HAZA RÉGIÓ Gátat fel nem adunk!

Gátat fel nem adunk!

726
hirdetés

fullssssTörténelmi napokat élt meg Komárom június 3-a és 10-e között. A Duna emberemlékezet óta nem látott magasságban, 845 cm-en tetőzött városunknál (Dél-Komáromnál). Ha az árhullám áttörte volna a gátat semmi nem állíthatta volna meg. De megállítottuk! Komáromot sikerült megvédenünk a pusztító víztömegtől. Köszönet mindenkinek!

Az első híreket június elején kaptuk. Árad a Duna. Elrettentő képsorok érkeztek Németországból és Ausztriából. Volt, ahol emberéletet is követelt az ár. Komáromban június 4-én a kora reggeli órákban ült össze első ízben a helyi védelmi bizottság, mikor is tisztán látszott, hogy a Duna felső vízgyűjtőterületéről érkező víztömeg napokon belül eléri hazánkat, és városunkat is.

Az ülésen Molnár András vízügyi mérnök, az Almásfüzitő-Komárom szakasz védelmi vezetője tájékoztatta a bizottságot a várható intézkedésekről. Néhány perccel a megbeszélés után az interneten már olvasható is volt dr. Molnár Attila polgármester levele, miszerint:

„Kedves Komáromiak!

Ez év márciusában, a rendkívüli időjárás idején Önök példát mutattak összefogásból, és emberségből. Az elkövetkezendő napokban sajnos ismét komoly próbatétel elé állít valamennyiünket a természet.

Ahogy a híradásokból Önök is értesülhettek, komoly árhullám vonul le a Dunán. Városunkat a hét második felében fogja elérni a legmagasabb árhullám, amely az előzetes előrejelzések szerint megközelítheti a 2002-es rekord vízállásszintet. A vízügyi hatóságok, valamint a katasztrófavédelem munkatársai önkormányzatunk segítségével mindent megtesznek a helyzet kezelése érdekében.

Hivatalunk is folyamatos védelmi készültséget tart és igyekszünk Önökkel minden rendelkezésünkre álló információt haladéktalanul megosztani. Amennyiben bármilyen lakossági segítségre lesz szükségünk (homokzsákolás, élelmiszer biztosítása a gátakon lévőknek, ideiglenes elhelyezés stb.), arról azonnal tájékoztatást adunk.

Kérem, kísérjék figyelemmel folyamatosan honlapunkat (www.komarom.hu), illetve hivatalos facebook oldalunkat (http://www.facebook.com/komaromvaros.hivatalosoldala.”

Néhány óra múlva az önkormányzat kiadott két mobilszámot. Azonnal megindult a felajánlások áradta. Önkéntesek, civil szervezetek, baráti társaságok, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat munkatársai, a Vöröskereszt emberei, és további számos szervezet mind azon volt, hogy segítsen, munkával, étellel, egyéb felajánlással. Az önkormányzat munkatársai, dr. Ströcker Renáta jegyző vezetésével 24 órás ügyeletet tartottak.

Eközben a vasúti pályaudvar melletti homokdepóban megkezdődött a zsákok töltése. 420.000 homokzsák került kihelyezésre. A munkákban több százan segítettek. Idősek és fiatalok, nők és férfiak, mindenki megmozdult és egy emberként igyekezett áldozatos munkájával hozzájárulni a zsákok töltéséhez és az ideiglenes, 4,6 kilométer hosszú szőnyi védmű megépítéséhez.

Honvédek, katasztrófavédők, a vízügy legjobb szakemberei, a vasút munkatársai, és több száz civil mind azon dolgoztak, hogy a védmű időre elkészüljön, hogy városunk megmeneküljön a legrosszabbtól.

Dr. Molnár Attila polgármester, Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízott, és Molnárné dr. Taár Izabella a helyi védelmi bizottság elnöke, a járási hivatal vezetője egész napos bejárásokat tartottak a gátakon.

