HAZA KÜLFÖLD Indokolatlan és lesújtó a EP döntése a szlovák állampolgárságról szóló beadvány szerzői...

Indokolatlan és lesújtó a EP döntése a szlovák állampolgárságról szóló beadvány szerzői szerint

1038
hirdetés

Lesújtónak, politikai erőfitogtatásnak tartja az Emberi Méltóság Tanácsának (EMT) elnöke az Európai Parlament (EP) petíciós bizottságának döntését, hogy a testület csütörtökön lezárta, vagyis levette napirendjéről a szlovák állampolgársági törvénnyel kapcsolatos beadványát. Gubík László a beadvány társszerzője bízik benne, hogy a döntés nem befolyásolja majd a szlovák alkotmánybíróságnak az állampolgársági törvénnyel kapcsolatos döntését.

A beadvány készítője, Lomnici Zoltán szerint a bizottság a döntéssel azt üzente az állampolgársági törvényt vizsgáló szlovák alkotmánybíróságnak, hogy Európát nem érdeklik az egyes tagállamokban a kisebbségek ellen elkövetett atrocitások.
„A döntés nemcsak a felvidéki magyarokat, hanem az egész magyar nemzetet is sérti” – mondta az MTI-nek az EMT-elnök, aki szerint a döntés annak is bizonyítéka, hogy a szlovák fél minden áron szeretné eltussolni a felvidéki magyarokat ért jogsértéseket.
Gubík László – a petíciós beadvány társszerzője, akit korábban éppen a szlovák állampolgársági törvény rendelkezéseire hivatkozva fosztottak meg szlovák állampolgárságától – a bizottság csütörtöki döntésért indokolatlannak és megmagyarázhatatlannak minősítette, tekintettel arra, hogy a testület májusban úgy döntött: a beadványt addig napirenden tartja, amíg a szlovák jogszabályt vizsgáló alkotmánybíróság azt nem véleményezi.
„Nem értem, miért volt szükség arra, hogy a bizottság néhány hónap elteltével felülbírálja saját döntését” – mondta Gubík László. Hozzátette: bízik benne, hogy mindez nem befolyásolja majd a szlovák alkotmánybíróság döntését
Az Európai Parlament petíciós bizottsága csütörtöki döntésével lezárta, vagyis levette napirendjéről azt a beadványt, amelyet a szlovák állampolgársági törvény kapcsán Lomnici Zoltán és Gubík László nyújtottak be a testületnek a módosított szlovák állampolgársági törvény kapcsán. A petíciós bizottság korábban, májusban arról hozott döntést, hogy a szlovák alkotmánybíróság az üggyel kapcsolatos döntésének megszületéséig nem veti el a beadványt. Ezt mégis megtette, holott a kassai székhelyű szlovák alkotmánybíróság a beadványról mind a mai napig nem hozott döntést.
A szlovák alkotmánybíróság tavaly ősz óta vizsgálja a Robert Fico előző kabinetje által kidolgozott szlovák állampolgársági törvényt, amely alapján annak hatályba lépése óta 641-en vesztették el szlovák állampolgárságukat, köztük 42 felvidéki magyar is.

MTI

hirdetés
Previous articleRómától a Felvidékig
Next articleHumortechnikum, ahol poénból vizsgáztatnak