HAZA BELFÖLD Illegális bevándorlás – Nyugalomra kérte Bős lakosságát a polgármester egy tüntetés kapcsán

Illegális bevándorlás – Nyugalomra kérte Bős lakosságát a polgármester egy tüntetés kapcsán

787
hirdetés

bosNyugalomra és a konfliktusok elkerülésére kérte fel Bős lakosságát Fenes Iván polgármester annak kapcsán, hogy a többségében magyarok lakta dél-szlovákiai településen akar tüntetni kedden a bevándorlók ellen a szélsőséges megnyilvánulásairól hírhedt Marián Kotleba és pártja, hogy támogassa a „bátor” helyieket, akik népszavazáson utasították el a menekülttábor létrehozását településükön.

    A település hivatalos honlapján szombaton megjelent felhívásában a polgármester megjegyzi, hogy Kotlebáékkal egy időben „a híresztelések szerint a Hatvannégy Vármegye mozgalom is – egy ránk nézve mindenképpen szerencsétlen döntés értelmében – ellentüntetésre készül”.
    „Az önkormányzat nevében ezúton is felkérjük Bős lakosságát, hogy amennyiben (e bizonyára barátságtalan) találkozóra sor kerül, azt lehetőleg kerüljék, és ne adjanak okot egy esetleges botrányra!” – olvasható a felhívásban.
    „Mindkét csoportosulás bizonyára a saját érdekei szerint cselekszik és saját hasznát szeretné gyarapítani. Számunkra azonban ebből semmi jó nem származhat. Kérjük Önöket, ne hagyják, hogy Bős ügye egy felesleges nemzetiségi ellentétbe fulladjon, s egy újabb szlovák-magyar konfliktus tegye hiteltelenné! Ne engedjenek az esetleges provokációnak, és ne feledjék: Bős a közelmúltban felkerült a világ térképére, s a világsajtó – Los Angelestől Szingapúrig – rajtunk tartja a szemét! Maradjunk józanok, legyünk hűek önmagunkhoz és jó hírünkhöz!” – szögezte le Fenes Iván.
    A Felvidék.Ma sajtóinformációkra hivatkozva azt írta, hogy kedden mintegy ötszáz tiltakozó érkezhet Bősre, ahol a Duna utcában vonulnának fel és a kultúrház melletti parkolóban tartanák meg a tüntetést.
    „Az államfő és a kormány a szemünkbe nevet! Szlovákiába újabb bevándorlókat hívnak! Figyelmen kívül hagyták a bősi népszavazást! Elég volt! Az alkotmány napján cselekednünk kell!” – ezekkel a jelmondatokkal invitálja híveit Kotleba pártja – a Mi Szlovákiánk Néppárt – honlapján a tüntetésekre.
    A bősi népszavazáson a résztvevők 96 százaléka utasította el a menekülttábor létrehozását.
    A szlovák szélsőségesek kedden előbb Nagyszombatban tartanak tüntetést, majd azt követően vonulnak át Bősre.
    Marián Kotleba jelenleg a Besztercebányai kerület (megye) elöljárója. A volt pedagógus korábban a Szlovák Testvériség (Slovenská Pospolitost) politikai mozgalom élén állt (2003-2007), amelyet időközben betiltottak a hatóságok. Kotleba egyebek között erőteljesen védelmezi és népszerűsíti a második világháború idején működött szlovák államot, amelyet a történészek többsége fasisztának minősít. Ennek alapján, bár megyei elöljáró, ismételten nem kapott meghívót a szlovák nemzeti felkelés 71. évfordulójának besztercebányai ünnepségére, amelyen szombaton Szlovákia legfelsőbb politikai vezetői is részt vettek.
    A Besztercebányai kerületi (megyei) hivatal épületén szombaton reggel két fekete zászló lengett, ami nagy megütközést keltett a felkelés központi ünnepségeire érkezők körében. Kotleba szóvivője szerint a fekete zászlókkal a hivatal a felkelésben elesettekre kívánt emlékezni. Robert Fico miniszterelnök viszont szégyennek és elfogadhatatlannak nevezte Kotleba eljárását. Néhány óra elteltével a fekete zászlókat végül egy aktivista leszedte.


MTI

hirdetés
Previous articleFico: Ha újra felmerül a menekültkvóták kérdése, Szlovákia megint elutasítja azt
Next articleVarnus Xavérról tucatnyi gyereket neveztek el