A városvezető így nyilatkozott június 5-én: a napi többszöri helyszíni bejárásom alkalmával szerzett tapasztalataim alapján is megállapítható, hogy mind a katasztrófavédelem, mind a honvédség, mind pedig a vízügy, továbbá a városi önkéntesek megfeszített munkájának eredményeképpen a megjelölt időpontra elkészül az ideiglenes védmű.

…és elkészült, ahogy arról Hende Csaba honvédelmi minisztert is meggyőződhetett komáromi látogatása során. Mikor a honvédelmi tárca vezetője városunkba érkezett már csak néhány méter volt hátra a gát hosszának megépítéséből.

A tárcavezető felidézte a 2010-es kormányváltáskor a Magyar Honvédségnél csak papíron volt néhány tartalékosa. Most viszont a hivatásos állományon felül 4700 védelmi és műveleti tartalékos katonát is be tudnak vetni „a sosem látott” dunai ár elleni védekezésben.

Hende Csaba azt mondta: a Magyar Honvédség az erre megállapított tervek szerint minden erejével azon dolgozik, hogy a dunai árhullám se emberéletben, se az anyagi javakban ne tegyen kárt. Esztergom és Komárom térségében jelentős logisztikai és ellátási feladatokat végeznek, és az esetleges evakuálásban is részt tudnak venni.

A Magyar Honvédség korábban arról tájékoztatott, hogy legalább 8000 embert készek bevetni árvízi védekezésben, amelyben kedden már több mint ezer katona vett részt.

Orbán Viktor miniszterelnök, aki egy nappal korábban már kihirdette a veszélyhelyzetet, ugyanezen a napon, azaz június 5-én szerdán tett látogatást első ízben nálunk. A kormányfő megtekintette a homokzsákdepóban, illetve a szőnyi vasútvonal melletti ideiglenes védőgáton folyó munkálatokat.
Másnap, 6-án délelőtt a miniszterelnök a Belügyminisztériumban tartott sajtótájékoztatóján kilenc, a dunai árvíz miatt leginkább veszélyeztetett területet sorolt fel, köztük városunkat is.

A kormányfő jelezte, a Duna tetőzését péntektől várják az ország területén, Nagybajcsnál kilencméteres vízszinttel számolnak. Orbán Viktor hangsúlyozta: nincs olyan ember az országban, akit baj esetén ne tudnának biztonságban kimenekíteni a lakhelyéről.

A katasztrófavédelem és a társszervek együttműködése révén a városban folyamatosan zajlott a feladatok végrehajtása. Az önkormányzat állandó figyelemmel kísérte az eseményeket és az előrejelzéseket, kapcsolatban állt a hivatalos szervekkel és mindent megtett azért, hogy Komáromban a legkevésbé okozzon problémát az árhullám.

Elővigyázatossági okokból átköltöztették a mentőállomást, illetve a háziorvosi ügyeletet és felkészültek a Selye János Kórház esetleges kiürítésére is, továbbá a hivatalos szervek egyeztetéseket folytattak a város részleges evakuálásáról is. Dr. Molnár Attila polgármester ezzel kapcsolatban elmondta: egyetlen komárominak sem kell elhagynia a várost. A koppánymonostroi városrészben található intézmények, illetve ipari parki cégek felkészültek a kimenekítettek fogadására.

Rémhírek, rémhírek

Persze mint minden veszélyhelyzetben, most is voltak olyanok, akik a legképtelenebb és legaljasabb rémhírek terjesztésében lelték örömüket. A városvezető kért mindenkit, hogy ne üljenek fel a rémhíreknek, inkább kövessék figyelemmel a hivatalos tájékoztatást. A hivatalos szervek többször is felhívták a rémhírterjesztők figyelmét, hogy veszélyhelyzetben a rémhírek terjesztése a büntetőtörvénykönyv hatálya alá esik, a büntetési tétel pedig több év szabadságvesztés lehet! A rendőrség a legnagyobb szigorral és határozottsággal fog fellépni a törvénysértés ellen! És így is lett. Egy személyt sikerült előállítani, aki a gát felrobbantásával rémisztgetett… no comment…

