HAZA RÉGIÓ Itt a hatodik Hon-Nap

Itt a hatodik Hon-Nap

776
hirdetés

Június 7-8-án, szombaton és vasárnap a komáromi Csillag Erődben ismét HON-NAP.

dokumentumA Pünkösd hétfői munkaszüneti nap lehetőséget biztosít két nagyon erős kulturális tartalommal rendelkező nap megrendezésére, ezt igyekszünk kihasználni.

A rendezvény négy alappillére: gyermekprogramok, hagyományőrző- és zenei programok és kiállítások. Komáromba látogat a gyermekek nagy örömére ismét Vitéz László – Pályi János Blattner-díjas bábművész – segítségével.

Idén Tádé is itt lesz Mazsolával a Fabula Bábszínház előadásán. Tavaly nagy sikert aratott, ezért ismét a színpadon a Varázstükör Katolikus Színjátszókör. Idén a „Szóló szőlő, mosolygó alma, csengő barack” című meseelőadással várják a legkisebbeket. Nagy örömünkre a komáromi Garabonciás néptáncegyüttes gyermekcsoportja is színpadra lép.

A hagyományoknak megfelelően az 1848-49-es Forradalom és Szabadságharc Egyesület díszlövésére indul mind két nap a program. A Tolma Baranta Club tart bemutatót az ősi magyar harcművészetből, a lovasíjász hagyományokat a Brázik Törzs eleveníti fel. A végvári harcok egyik legszakavatottabb ismerője Dr. Hidán Csaba régész, történész, a Károli Gáspár Református Egyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi adjunktusa tart bemutatóval ötvözött előadást az Aranyszablya Történelmi Vívóiskola közreműködésével.

Elfogadta meghívásunkat Ludvig Rezső aranyműves mester is, aki „Szkíta kincsek” címmel tart előadást. Gasztonyi Dániel mestersolymász mutatja meg madarait: sasokat, sólymokat, baglyokat, mesél szokásaikról, viselkedésükről. Közkívánatra idén is itt lesz a Fehér Táltos Dobcsoport lélekemelő előadással.

A betyárvilágot, ezen belül a karikás ostor használatának művészetét Anka Gergő és Király András mutatja be. A Legio Brigetio segítségével ismerjük meg a római hagyományokat, katonai felszereléseket, harcmodort, vezényszavakat. Idén először a HON-NAP szervezői úgy gondolták, hogy lehetőséget biztosítanak egy határon túli magyar település bemutatkozására.

Vendégünk Izsa a Felvidékről. Bemutatják életüket, szokásaikat, ma is élő viseleteiket, hagyományaikat. A települést a Búzavirág népdalcsoport, a Gyöngyös Bokréta népdalkör, és az Első Felvidéki Lovas és Hagyományőrző Egyesület képviseli.

Az „extrém” sport is helyet kap a kínálatban, vasárnap az agár fajtamentő Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány agárversenyét tekinthetik meg!

A zenei programban mindenki találhat magának valót: az állandóságot közkívánatra az egyik legnépszerűbb magyar együttes a Bikini képviseli. Itt lesz a méltán sokak által kedvelt Historica együttes, Ők a magyar történelem eseményeit énekelik meg, modern kori hangzással vegyítve.

Szombat este a színpadon Mr. Basary, Géczi Erika, Tóth Renáta. Ismerős nevek? A HON-NAP vendége az Örökség együttes. A rockereknek sem kell más programot keresniük, fellép a Lord alapítójának új együttese a Vida Rock Band. A hazai színeket az észak-komáromi Kerecsen együttes képviseli. Kikapcsolódásként, pihenésként idén is több kiállítást lehet megtekinteni.

A rendezvény vendégtelepülése bemutatja méltán híres viseleteit Élő népviselet Izsán címmel.

A hagyományok folytatásaként idén is itt lesz a Szőnyi Alkotókör képzőművészeti alkotásaival, Turi Zsolt és Gábor László: Komárom Retro 2. (múlt és jelen) helytörténeti kiállításával, Nagy László az egyedülálló faerezet festésével. A rendező Endresz Csoport Endresz György életét és az óceánrepülését bemutató kiállítással jelentkezik.

Először látjuk vendégül a makettek szerelmeseinek nagy örömére a Bolyai Makett Klub Egyesület, akik nem csak kiállítanak, hanem a helyszínen bemutatják a makett építés mesterfogásait.

A rendezvény védnöke Dr. Molnár Attila Komárom Város Polgármestere.

Fontos tudnivalók!

A rendező Endresz Csoport fontosnak tartja, hogy a kultúrához történő hozzáférés anyagi helyzetétől függetlenül mindenki számára legyen lehetséges, ezért a támogatóknak köszönhetően a rendezvény szombaton és vasárnap a Csillag Erődbe 16.00 óráig belépők számára ingyenesen látogatható.

A 16.00 óra utáni belépés 900 Ft.

Szeszesitalt a rendezvény területére bevinni tilos!

Támogatók:

Komárom Város Önkormányzata, Komárom Város Polgármestere, Monostori Erőd Nonprofit Kft., Saxum Kft., Vizák Kft., Eurotrade Kft., T-Scutum Kft., D’n’D Stúdió Bt., Borozó (Észak-Komárom, Európa udvar), Környezet Barát Bt., Szent Ferenc Állatotthon Alapítvány, TRIGO Quality Support Kft.
Média partnerek: Komáromi Újság, Komáromi Tv, HÍD Tv, PickUp Kft, 24 ÓRA, Forrás Rádió, Regélő (folyóirat) Történelem Portál, Tourinform-Komárom, Szabad Újság Kemma.hu, Hirek.sk, Komárom.hu, Felvidek.ma, Kraliktv.com , Fesztivalkalauz.hu, Utazzitthon.hu, Programturizmus.hu,

FACEBOOK/HONNAP
Kapcsolódó letölthető dokumentum
Kapcsolódó letölthető dokumentum

 

komarom.hu

hirdetés
Previous articleSzakmai egyeztetés az új Duna-hídról
Next article,,Olyan házba kívánkozom, ahol az ágynemű levendulától illatozik”