HAZA HÍR-MIX Horváth Árpád: Úgy érzem, hogy még nagyon sokat tehetek Gútáért…

Horváth Árpád: Úgy érzem, hogy még nagyon sokat tehetek Gútáért…

2712
hirdetés

Horváth Árpád polgármesterként 2006 óta, négy választási cikluson át tevékenykedhetett Gútáért. Bár a korábbi helyhatósági választásokon is mindig akadt kihívója, de egyikük sem tudta legyőzni őt. Az idén Halász Béla és Kárpáty Ernő személyében két vetélytársa akadt. A választók közül 1548-an Halásznak, 111-gyel kevesebben, azaz 1437-en Horváthnak. 781-en pedig Kárpátynak szavaztak bizalmat. A városvezetői posztjáról tizenhat év után távozó politikus, aki városi és Nyitra megyei képviselőként folytatja a munkáját, nyilatkozott portálunknak.

Milyen érzésekkel fogadta a helyhatósági választások gútai végeredményét, s azt ön szerint mely ́ tényezők befolyásolhatták?

Nagyon sokáig fej fej mellett küzdöttünk Halász Bélával, s úgy tűnt, hogy bármelyikünk győzhet. Majd kissé csalódott voltam a végeredmény láttán, de tudatosítottam a vélhető okait. Engem először 2006-ban választottak Gúta polgármesterévé, s közben felnőtt egy új generáció, amely tagjai két év múlva már szintén szavazhatnak. Ezzel arra célzok, hogy tizenhat év alatt a helyi lakosság tekintetében is demográfiai változásra került sor, miközben az egykori választóim közül sokan elhaláloztak. A mai fiatalok szívesebben szavaznak a tőlem ifjabbakra, mint a hozzám hasonló, közel 60 éves nagypapákra. A másik tényezőként a választásokon való alacsony (közel 43 százalékos) részvételi arányt említem, ami a megyei választások tekintetében szép eredménynek számít, de a helyhatósági választások esetében ennek az ellenkezője igaz. Több idősebb polgár jelezte, hogy mivel a kevés paraván és az emberek által azok mögött töltött sok idő miatt huzamos ideig kellett sorba állni, inkább visszafordult, és nem szavazott. Arra is panaszkodtak, hogy ha előzőleg a postaládájukba került volna a jelöltek jegyzéke, sokkal gyorsabban sorra kerülhettek volna…
Az sem mellékes, hogy tőlem eltérően Halász Béla a közösségi oldalakon is intenzív kampányt folytatott. Én viszont sosem voltam aktív facebookozó, s a kampány során sem akartam megváltozni, hogy folyamatosan önmagamat reklámozzam. Úgy gondoltam, az emberek úgyis szemtanúi voltak annak, hogy bő másfél évtized alatt mi mindent tettem Gútéért. Több gútaitól visszahallottam: ritka fehér hollónak számít az, aki ilyen hosszú ideig élvezi a lakosság többségének s bizalmát, s egy város élén maradhat. „Gúta újra gútaiaké“ – írta ki már a győzelme tudatában Halász Béla a saját facebookos oldalára. Hangsúlyozom: bár Csicsón születtem, 1987 óta, vagyis már 35 éve Gútán élek, s azóta élek-halok-dolgozom ezért a városért. Ha a végeredmény miatt némi keserűség van is bennem, de az jó érzéssel tölt el, hogy ez a mindössze 111 darabos vokskülönbség mégsem olyan sok, mintha ezer szavazattal maradtam volna le a győztestől. Tisztelettel fogadom a választók döntését.

A szombaton megválasztott 17 képviselő közül hányan voltak a Szövetség jelöltjei, s többségben vagy kisebbségben lesznek-e az új városi önkormányzatban?

A Szövetségnek velem együtt 7 képviselője (Viola Miklós, Hájas Tamás, Koczkás Beáta, Madarász Róbert, Finta Zoltán és Árgyusi Imre) foglalhat helyet az új testületben, s eddig is ugyanennyien voltunk. A többi független képviselő Halász Béla, illetve Kárpáty Ernő csapatából jutott be, az egyikük a PS embere és 2 teljesen független képviselő is helyet kapaz új városi parlamentben. Idővel majd kikristályosodik az, hogy hány frakció alakul, illetve ki kivel, vagy inkább egyedül akar-e dolgozni. A tapasztaltak mellé újoncok is bekerülnek, s meglátjuk, hogy ők merre húznak…

Szóba került-e már az, hogy mikor lesz az új önkormányzat alakuló ülése?

Miután vasárnap hajnalban személyesen gratuláltam Halász Bélának, ő pedig elismerte az eddig végzett munkámat, ma telefonon is felhívtam őt, hogy mielőbb egyeztessünk a további lépéseinkről, az átvétel pontos üteméről és egyebekről. Azt is javasoltam, hogy ne várjuk ki az eskütétellel egybekötött, alakuló ülés megtartására vonatkozó 30 napos időtartamot, hanem már korábban, november 21-23. között kerítsünk sort arra. Ez ügyben hamarosan személyesen találkozunk egymással, s tesszük tovább a dolgunkat.

Mi mindennel kíván foglalkozni a jövőben?

Ezentúl is Gútáért és a gútaiakért akarok dolgozni. Erre kötelez a városi képviselőjelöltként kapott 1121 karikám is, ami a Viola Miklós által kapott 1308 karika után a második legtöbb. A Nyitra Megyei Önkormányzatba pedig a Komáromi járásból bejutó 7 „szövetséges“ képviselő közül ötödikként kerültem be, tehát a választók bizalmát minden szinten meg kell szolgálnom. E kétféle képviselői munkán kívül lesz időm és energiám további feladatok elvégzésére is, s lehet, hogy valamilyen ajánlatot is kapok. Az sem kizárt, hogy akár egy kisebb vállalkozásba kezdek, hiszen a nyugdíjig még hátra van pár évem. Az sem mellékes, hogy végre több időm marad a családomra, a négy gyönyörű unokámra, s az egészségemre is az eddiginél jobban odafigyelhetek. Úgy érzem, hogy még nagyon sokat tehetek a szép kis városunkért.

Nagy-Miskó Ildikó, dunataj.sk

hirdetés