HAZA RÉGIÓ Rómától a Felvidékig

Rómától a Felvidékig

1112
hirdetés

fullSok színes és érdekes programmal várták az érdeklődőket a Klapka György Múzeumban a Múzeumok Őszi Fesztiválja alkalmából. Kicsik és nagyok belekóstolhattak a restaurátorok munkájába, de megtekinthető volt a „Két haza egy szívben” címet viselő gyűjtemény is.

Kurovszky Zsófia és Harsányi Eszter 1994 óta dolgoznak együtt a Klapka György Múzeummal és az ELTE Ókori Régészeti Intézetével. Ekkor került elő ugyanis az első freskó az egykori Brigetio területén.

Szeretnénk a látogatóknak átfogó képet adni arról, hogyan zajlik a falfestmények kiemelése, feldolgozása és restaurálása, illetve, hogy milyen információkat szerzünk meg belőlük. Az első freskón olyan adatokra bukkantunk, amit előttünk senki sem foglalt még rendszerbe. Dongaboltozati felületre sík szerkesztéssel felvitt jelölési rendszerről van szó. Ezzel határozták meg, hogy a fő motívumok miként kerüljenek fel a mennyezetre. Ennek az egy léptékét, amit modulusnak hívunk, sikerült meghatároznunk és rendszerbe foglalnunk. Ezzel tudjuk követni a lépéseit a geometriai szerkesztési módnak. Minden egyes lelet hoz valami újat, plusz ismeretet, amit a régészeti feltárások nem mutatnak meg – mondta el Kurovszky Zsófia restaurátor.

A programra a szakemberek olyan falfestmény-töredékeket is magukkal hoztak, amit a felnőttek és a gyerekek egyaránt kirakhattak, megtapasztalva ezzel a restaurátorok munkájának szépségét és nehézségét.

Szintén a Múzeumok Őszi Fesztiválján nyílt lehetőség megtekinteni a „Két haza egy szívben” címet viselő kiállítást, aminek darabjait 16 évvel ezelőtt kezdte el gyűjteni Horsa Istvánné.

Nyolcéves voltam, amikor kitelepítettek minket Gútáról. Amikor ezt megemlítettem az adatközlőimnek, egyből megnyíltak, a sorstársuknak tekintettek. Felajánlották a fényképeiket, a használati tárgyaikat. Készítettem térképet is, amelyen bejelöltem, hogy mely felvidéki településekről hová vitték a lakosokat. Sokan kerültek a Duna-Tisza közére, Szekszárdra, Mórra, Mezőberénybe. Békéscsabára. Az is érdekelt, hogy ezek a kitelepítettek aztán miért költöztek vissza Komáromba, és, hogy városunkban a későbbiekben hogyan alakult egy-egy család sorsa – mondta el a gyűjtemény kapcsán Horsa Istvánné.

komarom.hu
Galéria: Restaurálás és nyitott raktár a Múzeumok Őszi Fesztiválján

hirdetés
Previous articleSzlovákia polgárainak egy tizedét fenyegeti a szegénység
Next articleIndokolatlan és lesújtó a EP döntése a szlovák állampolgárságról szóló beadvány szerzői szerint