HAZA KÜLFÖLD Beiktatták hivatalába Petr Pavelt, Csehország új köztársasági elnökét

Beiktatták hivatalába Petr Pavelt, Csehország új köztársasági elnökét

604
hirdetés

Az ünnepélyes beiktatásra a prágai Hradzsin gótikus Ulászló-termében a cseh parlament két házának együttes ülésén, több mint 800 vendég jelenlétében került sor.
Miután az új államfő Milos Vystrčil, a parlamenti felsőház elnöke előtt letette az alkotmány által előírt fogadalmat, majd aláírta azt, a Hradzsin felett felvonták a köztársasági elnöki lobogót.


Az elnöki zászló akkor leng a Hradzsin felett, amikor Csehországnak van államfője, és az ország területén tartózkodik. Az elnök külföldi útjai során a zászlót bevonják.
Az eskütétel után felhangzott a cseh himnusz, és a Hradzsin melletti Petrín dombon 21 ágyúlövés dördült el.
A cseh köztársasági elnök megbízatása öt évre szól.
A 62 éves új államfő hivatásos katona volt egész életében, hadseregtábornoki rangban vonult nyugdíjba.
Petr Pavel, aki az 1993-ban létrejött Cseh Köztársaság negyedik államfője, beiktatása utáni beszédében hangsúlyozta: célja, hogy visszahozza a társadalmi életbe és a Hradzsinba is az olyan értékeket, mint „a méltóság, tisztelet és becsület”, amelyek az utóbbi időben kezdtek kiveszni. Szerinte a siker feltétlen hajszolása a „populisták malmára hajtotta a vizet”, s ezt nem tartja jónak. Elmondta: a jövőben a vár helyett inkább a „vár alatt” kíván dolgozni, s a közemberek problémáinak megoldásával foglalkozni. Azt mondta, hogy nem vár el száz nap mentességet hivatalában. Rövidesen közzéteszi elnöksége első száz napjának konkrét céljait, s azt kéri, hogy a lakosság a munkája alapján ítélje meg. Fontos értéknek nevezte a szolidaritást, a gyengébbeknek nyújtott segítséget.
Csehországnak nemzetközi téren is aktívnak kell lennie – jelentette ki az új államfő. Szerinte nem kell mindig a nagy és erős államok kezdeményezésére várni, mert „nem biztos, hogy csak ők tudják a megoldást”.
Ukrajnával összefüggésben úgy vélte, hogy „Közép-Európa egységes fellépése Ukrajna mellett” segítséget jelenthet Kijevnek, majd hozzátette: Ukrajna megsegítése egyben Csehország megsegítését is jelenti.
A független és párton kívüli Petr Pavel a januári közvetlen elnökválasztás második fordulójában megkapta a szavazatok 58,32 százalékát, ami 3 359 151 voksot jelent. Ellenfele, Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom elnöke 2 400 046 szavazatot, azaz a voksok 41,6 százalékát kapta.
Az eskütételi ceremónia részeként az új államfő köszöntötte a Hradzsin udvarain és a vár előtti téren összegyűlt több ezer lakost. Kifejtette: az értékek be nem tartása vezetett néhány éve ahhoz, hogy aktivisták eltulajdonították a Hradzsin felett lobogó elnöki zászlót. „Ez az elnöki zászló most felújítva, jelképesen visszatért a várba” – jelentette ki Petr Pavel, majd a erkélyre akasztva bemutatta a zászlót, amely szerinte a jövőben kiállításon látható lesz.
Hangsúlyozta: nehéz feladatok vannak az ország előtt, ő és felesége „szolgálni” fogják az országot. „Nem lesz könnyű, de közösen megbirkózunk a feladatokkal” – szögezte le.
Ezt követően Petr Pavel virágokat helyezett el Tomás Garrique Masaryk, Csehszlovákia alapító elnökének a Hradzsin előtt álló szobránál. Kora este ellátogat a várban lévő Szent Vitus-székesegyházba, ahol ökumenikus szertartáson vesz részt és jelképesen fejet hajt Szent Vencel fejedelem, a cseh állam nemzeti patrónusának ereklyéje előtt.
Petr Pavel beiktatási ceremóniája szerényebb volt, mint elődjeié. Kérésére mellőzték a katonai díszszemlét és a beiktatás utáni nagy fogadást is. A mintegy 3000 vendég ezúttal egy pohár borra kapott meghívást a Hradzsin Spanyol termébe.

MTI

kép: facebook

hirdetés
Previous articleGútára látogatott Branislav Becík, Nyitra megye elnöke
Next articleVálasztás23: Gyimesivel tárgyalt a Szövetség-Aliancia MKP-platformja