HAZA BELFÖLD Gyűlnek az aláírások Bárdos Gyula államfőjelöltségének támogatására

Gyűlnek az aláírások Bárdos Gyula államfőjelöltségének támogatására

894
hirdetés

43434 Január 9-én kell leadni a köztársaságielnök-választáson való induláshoz szükséges támogatói aláírásokat. Megkérdeztük a magyar államfőjelölt Bárdos Gyulát (MKP) az indulását támogató petíciós folyamat helyzetéről, valamint néhány további személyt az aláírásgyűjtők közül.
„A parlament elnöke a lehető legrövidebb időszakra korlátozta az elnökválasztási kampányt. Miután Robert Fico bejelentette indulási szándékát, Pavol Paška házelnök másnap már meg is határozta a köztársaságielnök-választás időpontját, melynek első fordulója március 15-én lesz.  Ez mindenképpen Robert Ficónak kedvez, hiszen ő miniszterelnöki pozíciójából vezényelheti kampányát, már országszerte megjelentek óriásplakátjai is. Az, hogy ez így történt, egyértelműen azt mutatja, hogy a Smer állampártként viselkedik.  Ficónál sokkal nehezebb helyzetbe kerültek azok, akiknek három hét alatt – melybe a karácsonyi ünnepek és az esztendőváltás időszaka is beletartozik  –  kell összegyűjteniük a 15 ezer polgári aláírást– értékelte a kialakult helyzetet Bárdos Gyula, a Magyar Közösség Pártának köztársaságielnök-jelöltje.
Mit változtat az aláírásgyűjtés helyzetén az Ön szempontjából az a tény, hogy parlamenti képviselők is garantálják az indulását?
– Természetesen pozitívan vettük ezt a felajánlást.  Sem én, sem az MKP nem kérte a parlamenti képviselők támogatását, a kezdeményezés tőlük jött. Az Egyszerű Emberek és Független Személyiségektől nyolcan, a Danie Lipšic vezette Novából öten, az SDKÚ-DS-ből pedig hárman támogatták aláírásukkal, hogy indulhassak a köztársaságielnök-választáson. Ez összesen 16 parlamenti képviselői aláírás, a törvény értelmében 15 is elegendő. Köszönjük ezt a támogatást, ezzel ők is jelezték, hogy a Smer forgatókönyvét ők is elítélik. A parlamenti képviselők támogatása egyfajta biztosíték a számunkra, hiszen nem tudhatjuk, hogy a polgári aláírások ellenőrzése során hány aláírásra mondják ki, hogy ilyen vagy olyan oknál fogva érvénytelen. Kérem a polgárokat, hogy ne hagyják magukat félrevezetni azzal, hogy van 16 képviselői aláírásunk, szeretném, ha közösségünk támogatása érződne az indulásom mögött. Én a Magyar Közösség Pártjának jelöltjeként elsősorban a felvidéki magyarok támogatását kérem, emellett természetesen örülök, hogy más nemzetiségekhez tartozók, sőt, szlovák emberek is aláírásukat adták indulásomhoz. Az is természetes, hogy jelöltségemmel a polgárok széles körét kívánom képviselni, tehát nem csak a magyarokét. Biztos vagyok abban, hogy a rendelkezésre álló rövid idő ellenére január 8-ig összegyűlnek azok az ívek, melyeket január 9-én majd leadunk a törvényhozás hivatalának iktatójában.
Hány aláírás gyűlt eddig össze?
– Az aláírásgyűjtés a járási szervezeteink szervezésében folyik, az ívek összegyűjtésére még csak a következő napokban kerül sor. Ezeket számszerűsíteni most még nem lehet. Az MKP központi irodájába postán is érkeznek a kitöltött petíciós ívek, ma 250 levelet kaptunk több mint kétezer aláírással. Minden aláírást köszönünk!
*
Az aláírásgyűjtés technikai megszervezéséről Biró Lászlót, az MKP pártigazgatóját kérdeztük. Elmondta, hogy az MKP Országos Tanácsa húszezer aláírás összegyűjtését célozta meg. A 18 magyarok által lakott járásban a magyarok száma szerint határozták meg az egyes járási szervezetekre jutó aláírás mennyiségét. „Az ünnepek között valamennyi járási szervezetünk tájékoztatott bennünket arról, hogy az aláírásgyűjtés folyik, és minden bizonnyal tartani tudják a számukra meghatározott aláírás összegyűjtését” – mondta Biró László. Hozzátette, az érsekújvári járásból épp az előbb kapta meg az első „csomagot” 600 aláírással, de ezt még újabb aláírt petíciós ívek követik.

Az MKP járási szervezeteinek vezetői közül Duray Rezsőtől, a Szenci járás MKP-elnökétől kértünk tájékoztatást. „Hatszáz aláírás összegyűjtése a feladatunk, melyet szívügyünknek tartunk többek között azért is, mert Bárdos Gyula szenci lakos. Legalább 1000 aláírást szeretnénk összegyűjteni.  A 16 parlamenti képviselő garanciája kissé meglassította a folyamatot, de mindenütt hangsúlyozzuk a polgári aláírások súlyát, presztízsét. Ennek érdekében már decemberben megtartottuk az évzáró taggyűlésünket, amelyen petíciós íveket osztottunk ki. Eddig 50 teli ív van a kezemben, ami 750 aláírást jelent, és még természetesen újabb ívek érkeznek majd” – mondta.

Aláírásokat gyűjt a Felvidék Ma portál kiadója, a Szövetség a Közös Célokért (SZAKC) társulás is. Pogány Erzsébet igazgató elmondta: „Számunkra ez egyfajta megmérettetés is, képesek vagyunk-e ilyen megnehezített körülmények közt a közösségben olyan szervező, kezdeményező embereket találni, akik érzik ennek a petíciónak a súlyát. A mai összegzés alapján úgy látom, a SZAKC hálózata helytállt, az irodákból ma-holnap küldik a kollégák az aláírt íveket Pozsonyba, az ünnepek alatt közel kétezer polgárt értünk el, de folytatjuk a gyűjtést január 8-áig, és megszervezzük az ívek személyes begyűjtését, hiszen postán már nem érnének célba”.

Bárdos Gyula a Csemadok országos elnöke, így a legnagyobb kulturális szervezet aktivistái is gyűjtik az aláírásokat. Mézes Rudolf alelnök megkeresésünkre elmondta, az egyes területi választmányok körleveleket küldtek ki Bárdos Gyula támogatásának érdekében. „A Csemadok titkárai most is gyűjtik a petíciós íveket, illetve több regionális aláírásgyűjtési pontot is létesítettünk. Ki-ki a maga vonalán vesz részt a szervezésben. Más civil szervezetek is bekapcsolódnak ebbe a folyamatba, köztük a Szlovákiai Magyar Szülők Szövetsége is – mondta Mézes Rudolf, aki egyben a szülői szervezet elnöke is. Elmondta, elsősorban magyarok támogatják Bárdos Gyulát, de számos szlovák személy is nevét adta államfőjelöltségének támogatásához. A magyarok pártszimpátiától függetlenül támogatják Bárdost, azaz az MKP-szimpatizánsok mellett a Most-Híd, és más pártok hívei is. Mézes Rudolf tájékoztatása szerint Mátyusföldön már több mint ezren fejezték ki támogatásukat a Magyar Közösség Pártja jelöltjének, Bárdos Gyulának.

Oriskó Norbert, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleP.F. 2014 …. Szilveszter a Klapka téren! (videó)
Next articleBöjte Csaba újévi üzenete