HAZA BELFÖLD Hospodárské Noviny: távozik posztjáról a szlovák hadsereg vezérkari főnöke

Hospodárské Noviny: távozik posztjáról a szlovák hadsereg vezérkari főnöke

693
hirdetés

Távozik posztjáról a jövő év elején Peter Vojtek, a szlovák hadsereg vezérkari főnöke – közölte a Hospodárské Noviny (HN) szlovák gazdasági-közéleti napilap pénteken saját információkra hivatkozva.

Peter Vojtek távozása egyebek mellett azzal függ össze, hogy a vezérkari főnök összekülönbözött Martin Glvác védelmi miniszterrel egy júniusban kirobbant, gazdasági hátterű botrány rendezése kérdésében, amely a volt szlovák Katonai Hírszerző Szolgálat (VSS) egykori vezetőivel függ össze – írta a pozsonyi lap a védelmi tárca egy magas rangú, neve elhallgatását kérő beosztottjára hivatkozva.
A napilap információit a vezérkari főnök távozásáról sem az érintett, sem a szaktárca vezetője nem erősítette meg, de nem is cáfolta.
Az említett botrány részletei azt követően kerültek a nyilvánosságra, hogy júniusban a szlovák rendőrség őrizetbe vette, majd később szabadlábra helyezte a szlovák Katonai Hírszerző Szolgálat (VSS) egykori vezetőjét, Roman Mikulecot és barátnőjét, a VSS korábbi tisztjét, Katarína Svrcekovát. A letartóztatás oka az üggyel foglalkozó különleges ügyészség közlése szerint az volt, hogy az érintetteknél titkos dokumentumokat találtak. Ezért később mindkettejük ellen bizalmas információk veszélyeztetése miatt eljárást indítottak.
A letartóztatások nem sokkal azután történtek, hogy májusban a liberális pozsonyi Sme napilap beszámolt arról, hogy a Roman Mikulec vezette katonai hírszerzés vizsgálatot folytatott a szervezet előző, az első Fico-kormány (2006-2010) idején kinevezett vezetői ellen, mert fennállt a gyanúja annak, hogy a VSS tulajdonában lévő, több millió euró értékű ingatlant játszottak át hozzájuk közel álló személyeknek. A szlovák katonai hírszerzést később, Robert Fico jelenlegi kormánya idején összevonták a katonai elhárítással (VOS), Roman Mikulec pedig távozott a szervezet vezetéséből. A mai napig egyik ügy hátterét sem sikerült tisztázni.

MTI

hirdetés
Previous articleKötetlen beszélgetés a Kor-Zár klubesten
Next articleAz ellenzék szerint Fico kormánya megfojtja a vállalkozókat