HAZA RÉGIÓ Gútára látogatott Branislav Becík, Nyitra megye elnöke

Gútára látogatott Branislav Becík, Nyitra megye elnöke

470
hirdetés

Március 9-én délután Branislav Becík, Nyitra megye elnöke a Gútai Városi Hivatalban találkozott Halász Béla polgármesterrel és a város további vezetőivel, képviselő-testületének tagjaival. A városvezetés előzetes közleményében az állt, hogy e látogatás célja a személyes kapcsolatok kialakítása és a város közlekedési helyzetének felmérése volt, ám további témakörök is terítékre kerültek.

A megyefőnök hozzávetőleg egyórás, csütörtöki látogatásán érintett témakörökről Viola Miklós doktor, a Szövetség városi és Nyitra megyei képviselője tájékoztatta portálunkat.

„A Gútára egyedül érkezett megyeelnökünk a találkozón elmondta: a célkitűzései között szerepelt, hogy egy hónap alatt végigjárja Nyitra megye 354 települését, s találkozzon azok polgármestereivel. Holnap zárul a körútja, tehát már majdnem megvalósult a célja. Elöljáróban hangsúlyozta, hogy a jelenlegi nehéz anyagi helyzetben kevesebb megyei támogatás juthat a kultúrára és a sportra.

„Jó hír azonban az, hogy a megye támogatni akarja a 60 év feletti lakosok tömegközlekedését, ekképp hozzásegítve őket ahhoz, hogy látogatni tudják a máshol élő hozzátartozóikat. Egy menetjegy jelképes 30 centbe fog kerülni, s azt is fontolgatja, hogy a nyugdíjasok számára esetleg a későbbiekben ingyenessé teszi a tömegközlekedést. Azt is megjegyezte, hogy 2024-től a fiatalok sportolási lehetőségeit ugyancsak támogatni kívánja, de annak formáit még nem részletezte“

– mondta el Viola Miklós.

A képviselőtől megtudtuk, hogy a megyeelnök a továbbiakban kitért a Nyitra megye területén levő hidak állapotára is, ami a legnagyobb gondot jelenti. Ugyanis az e térségben levő 530 kisebb-nagyobb hídból 138 katasztrofális állapotban van, s emiatt bármikor lezárásra kerülhet.

Emiatt még e választási ciklusban szeretnék felújítani a legrosszabb állagú hidakat. A megyei tulajdonban levő, jelenleg kihasználatlan épületekről is szólt. Felvetette, hogy több objektumot szociális intéménnyé, idősotthonná alakítanának át, mert azokra igény van.

„Majd a házigazdák részéről elsőként én szólaltam fel. Elmondtam, hogy ahogy összmegyei viszonylatban, úgy Gútán is sok a betöltetlen orvosi praxis: a körzeti, gyermek-, szak- és fogorovosokból egyaránt nagy hiány mutatkozik. Erre azt válaszolta, hogy a helyzet orvoslása az egészségügyi tárca jogkörébe tartozik, s a megye részéről csak javaslatokat tehet e minisztériumnak.

„Megjegyeztem: azokat a fiatalokat, akik a megye területéről fognak orvosi egyetemre járni, valamiképp rá kéne bírni, hogy a diplomaszerzésük után, külföldi munkavállalás helyett a szülőföldjükön maradjanak. Például azzal is ideszoktathatnánk őket, hogy egyetemistaként a térségünkben dolgozó orvosoknál végezhessék a kötelező szakmai gyakorlatukat“

– fejtette ki az informátorunk.

Terítékre kerültek a Gúta környékén tervezett útfelújítások is. Ahogy elhangzott: idén májusban kezdődik a belváros 2. osztályú útjainak a felújítása, majd őszig új burkolatot kap a Gúta és Érsekújvár közti útszakasz, késő ősszel pedig a Vágsellye felé vezető út újul meg.

„Már huzamosabb ideje égető gond a nagy zajjal és falrepedésekkel járó, Gúta környéki kamionforgalom kiiktatása vagy csökkentése, amire az illetékesek még mindig nem találták meg a minden érintett fél számára megfelelő megoldást. Becík úr elmondta: a megye próbálja befolyásolni, hogy az R7-es és R8-as gyorsforgalmi út építése mielőbb folytatódjon.

Majd arról is elbeszélgettünk, hogy Gútán szükség lenne három körforgalom mielőbbi kialakítására, amelyek közül fő célunk a Szent Anna-kápolnánál kívánatos körforgalom létesítése. Azok kiépítését összhangba kell hozni a megyeszerte igényelt többi körforgalom kialakításával. Biztos, hogy e nehéz időszakban mindhárom körforgalmunk nem valósul meg, de legalább az utóbbi építését minden szinten sürgetnünk kell“ – magyarázta Viola doktor.

Végül megjegyezte: a későbbiekben több járáson áthaladó kerékpárutak kapcsán a megyefőnökünk elárulta, hogy múlt héten a Vágsellyei járásban járt. Az ottani illetékesek őt arról tájékoztatták, hogy még nincsenek készen a szükséges tervdokumentációk, mert időközben tulajdonjogi problémák merültek fel. Miután azokat megoldják, s elkészül a tervdokumentáció, a megyevezetés is minden tőle telhetőt megtesz ezen utak kiépítéséért.

„A megyefőnökünk leszögezte: a továbbiakban is szoros együttműködést tervez a déli térség polgármestereivel, s vélhetően a későbbiekben is ellátogat Gútára“

– zárta a MA7-nek adott tájékoztatását Viola Miklós.

Nagy-Miskó Ildikó, ma7.sk

fotó: Vadkerti Neszméri Csilla

hirdetés
Previous articleA komáromi egészségügyi dolgozók gyarapították életmentési ismereteiket
Next articleBeiktatták hivatalába Petr Pavelt, Csehország új köztársasági elnökét