Pénteken 806 cm-rel döntött rekordot vízállást mértek a Dunán. Dr. Molnár Attila akkor így nyilatkozott: a szőnyi térségben megépített védmű 880 cm-ig biztonságot ad településünknek. A tetőzést vasárnap hajnalra várjuk. Már most megállapítható, hogy a megépített ideiglenes védmű ezt a soha nem látott magasságú víztömeget is megfogja, ezért minden reményünk megvan arra, hogy a legmagasabb vízállás elérése esetén is mederben tudjuk tartani a folyót. Városunkba további egységek érkeztek, mind a katasztrófavédelem, a honvédség és a vízügy részéről, hogy az esetleges fakadó vizeket, buzgárokat, illetve az ezek által okozott veszélyhelyzetet azonnal elhárítsák. Az önkéntesek elegendő létszámban állnak rendelkezésünkre, akik munkáját ezúttal is szeretnénk megköszönni, hiszen elsődleges feladatunk ezúttal már nem a védmű építése, hanem tartalék homokzsákok készítése az esetleges problémák elhárítására.

A városvezető Orbán Viktor miniszterelnökkel, Czunyiné dr. Bertalan Judit kormánymegbízottal, valamint Bakondi Györggyel, a katasztrófavédelem országos főigazgatójával ugyanezen a napon több órán keresztül járta be a védelmi szakaszt, majd Szócska Miklós egészségügyi államtitkárral együtt megtekintették a Selye János Kórház védelmi előkészületeit is.

Péntek estére elkészült a teljes ideiglenes védmű. Vártunk.

Szombaton, 8-án városunkba érkezett a MÁV vezérkara, rövid egyeztetés után a felek úgy döntöttek leállítják a közlekedést a Budapest–Győr Hegyeshalom vasútvonalon az Almásfüzitő és Komárom szakaszon. Déltől a Duna folyamatos tetőzés alatt állt. 840-841-843-844-845 cm. Lesz-e még tovább? Feszült pillanatok voltak.

A mértékadó tetőzés végül 845 cm-nél következett be, de a gát, kisebb mozgásoktól eltekintve rendíthetetlenül tartotta a hatalmas víztömeget. A következő órák visszafojtott várakozással teltek. Kibírja-e a gát, nem szakad-e valahol, elég tartós lesz-e? A szakemberek a városvezetéssel éjjel nappal járták a gátat, és a legkisebb jelenségre is riasztottak. Végül, köszönhetően valamennyi a munkálatokban résztvevő szakembernek és önkéntesnek a komáromi gát kiállta víztömeg nyomását, a folyó a medrében maradt.

Kedd (06.11.) reggel a polgármester már egyértelműen arról beszélt: városunkban elmúlt a közvetlen árvízi veszély, a víz mindenhol visszahúzódott az ideiglenes védmű alá és folyamatosan apad. „Biztonsággal kijelenthető, hogy közvetlen veszélyhelyzet már nem áll fent és a Duna a teljes komáromi szakaszon visszatért a medrébe.”

Egy hét nem sok idő. Ez a 168 óra azonban Komáromnak elég volt ahhoz, hogy a márciusi hóhelyzet után ismét példát tudjon mutatni összefogásból, emberségből, rátermettségből és egymás iránti szeretetből. A Vízügy, a katasztrófavédelem, a honvédség, a rendőrség, a MÁV munkatársai, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat és a Vöröskereszt önkéntesei mellett köszönjük mindazok áldozatos munkáját, akik hozzájárultak ahhoz, hogy városunk megmeneküljön a legrosszabbtól. Köszönjük mindazon civil szervezetek, cégek, valamint névtelen önkéntesek munkáját, akik lapátoltak, homokzsákot töltöttek, ételt készítettek és osztottak, vagy bármilyen egyéb módon segítettek a katasztrófahelyzet elhárításában – összegezte tapasztalatait dr. Molnár Attila.

komarom.hu

hirdetés
Previous articleA. Nagy László vette a kalapját…
Next articleMegölték az egyik kassai bevásárlóközpont igazgatóját Magyarországon