HAZA KULTÚRA Hisz a határok nélküli, nemzetkovácsoló építészetben

Hisz a határok nélküli, nemzetkovácsoló építészetben

277
hirdetés

A Pro Arte Danubií – Duna Mente Művészetéért Polgári Társulás szervezésében április 5-én a komáromi Limes Galéria hajójában nyílt meg a Komáromból származó, jelenleg a családjával Balatonfüreden élő Eszenyi Ákos építész-tervező építészeti és grafikai kiállítása. Az organikus építészet sokoldalú elkötelezettjének Építészet határon innen és túl… című tárlata április 28-ig tekinthető meg a templomhajóban.

Együtt két jeles szakember: Istenes József és Eszenyi Ákos

A pénteki megnyitón dr. Farkas Veronika galériaalapító művészettörténész köszöntötte a határ két oldaláról érkezett érdeklődőket, majd átadta a szót Istenes József építészmérnöknek, aki két nyelven méltatta Eszenyi Ákost és munkásságát. Hangsúlyozta, hogy az építészetben megvan a jó építész + jó beruházó + jó kivitelező = jó ház triumvirátus, mely mindenképp szükséges az elképzelések megvalósulásához.

Dr. Farkas Veronika galériaalapító művészettörténész köszöntötte a határ két oldaláról érkezett érdeklődőket

Majd leszögezte: Eszenyi Ákos megtalálta a jó házhoz vehető utat, amit az építész kiváló munkái bizonyítanak. Arról is beszélt, hogy az alkotó munkásságát három dolog határozza meg: az építészeti kreativitás, a Kárpát-medencei kulturális örökség és nem utolsó sorban a munkáiban mindig megjelenő hagyományok. Még akkor is, amikor neves nemzetközi projekten dolgozik és akkor is, ha a megrendelő saját elképzelésekkel áll elő. Ugyanis elérte azt, hogy dominálni tudjon, amit azért nem vesznek rossz néven tőle, mert a végeredmény mindig magáért beszél.

Istenes József: „Eszenyi Ákos megtalálta a jó házhoz vehető utat”

Eszenyi Ákos is szólt a jelenlevőkhöz. Felidézte, hogy legelső „tanára” az egyik helyi alapiskolában tanított, s e tárlatnyitón is megjelent édesanyja volt, aki hároméves korában zsírkrétát és ceruzát adott a kezébe, s üres lapot elé téve alkotásra sarkallta őt. Majd az egyik alapiskolai tanítója is támogatta, a Művészeti Alapiskolában pedig Szilva József képzőművész csiszolta a tehetségét. Ez alkalommal mindnyájuknak köszönetet mondott, akárcsak Farkas Veronikának, akinek azért hálás, hogy végre a szülővárosában is bemutathatta a műveit.

Az alkotó egyik látványos munkája előtt

Az ötvenes éveiben járó építőművész hiszi és vallja, hogy a házak keresik meg saját tervezőiket a megrendelők által és nem fordítva. „Ezért van az, hogy az én tollamból nem bújhat elő más tervező háza, csak olyan, ami általam akar megszületni. Isten kezembe adta a tehetséget, melyet becsülettel és alázattal művelek, és adok tovább a jövő generációinak.”

Rácz Zoltán csellóművész játéka is emelte a megnyitó nívóját

A megnyitó ünnepséget a szintén Komáromban cseperedett Rácz Zoltán csellóművész játékán kívül Eszenyi Ákos azon műveinek kivetített változatai is színesítették, amelyek nem kerültek fel a templomfalakra.

Páran a megnyitó ünnepség résztvevői közül

A látványos kiállítás április 28-ig munkanapokon 14-17 óra között, más időpontban pedig a 0903/719 493-as telefonszámon történő előzetes megegyezés szerint szemrevételezhető.

Akiknek már nem jutott ülőhely…

Az alkotó a Ma7-nek elmondta: a Komáromi Napok alatt, április 29-én (hétfőn) 17 órától a méltatójával, Istenes Józseffel együtt visszatér a Limes Galériába, ahol a helyi iparistáknak és gimnazistáknak tartanak majd vetítéssel egybekötött építészeti előadást és tárlatvezetést, s válaszolnak az ifik felmerülő kérdéseire. Hozzátette: nyilvános rendezvényről lévén szó, azon további érdeklődőket is szívesen látnak.

A pénteki megnyitó néhány résztvevője

Eszenyi Ákos élete és pályája „dióhéjban”: 1995-ben építészmérnökként diplomázott a budapesti Ybl Miklós Műszaki Főiskolán, azóta hivatása és hitvallása az építészet. 1999-ben elvégezte a Makovecz Imre nevével fémjelzett Kós Károly Egyesülés (KKE) Vándoriskoláját. 2002-től rendelkezik a Budapesti Építészkamara vezető tervezői jogosultsággal. 2004 óta saját vállalkozás keretén belül dolgozik. Jelenleg a volt Bordav, 2008 óta új nevén: Felvidéki Építész Műhely Kft. cégvezetője. 2007-től a K.K. Egyesülés rendes tagja, Vándoriskolájának mestere és meghívott oktatója. 2021-től a Balatonfüredi Városszépítő Egyesület alapító alelnöke.

Alkalmi tárlatvezetés közben

Fő tevékenysége: építészeti és belsőépítészeti tervezés. Egyéb tevékenységei: műszaki szaktanácsadás, épületfelmérés és állapotrögzítés, építészeti műszaki ellenőrzés és professzionális látványterv készítés. Bel- és külföldi munkái között középületek és családi házak egyaránt megtalálhatók. A tervezés mellett egyetemet, főiskolát végzett pályakezdő építészek szakmai oktatásával is foglalkozik, valamint építészeti szaklapokban, folyóiratokban és más kiadványokban is publikál.

További látványos budapesti épületek

Eddig több önálló grafikai és építészeti kiállítása volt. Hisz a határok nélküli nemzetkovácsoló építészetben. Egyebek mellett székelyföldi építészeti pályázatokon is sikeresen szerepelt. 2006-ban Nagyszebenben kiérdemelte az Erdélyi lakóház-ötletpályázat közönségdíját, 2007-ben szintén Nagyszebenben 3. lett a Magyar pavilon meghívásos belső tervpályázatán. Majd 2008-ban közönségdíjat kapott Gyergyócsomfalván, a Székely ház-tervpályázaton, 2010-ben pedig sikeresen vett részt a XII. Velencei Biennálé Magyar pavilon-rajzpályázatán.

Épület-rehabilitáció Komáromban

Elérhetőségei: KKE – kapcsolatról: www.eloepiteszet.hu – organikusepiteszet.lap.hu – www.vandoriskola.hu, https://epmuhely.hu/ Felvidéki Építész Műhely.

A megnyitó egyik pillanata hátulnézetből

 

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous articleA Selye János Gimnázium diákja képviselte Nyitra megyét az ZENIT programozói versenyen
Next articleA szerb elnök a halálbüntetés visszaállítását kezdeményezi, a külügyminiszter szerint ehhez alkotmánymódosítás kell