HAZA Egyéb Hova tovább az alapiskola elvégzése után… Gimnázium? Szakközépiskola?

Hova tovább az alapiskola elvégzése után… Gimnázium? Szakközépiskola?

938
hirdetés

 1_slideshow  Iskolánk a komáromi Eötvös Utcai MTNY Alapiskola minden évben rendhagyó szülői értekezletre hívja meg a nyolcadikos, valamint a kilencedikes tanulók szüleit. Valamennyi középiskola igazgatóját meghívjuk, ahol tanulóink tovább szeretnének tanulni. Így a szülők első kézből juthatnak információhoz: milyen szakokon tanulhatnak gyermekeik szeptembertől, egyúttal megismerhetik a felvételi követelményeket. Így próbáltunk segíteni az iskolaválasztásban: levenni a terhet a szülők válláról és segíteni szülőt, tanulót egy ilyen nehéz és fontos döntésben. A rendhagyó szülői értekezletre 2015. november 30-án került sor.

     Az általános iskola utáni legfontosabb dilemma, hogy az érettségi vagy a szakképzés megszerzése-e a cél. Gimnázium? Szakközépiskola? Melyik a leghatékonyabb és legkifizetődőbb a jövőbeli karrier szempontjából? Sokan már kisgyermekkoruk óta tudni vélik, melyik a legmegfelelőbb szakma, a legjobb képzés számukra. Valószínű azonban, hogy többen vannak azok az alapiskolás tanulók, akiknek még a 9. osztályba lépés idején sem kristályosodott ki igazán, mik szeretnének lenni majdan.

     Diákjaink részt vettek a középiskolák által szervezett „Nyílt napon“ is. Az iskolalátogatás során betekintést nyertek tanulóink az iskola életébe, részt vettek a tanítási órákon is. A nyílt napok keretében a kilencedikes tanulók, valamint szüleik megismerhetik jövendő iskolájukat. Ez is segítségül szolgál a jó pályaválasztáshoz.

         Eleget tettünk a komáromi Munkaügyi Hivatal kérésének is. Iskolánk nyolcadikos, valamint kilencedikes diákjai részt vettek a komáromi Munkaügyi Hivatal által szervezett „Pályaválasztási börzén“, ahol járásunk középiskolái mutatkoztak be.

     A komáromi Eötvös Utcai Alapiskola végzős tanulóinak döntő többsége él a lehetőséggel, hogy két középiskolába, vagy egyazon iskola két különböző szakára jelentkezzen. Legtöbb tanulónk érettségivel végződő szakot, szakmát jelölt meg. Tanulóink főleg az Ipari Szakközépiskolába, a Selye János Gimnáziumba. valamint a gútai Magán Szakközépiskolába szándékozik leadni a jelentkezési lapját. A legvonzóbb szakmáknak a pincér, szakács, cukrász fodrász, kozmetikus, autószerelő, és a propagációs grafika, lakberendező, idegenforgalom szakok bizonyulnak.

Információk a középiskolai felvételikkel kapcsolatbana 2015-2016-os tanévben:

 

  • A törvényes képviselőnek február 20-ig kell leadnia a diákok jelentkezési lapját az alapiskola igazgatójának azon középiskolákba, ahol a tanulókra tehetségvizsga vár.

/Azon középiskolák igazgatói, ahol a tanulók tehetségvizsgát tesznek 2016. február 1-ig kötelesek közzétenni a felvételi feltételeket, valamint meghatározni a felvételi időpontját – ezen információk elérhetők a választott középiskola honlapján/

  • Az alapiskola február 28-ig továbbítja a jelentkezési lapokat azon középiskolákba, ahol tehetségvizsgán vesznek részt a tanulók.
  • A tehetségvizsgák az egyes középiskolákban március 25. és április 15-dike között zajlanak le.
  • A többi középiskolába a törvényes képviselő a jelentkezési lapot április 10-ig köteles leadni az alapiskola igazgatójának.

/2016. március 31-ig a többi középiskola – ahol nincs tehetségvizsga is közzéteszi a felvételi feltételeket – a szülők megnézhetik a választott iskola honlapján/

  • április 20-ig az alapiskolák kötelesek elküldeni a tanulók jelentkezési lapját az egyes középiskolákba.
  • Tesztelés 9-2016 időpontja                                         2016. április 6.
  • Tesztelés 9-2016 pótidőpontja                                    2016. április 19.
  • A felvételi első fordulójának első időpontja:             2016. május   9.

                                             második időpontja:           2016. május   12.

  • A felvételi második fordulójának időpontja:             június   21 .

 

 

Kolek Margit
pályaválasztási tanácsadó
komároni Eötvös Utcai AI.

fotó:eotvos.sk

hirdetés