HAZA AUTÓVILÁG Hyundai ix35 2.0 CRDi 4×4 HP Premium: Maradt a legszebb szabadidős…

Hyundai ix35 2.0 CRDi 4×4 HP Premium: Maradt a legszebb szabadidős…

3088
hirdetés

01Ez az autó az ugyancsak kompakt Tucsont váltotta a Hyundai modellpalettáján, még 2009-ben. Tavaly esett át az első ráncfelvarráson; a frissített modellt csúcsszereltségben, a legerősebb motorral és automata váltóval kaptuk meg tesztelésre.

Alaktan

Mivel az autós közvélemény egy tekintélyes részének véleménye szerint ez a legszebb szabadidős a világon, a formákhoz felesleges lett volna hozzányúlni. Nem is tették: az egész frissítés a LED-menetfényes fényszórókból, ugyancsak diódás tükörvillogókból és – az alapszint kivételével – szintén LED-es hátsó lámpákból áll. Na meg persze van néhány új szín is – például ez a „kellemes őszbarna árnyalat”, hivatalos nevén Satin Amber. Minden más vizuális elem maradt, mert azok többsége valóban a hobbiterepjárók abszolút esztétikai élmezőnyébe emeli az autót: a fantasztikusan eltalált maszk, az ízlésesen bordázott motorháztető, a hátul „spiccbe” futó oldalüvegezés, a lenyűgöző formájú (és méretű) hátsó lámpák. Szóval – lehet, hogy tényleg igazuk van azoknak, akik ezt tartják a legszebb SUV-nak a földkerekségen…

Belvilág

Itt már jóval kevesebb okunk van a lelkesedésre, mármint az esztétikum okán. Köszönhető ez főleg a trendinek végképp nem nevezhető műszerfalnak, amelynek egynéhány eleme – például a kétzónás légkondi kezelőpultja – sok évvel ezelőtti olcsó koreai modelleket juttat az eszünkbe. A középkonzol alsó folytatása is elég kopár, lásd például a váltókar környékét. A funkcionalitás és az ergonómia azonban kifogástalan, és azért akad néhány ízléses, korszerű holmi is az enteriőrben: ilyen például a volán, a színes monitor (és környéke), de jól mutatnak az átrajzolt, krómkeretes szellőzőrácsok, vagy az „órák” atipikus napellenzői is.

A helykínálat impozáns, az ülések viszont inkább csak nagyok, mint jól formázottak. Hátul például sehogy, de ez egy esetleges ötödik utasnak még jól is jön. Azt viszont csak sajnálhatja egy zimankós út során, hogy egyedül ő nem kapott villanyspirálokat a feneke alá; a többi 4 ülés ugyanis fűthető. Mármint ezen a szinten. Mint ahogy a tesztelt Premium csúcsszereltség standardja még (esetenként már az alsóbbaké is) a lejtmenet-vezérlőt és dombsegédet is tartalmazó elektronikus menetszabályozás, az i30-asban bevezetett háromfokozatú FlexSteer kormányrásegítés, a kétzónás/ionizátoros/kesztyűtartóhűtős légkondi, a tempomat, a guminyomás-ellenőrzés, az elülső/hátsó parkolószenzorok, a tolatókamera, a navigációs rendszer vagy a bőr ülőgarnitúra. Ami pedig a koffert illeti, alapon is majd’ fél köbméteres, de ha bevállalunk egy gumijavító szettet a teljes értékű (225/55 R18-as alufelnis!!!) pótkerék helyett, egyből 591 literesre nő. Bővítésekor – a pótkerekes szint használatával – csaknem vízszintes padlót és 1,436 köbméternyi rakodóteret kapunk.

Országúton, terepen

A Hyundai ix35 két benzin- és három dízelmotorral kapható, tesztautónkat az utóbbiak legerősebbike mozgatta. Ez egyben az egész motorskála legpotensebb darabja (az erősebbik benzines 166 lóerős). A korszerűnek nem igazán nevezhető automata váltóval is kifogástalan dinamikát garantál; igaz, hogy nyomatékát ebben a kombinációban 383-ról 392 Nm-re növelték. Fogyasztása viszont kissé barátságtalan: még a gyári adat is kereken 1 literrel több az ugyancsak hatgangos kézi váltós típusénál, reálisan pedig – igaz, némi lájtos terepezést is beleértve – nem tudtunk bemenni 8 és fél alá. Még az ECO gombbal sem. A határszemléket viszont tényleg nem szabad túlhajtani ezzel az autóval, mint egyetlen hobbiterepjáróval sem. Mert az oké, hogy van automata (sőt fixre is zárható) 4×4-es meghajtásunk, és a hasmagasság is elég tisztességes, de a terepszögek méltatlanok erre a névre, és a kartert is csak egy műanyag lemez védi. De hát istenem: a kompakt SUV-kat köztudottan országútra tervezték elsősorban, hogy ott összkerékhajtásuknak köszönhetően jóval biztonságosabban közlekedhessenek, mint a többi autó. Ezen felül úgy nagyjából arra, hogy huszárosan átgázoljanak egy-egy dagonyán, ha éjjel eső áztatta a hétvégi házunkhoz vagy a horgászstéghez vezető földutat. Mindezeket a kritériumokat pedig tényleg hiánytalanul teljesíti a Hyundai kompakt szabadidőse…

 

Vas Gyula

(A szerző felvételei)

 

ADATLAP
Hengerűrtartalom:         1995 cm3
Teljesítmény: 135 kW (184 LE)@4000min-1
Nyomaték: 392 Nm@1800–2500min-1
Sebességváltó: hatfokozatú automata
Legnagyobb sebesség: 195 km/óra
Gyorsulás 0–100 km/óra: 9,8 s
Csomagtartó: 465–1436 l
Hasmagasság: 170 mm
Terepszögek (első/hátsó/rámpa):24,2/26,9/17°
Gyári átlagfogyasztás: 6,9 100 km
Tesztfogyasztás: 8,5 l/100 km
CO2-kibocsátás: 182 g/km
Ár: 28 090 euró
A tesztelt modell ára: 30 080 euró

Az alapmodell ára: 17 490 euró

[nggallery id=32]

hirdetés
Previous articleMegduplázódott a komáromi polgármesterjelöltek száma – Bastrnák is indul
Next articleFelavatták Albert Flórián egész alakos szobrát