hogy a gyümölcsben található vizet cukorral helyettesítjük. Időigényes művelet, mivel elég sok időbe telik, mire a víz helyét átveszi a cukor, de ha sikerül, kitűnően tartósítottuk a gyümölcsöt.

Fontos, hogy kandírozásra a már érett, de még kemény gyümölcsök az alkalmasak. A citrusfélék mellett ananászt, almát, barackot, cseresznyét, meggyet, szilvát és szőlőt is tartósíthatunk ezzel az eljárással.

Narancshéj kandírozás

A narancshéj kandírozása talán a legismertebb és a legnépszerűbb a gyümölcsök ilyen jellegű tartósítása közül. Az eljárás több napot vesz igénybe, de nem túl bonyolult. Először is vegyünk néhány narancsot, mossuk meg alaposan, hiszen a héját fogjuk később elfogyasztani. Megmosás után hámozzuk meg. A lehámozott héjat vágjuk fel keskeny csíkokra, de úgy hogy a héj fehér részét, amennyire lehet, távolítsuk el. Mérjük le a narancshéj súlyát, és adjunk hozzá ugyanannyi cukrot, majd csorgassuk rá a megpucolt narancsok levét. Az így kapott keveréket körülbelül húsz-harminc percig közepes lángon főzzük. Miután karamellizálódott, egy napig pihentessük, majd másod- és harmadnap ismételjük meg a forralást. Ha szükséges, kis mennyiségű víz hozzáadásával megakadályozhatjuk, hogy leégjen. A harmadik forralás után hagyjuk kicsit kihűlni, majd forgassuk kristálycukor és fahéj keverékébe, ezután egy sütőrácson szárítsuk meg a kandírozott narancsszeleteket, amelyek szép fényesek lesznek, és hosszú ideig elállnak. Tálalhatjuk magában édességként, de használhatjuk például muffinok díszítésére, de akár sütemények – püspökkenyér – tésztájába is keverhetjük. Másik nagyszerű fogyasztási módja, ha joghurtba, müzlibe keverjük.

 

forrás: http://helybenhagyjuk.hu/blog/tudd-meg-mi-ez-kandirozas/

fusz.hu

hirdetés
Previous articleKihirdette a jövő évi választások időpontját a szlovák parlament elnöke
Next articleKomáromi autótesztelő: Peugeot 308 Allure 1.6 e-HDi: A kategória csúcsaira tör