HAZA RÉGIÓ Jókai Tibor: A pedagógusok igénylik a minőségi képzéseket

Jókai Tibor: A pedagógusok igénylik a minőségi képzéseket

743
hirdetés

47295_305_210A Szlovákiai Magyar Pedagógusok Szövetsége a 23. Nyári Egyetemét rendhagyó módon, egy időben, három helyszínen szervezte meg. Jókai Tibor, az SZMPSZ elnöke értékel.

Komáromban, Rimaszombatban és Kassán ugyanabban a struktúrában valósult meg a pedagógusok ideje Nyári Egyeteme július 7-12-e között, így azonos időben voltak a megnyitók és a zárások is.
Jókai Tibor, a SZMPSZ elnöke a Felvidék.ma-nak elmondta, hogy a zárónapon kiértékelték a Nyári Egyetemet. A szakcsoport vezetők beszámoltak az eredményekről, összefoglalták a tapasztalatokat, az ott megszerzett tudást, ahol született produktum, azt bemutatták.
A komáromi néptánc szakcsoport a záráson koreografált táncbemutatóval állt a pedagógustársai elé. A kórusvezetői tanfolyam július 11-én adott hangversenyt a komáromi református templomban.
„Azért tartottuk fontosnak, hogy ilyen zárást csináljunk, hogy a jövőbe nézzünk, s kijelöljük azt az utat, amelyet ősszel, tavasszal kamatoztatni tudunk a további szakmai rendezvényeinken. A résztvevők megfogalmazták azt is, hogy melyek azokat a dolgok, amelyekkel a következőkben is szeretnének foglalkozni” – mondta Jókai Tibor.
Kérdésünk, hogy milyen hozadéka volt az idei Nyári Egyetemnek, kifejtette: Kihívás volt a szövetség és a szervezők részére. Elmondhatjuk, elégettek vagyunk, mert rekordlétszámú jelentkező jött össze.
A szervezőbizottság úgy állította össze a szakcsoportokat, hogy mind a három helyszínen más-más témájú 30-40 órás képzések legyenek. Így a pedagógusok sokkal szélesebb körből választhattak, s mindenki megtalálhatta az elvárásának megfelelőt.
„Ügyeltünk arra, hogy a nevelőnőktől, az általános iskolai pedagógusok keresztül a zene-pedagógusokig mindenki választhatott a témák közül. S volt néhány olyan képzés, ahol annyi jelentkező jött össze, hogy duplán kellett indítani a csoportot.
Igény van a minőségi képzésre, s az elmúlt hét folyamán többször is hangsúlyoztuk, hogy ez egy csapatmunkának az eredménye volt, mert a segítségünkre volt az akkreditált programokban a komáromi székhelyű Pedagógiai Módszertani Központ valamint a Comenius Intézet” – hangsúlyozta.
Az akkreditált képzések kapcsán kifejtette, hogy egy ilyen 30-40 órás képzés általában 10-12 kreditpontot ér. Abban az esetben, amikor a pedagógus 30 kreditpontot összegyűjt, akkor a fizetési besorolásában emelkedést ér el, s emellett szakmai tudása is gyarapodik.
„Szövetségünk mindig igyekezett, hogy olyan szakmai programokat hirdessünk meg, ami az elméleti anyag mellett gyakorlati ismeretekhez is juttatja a pedagógusokat, amelyet szeptemberben visszatérve az iskolákba a mindennapi oktató-nevelő munka során azonnal ki tudnak próbálni” – nyilatkozta.
A 23. Nyári Egyetem részletes elemzése őszre várható. A három helyszín szervezői azonban már most kifejtették, hogy az egy azonos időben megrendezett képzések, melybe az ország minden régiót bekapcsolták, bevált. „Ez nagyon örvendetes, hogy úgy Nyugaton, Középen és Keleten is vannak olyan kollégák, akik dolgozni akarnak, s bebizonyították mind a három helyszínen azt, van körülöttük egy összeszokott csapat, akivel megfelelően meg tudják szervezni a szakmai továbbképzéseket.
Véleményem szerint ez így nagyon jól sikerült, s örülök, hogy belevágtunk, s megcsináltuk ezzel a hatalmas létszámmal (négyszáz pedagógus kapcsolódott be), ami bizonyítja, hogy a pedagógusoknak igényük van a minőségi képzésekre, s bízunk a jövőben” – zárta Jókai Tibor.

HE, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleGubík László: Hoztuk a formánkat a II. Martosi Szabadegyetemen
Next articleMartoson ért véget a II. Felvidéki Labdarúgó Bajnokság – Szepsi a győztes