HAZA RÉGIÓ Három selyés diák és egy koncepciós per

Három selyés diák és egy koncepciós per

768
hirdetés

Mi kell manapság ahhoz, hogy valakinek fennmaradjon a neve? Legyen vér, kegyetlen bánásmód, megmagyarázhatatlan viselkedés és titokzatosság. De mi van akkor, ha az adott személynek esze ágában sem volt szadista tetteket elkövetni: nem igaz a vérben fürdőzés, a szolgálólányok lemészárlása – mégis, Báthory Erzsébet neve egy ellene megszervezett koncepciós pernek köszönhetően maradt fenn. Biztos vagyok benne, szívesen lemondott volna az ilyen halhatatlanságról.

De nemcsak én, a Selye János Gimnázium három diákja is azon dolgozott, hogy az Estöri Kreatív Történelemversenyen fényt derítsen a sok vád alapjaira, és a zsűri előtt bemutassa a per előzményeit. Gönczöl Bernadett, Gábor Balázs Máté és Szépe Dominika a török korba „tért vissza”, hogy felgöngyölítsék az eseményeket. A verseny célja a magyar-török együttélés bemutatása volt, így született meg a történet kitalált alakja is, a török maszlagárus is, akinek bódító szerétől a cselédlányok hallucináltak, és úrnőjüket rémtettek elkövetőjeként látták.

A Magyar Tudományos Akadémia Könyvtárában kicsit visszautaztunk a 17. századba. Dominikáék mögött egy kisebb csapat is működött, köszönjük a segítséget Erdélyi Zoltánnak, akihez nyugodtan fordulhattunk segítségért, ha ruhák hiányoztak a kisfilm forgatásához, Dióši Dánielnek, aki nélkül a filmünk nem lett volna az, ami, és a tavalyi versenyzőknek – idei mentoroknak, akik tapasztalataikkal segítették utódaikat a versenyre való felkészülésben. A budapesti középdöntő komoly és kiegyenlített versenyt hozott. Huszonkét csapat került be, és az egész napos eseményt nyomon lehetett követni a világhálón is. Két mentorunk „gyúróként” volt jelen, Tóth Ákos és Molnár Vivien az utolsó percekig bátorították versenyzőinket, míg Szalai Adrián az iskola szélesebb bekapcsolásáról gondoskodott, hogy versenyzőinknek saját osztálytársaik is szoríthassanak az iskolapadból.

Az Estöri Verseny 6. évfolyamának középdöntője örömteli eredményt hozott számunkra. Iskolánk diákjai negyedik alkalommal próbálhatják ki magukat a nagydöntőben, ami három év elteltével – bízzunk benne – élőben zajlik majd, nem online felületen. Addig pedig engedjünk meg magunknak egy kis örömöt, hogy megosszuk mindenkivel sikerünket, aztán úgyis megkapjuk a döntő újabb feladatait, ahol diákjainknak egy magasabb szinten kell bizonyítaniuk, hogy a még ismeretlen kihívásokat is kreatívan, vidáman és élvezettel oldják meg. Köszönjük mindenkinek a segítséget és a biztatást!

Elek József, történelemtanár

A fényképeken:

  1. Szépe Dominika, Gábor Balázs Máté és Gönczöl Bernadett
  2. Az I.D diákjai, akik osztálytársaik szereplését az iskolából követtéknyomon
hirdetés
Previous articleMi zajlik ősztől az energiapiacon? II. rész
Next articleTovább folynak Dél-Komárom intézményeinek fejlesztései