HAZA GAZDASÁG Mi zajlik ősztől az energiapiacon? II. rész

Mi zajlik ősztől az energiapiacon? II. rész

853
hirdetés
Mikortól várható az energiaárak csökkenése? S amit az addigi időszakra javasoltunk.
 
Hadd hívjam fel a figyelmet egy érdekes, egyre inkább elharapózó esetre. Az év kezdetén Hollópatak (Mlynky) idegenforgalmi övezetében nem tudták beindítani a sífelvonókat, noha volt elég hó és vendég, turista. Kiderült, hogy az év elején a villamosművek lekapcsolták a sífelvonókat a villamos áramról, mivel annak tulajdonosa, a helyi sportklub nem fizette be a megemelt áron számlázott januári előleget. Gyűjtést kellett kezdeményezniük, a sportklub, az önkormányzat, a helyi vállalkozók és a vendégek, turisták körében, hogy az előleget kifizethessék, a sífelvonókat beindíthassák. Miközben január 1-től számukra a villamos energia ára megnövekedett a tavalyi 52,- €/MWh-ról 262,- €/MWh-ra. Ami döbbenetes ár, de nem egyedi.
 
A vállalkozói, vállalati, közületi, közigazgatási szférában tehát 300 – 500 százalékkal növekedett meg az energiahordozók ára. Mivel itt az árak nincsenek szabályozva. Mindennek mi a követkeménye? Számos település idei költségvetésében a fejlesztésekre, beruházásokra szánt forrásokat felmorzsolta az energiaárak rohamos növekedése. Jobb esetben. Rosszabb esetben az energiaárak fedezésére sem futja. A beszámolók alapján Eperjesen, Iglón és a települések jelentős részében. A kis- és közepes vállalkozókat hasonlóan sújtja az energiahordozók árának jelentős növekedése. Különösen azokat, akik energiaigényes vállalkozási formát üzemeltetnek. Itt az ideje, hogy a kormány megsegítse őket és az önkormányzatokat. Valami készül, ám egyelőre csupán az óvodák és az iskolák megsegítésére.
 
Közben a magas villamos energiaigényű nagyipari vállalatok (kohók, hengerművek) fokozatosan szűkítik a termelésüket. Az aktuális árak mellett egyszerűen gazdaságtalan a termelés. Félő, hogy idővel leállnak. Közben a vezetőik tétlenséggel vádolják a kormányt, amely nem akar beavatkozni. Sajnos, az élet, a gazdaság számos területére jellemző, hogy a kormány tétlenül szemléli vergődésüket. Eddig csupán az iskolák, az óvodák és a szociális intézmények esetében jelezte, hogy beavatkozni készül, ám nem tudjuk mikor és hogyan. Ennek következménye a munkanélküliség rohamos növekedése lesz. A mellékelt fotón a földgáz világpiaci árának alakulása látható 2020. januárja és 2021. júliusa között. Tudni kell, hogy a földgáz, mint energiahordozó ára a végfelhasználói ár k.b. 55 százalékát teszi ki. Az igazi növekedés ezt követően, 2021 őszén vette kezdetét.
 
Szerencsére a lakosság az árak szárnyalását oly mértékben nem érezte meg. Bár a jóval kisebb ütemű áremelkedés sokak számára így is elviselhetetlen. Érthető, hogy az alacsonyabb keresetűek és a nyugdíjból élők számára így is súlyos terhet jelent. A lakossági földgáz és a villamos energia ára ma még szabályozott. A mindenkori árakat az árszabályozási hivatal állapítja meg. Miközben éves indexben nem emelkedhet meg több, mint 15 százalékkal. Kérdés meddig, hiszen 2021 nyarán a gazdasági tárca jelezte, hogy a lakossági árak szabályozását, a védőernyőt meg szeretné szüntetni. Igaz, ez még az energiaválság előtt volt, közvetlenül. Ha ez korábban bekövetkezett volna, idén az energiahordozók lakossági ára is az egekbe szökött volna. Képzeljék el, az Európai Unió egyetlen országában, Észtországban szabad az energiahordozók lakossági árának képzése. Szegény észtek, számukra az energiaárak valóban az egekbe szöktek. Csakúgy, mint nálunk a vállalkozók, az ipar és az önkormányzatok (óvodák, iskolák, szociális intézmények) számára.
 
Farkas Iván, Nyitra megyei képviselő, a Szövetség frakcióvezetője
 
kép: pixabay

 

hirdetés
Previous articleA komáromi focista lányok remekeltek Trencsén városában
Next articleHárom selyés diák és egy koncepciós per