HAZA KULTÚRA „Hiszek a versben“ – Kassai balladák: Rácz Olivér-emlékkiállítás Komáromban

„Hiszek a versben“ – Kassai balladák: Rácz Olivér-emlékkiállítás Komáromban

591
hirdetés

Az egyéni látogatókon kívül a diákcsoportoknak akár magyar irodalomórák keretében is érdemes megtekinteniük a komáromi Szinnyei József Könyvtár főépületének emeleti előcsarnokában november 13-ig látható Kassai balladák című, magyar-szlovák nyelvű dokumentum- és fotókiállítást. A Kassa-Óvárosban működő Löffler Béla Múzeum és Kortárs Galériából kölcsönzött tárlat, amely Rácz Olivér, költő, író, műfordító, tanár, közéleti személyiség életútjának és munkásságának állít emléket, a magyar kultúra napján a keleti metropoliszban kezdte vándorútját, s több helyszín után, Dunaszerdahelyről érkezett a nevezett komáromi intézménybe.

A komáromi kiállítás részlete

Bár a 105 évvel ezelőtt, 1918-ban Kassán született és 1997-ben elhunyt Rácz Olivér egyike az 1945-ös felszabadulás után feltűnt legjobb szlovákiai magyar íróknak, az 1989-es rendszerváltás egyes korábbi politikai hibái miatt feledtette a sikereit és érdemeit. Például azt: Kassa és Kelet-Szlovákia magyarsága neki köszönheti, hogy 1958-ban sikerült megalapítania a kassai magyar gimnáziumot, amelynek 1970-ig volt az igazgatója. Annak utódjában, a jelenlegi Márai Sándor MTNY Gimnázium és Alapiskola épületén található az emléktáblája. Majd oktatásügyi (1970-73 között) és kulturális miniszterhelyettes (1973-78 között) is volt.

A kétnyelvű tárlat nyitópanele

A halála után, tavaly ősszel pedig huszadmagával együtt a Világ Igaza kitüntetésben részesült Bazinban, a  Jad Vasem Központ jóvoltából. Azért, mert a hazai zsidók üldözése idején, a saját életét is kockáztatva, megmentette három ember, köztük a menyasszonya, későbbi felesége, Nyiszli Katalin életét.

Besorozott katonaként ugyanis a kassai munkaszolgálatos alakulat századirodájában dolgozott, ahol hozzáfért a menekülésükhöz szükséges, kitöltetlen dokumentumokhoz.

A kitüntetését a 13-szoros csehszlovák bajnok és VB ezüstérmes vívó, olimpikon, sportdiplomata lánya, Loksáné Rácz Katalin és jeles orvos fia, Olivér vették át a családtagjaikkal együtt.

A Németországban élő Katalin a komáromi tárlatnyitón is jelen volt, amit egybekötöttek a Hét szépség Rácz Katalinnal című beszélgetőesttel, mely során a saját élsportolói pályáfutásáról is érdekességeket mesélt.

Loksáné Rácz Katalin beszélgetőtársával, Daniela Kapitáňová íróval

A Kisebbségi Kulturális Alap által is támogatott vándorkiállítás léte elsősorban az író unokájának, Rácz Noémi képzőművész-illusztrátornak köszönhető, aki pár hónappal a kassai tárlatnyitó után, nyáron önszántából távozott a Löffler Béla Múzeum éléről.

A tárlat 11 panele bemutatja Rácz Olivér életútját, munkásságát, s azokon a megjelent művei és műfordításai jegyzéke, valamint néhány részlet a verseiből és prózai műveiből is olvasható. Hajdanán az egyik kedvenc ifjúsági regényem volt az általa írt Puffancs, Göndör és a többiek. Felnőttként pedig szívesen olvastam el a Megtudtam, hogy élsz című nemzetiségi regényét és az Álom Tivadar hadparancsa című elbeszélésgyűjteményét is. Bár verseket és hangjátékokat is írt, ám az írói pályafutása csúcsát a regényei által érte el.

Részlet az emlékkiállítás anyagából

A sokoldalú személyiség részletes életútja egy korábbi cikkünkben olvasható: https://ma7.sk/irodalom/racz-oliver-aki-minden-mufajban-meglepetest-szerzett-olvasoinak. Bő egy hétig pedig még az ismertetett komáromi kiállítás is szemrevételezhető, amelyre a diákcsoportokon kívül a családok apraját és nagyját is várják – tudtuk meg végül Fabó Mária könyvtárigazgatótól.

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous articleTovábbi felvidéki családok is jelentkezhetnek az Agrár Vándorbölcső Programba
Next articleTovább szépül a Selye János Gimnázium