HAZA BELFÖLD Illegális bevándorlás – Kaliňák: új megoldásra van szükség a válság kezelésében

Illegális bevándorlás – Kaliňák: új megoldásra van szükség a válság kezelésében

879
hirdetés

KalinakAz Európai Unió tagállamainak azonosak a céljai a migrációs válság kapcsán, a krízis kezelésére tavaly elfogadott megoldási javaslat helyett azonban új eszközöket kell kidolgozni – jelentette ki Robert Kalinák, a soros EU-elnök Szlovákia belügyminisztere pénteken, az uniós belügyminiszterek brüsszeli ülése előtt.

    Kalinák azt közölte, a tanácskozásnak a terrorizmus elleni harc, az EU tervezett utasregisztrációs rendszere, illetve a titkosszolgálati információcsere fokozása lesz a fő témája.
    Újságírói kérdésre válaszolva a tárcavezető beszámolt a belügyminiszterek előző esti informális munkavacsorájáról, amelynek során bemutatta országa javaslatát a migrációs válság kezelésére. Elmondta, hogy nagyjából háromórás megbeszélést folytattak, de részleteket nem árult el a szlovák indítványról, csak annyit, hogy kollégái nem ellenezték a javaslatot.
    Sajtóhírek szerint a szlovák uniós elnökség „hatékony szolidaritásra” szólított fel a tagállamok körében köröztetett egyik dokumentumában. Ennek értelmében az uniós országok szükség esetén választhatnának, miként kívánják kivenni a részüket a menekültválság kezeléséből.
    Kiszivárgott információk szerint a szlovák indítvány három forgatókönyvet vázolt fel a migránsáradat intenzitásától függően. Az első esetben, amikor „mérsékelt” a beáramlás, akkor a jelenlegi szabályok lennének érvényesek. Számszerűen nem határozták meg, hogy ez mit jelentene, a menedékkérők magasabb száma esetén azonban életbe lépne a „hatékony szolidaritás”, amikor valamilyen formában a tagállamok mindegyikének részt kellene vennie a krízis kezelésében, ez akár magasabb anyagi hozzájárulást is jelenthetne, akár azt, hogy segítenek a menedékkérők elszállásolásában, a jogosulatlan kérelmezők visszaküldésében vagy a külső határok védelmében.
    A legrosszabb esetre vonatkozó forgatókönyv esetén a tagállamok vezetői elfogadhatnának sürgősségi intézkedéseket, de kizárólag önkéntes alapon.
    Dimitrisz Avramopulosz migrációs ügyekért felelős uniós biztos a tanácskozás előtt kijelentette: „Sok még a tennivaló, komolyan kell gondolnunk, amit szolidaritás alatt értünk. Úgy gondolom, hogy a szolidaritásnak kizárólag egy jelentése van.”


MTI

fotó: J.I., dunataj.sk

hirdetés
Previous articleMásutt városuk érdekeit védik a képviselők
Next articleAndrás napi vigasságok Dél-Komáromban