HAZA RÉGIÓ Gubík László: Hoztuk a formánkat a II. Martosi Szabadegyetemen

Gubík László: Hoztuk a formánkat a II. Martosi Szabadegyetemen

794
hirdetés

47283_305_210Az I. Martosi Szabadegyetem a meglepetés erejével hatott, ilyen fórt idén már nem kaphattak. Gubík László ennek ellenére elégedett, mint mondja, hozták a formájukat, hiszen a tavalyi látogatottságot idén is elérték, jövőre pedig akár a magyar miniszterelnök is ellátogathat Martosra. Villáminterjúnk a Martosi Szabadegyetem főszervezőjével.

Tavaly elég magasra tettétek a lécet, meglátásod szerint idén sikerült-e megugrani ezt a magasságot?
A rendezvény idén is nagyszerűen sikerült, az előadások látogatottsága kiváló és a koncertek hangulata is remek volt. Ezért úgy gondolom, hoztuk a formánkat. Ugyanakkor az is igaz, hogy idén nem tudtunk élni a meglepetés erejével. Az I. Martosi Egyetem egy nagy durranás volt, ráadásul volt némi feszültség is körülötte a gombaszögi időpontegyezés miatt, így érthető, hogy mindenki kíváncsi volt, mi történik majd a Feszty-parkban és Martoson. Ezzel a meglepetéssel idén nem tudtunk élni.

Ugyan még nincs vége a szabadegyetemnek (az interjú vasárnap koraeste készült – szerk.), de lehet-e már most tudni, mennyien látogattak ki idén a Feszty-parkba?
A pontos számokat majd csak a végleges összegzés után ismerjük meg mi magunk is, annyit tudunk, hogy szerdán úgy hatszáz körül lehettünk, csütörtökön nyolc-kilencszázan, pénteken a vihar ellenére a Tankcsapdán voltak a legtöbben, akkor megugrottuk a kettőezres számot is. A hétvégéről még nincs adatom, de mindent összevetve nagyjából megegyezik a tavalyi látogatottsággal. Amit kitűztünk célul, hogy az elsőt túlszárnyaljuk, az még idén nem sikerült. Nyilván le kell vonnunk a tapasztalatokat ahhoz, hogy tudjuk, mit kell majd még jobban csinálnunk. Azt látjuk, hogy van egy stabil bázisunk, ám úgy tűnik, a látogatottság fokozásához még idő kell, ez most a második alkalommal nem sikerült, remélhetőleg a harmadik-negyedik alkalommal sikerülni fog. Mindenesetre csináljuk tovább, bízom benne, hogy jövőre megint sikerül egy komoly rendezvényt tető alá hoznunk.

Többször hangsúlyoztátok, a Martosi Szabadegyetemnek vállalt szándéka a felvidéki magyar fiatalok közvélekedésének alakítása és formálása. Ilyen szempontból hogyan értékeled Martost?
A szabadegyetem tartalmi részével, az üzenetekkel, a programmal elégedettek lehetünk, ugyanis terítékre kerültek azok a problémák és témák, melyek a legfontosabbak közösségünk jövője szempontjából. Sokan ültek be az előadásokra, úgyhogy bízom benne, azok a fiatalok, akik ellátogattak idén Martosra, elég szellemi táplálékot visznek majd haza útravalóul.

Azt is több alkalommal kifejezésre juttattátok, hogy a Martosi Szabadegyetem annak a Bálványosi Nyári Szabadegyetemnek és Diáktábornak a szellemi bázisán áll, ahová csaknem minden évben Orbán Viktor is ellátogat. Mikor láthatjuk a magyar miniszterelnököt Martoson?
A Martosi Szabadegyetem fővédnöke Kövér László, a magyar Országgyűlés elnöke már másodszor járt itt, idén eljött Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes is. Ha tehát azt nézzük, hogy tavaly csak Kövér volt, idén már Semjén is, akkor az sem kizárt, hogy jövőre még ezt is fokozni tudjuk.

lm, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleVb-2014 – Németország negyedszer világbajnok
Next articleJókai Tibor: A pedagógusok igénylik a minőségi képzéseket