HAZA BELFÖLD Hrušovský szerint az ellenzék egyesítése nem sikerült

Hrušovský szerint az ellenzék egyesítése nem sikerült

791
hirdetés

hrusovsky_pavol_200_200A KDH képviselői klubjának elnöke, Pavol Hrušovský szerint az ellenzék a 2012-es parlamenti választások után naivan azt hitte, hogy sikerül egyesülnie. „Az idő és a fejlődés azt mutatja, hogy sohasem volt ez így, nem is lehetett, mivel az ellenzék több különálló, különböző programú politikai párt összessége, olyan vezetőkkel, akik néha egyáltalán nem értik egymást” – jelentette ki Hrušovský. Véleménye szerint az a helyzet, amelyet az egy párti kormány hozott, új kihívások elé állította a pártokat: politikailag úgy dolgozni ellenzékben, hogy képesek legyenek szakmailag, de politikailag is a kormánypárt politikai ellenfelei lenni.
A nem egységes ellenzék, még ha normális is, Hrušovský szerint árt a politika megbízhatóságának. Figyelmeztetett arra is, hogy azokban a demokratikus társadalmakban, amelyek mögött nincs egyfajta történelmi tapasztalat, nagyon nehéz egy párttal kormányozni. „Gyakran kerülünk olyan helyzetbe, hogy ez a tekintélyelvű módszerek alkalmazására csábít, sőt a politikai hatalommal való visszaélésre egy párt által” – hangsúlyozta.
A baloldal is szétforgácsolódott volt még pár éve, de sikerült a Smerben egyesülnie. „Azokat a pártokat mind kommunisták alapították, akik ideológiailag, a program szempontjából és perszonálisan is közel álltak egymáshoz. Ott az egységesítés sokkal egyszerűbb volt, mint az olyan típusú pártoknál, amelyek csak 1989 után alakultak, amelyek éppen hogy csak elkezdtek a konzervatív vagy a liberális oldal felé irányulni” – vélekedik Hrušovský.
A jobboldali pártokat egy pártban egységesíteni Hrušovský szerint utópia. „Inkább azt gondolom, hogy az együttműködés módjainak a keresése a kihívás mindannyiunk számára” – fűzte hozzá.

SITA nyomán, dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleSajtószabadság?
Next articleHúsöljön a komáromi városi termálfürdőben!