HAZA RÉGIÓ FortÉj – Egyéjszakás kulturális kaland a Monostori Erődben

FortÉj – Egyéjszakás kulturális kaland a Monostori Erődben

812
hirdetés

PROGRAMAJÁNLÓ

Muzej_logo_2015_alloKözép-Európa legnagyobb épen fennmaradt újkori erődítménye, a komáromi Monostori Erőd kiemelten jelentős nemzeti műemlékünk, gazdag történelmi hagyományai mellett pezsgő kulturális ittlétre, és pihentető kikapcsolódásra is invitáló helyszín a Duna-parton.

 

Június 20-án, a Múzeumok Éjszakáján kalandfolyosó csapatépítő játék, sétálószínházi előadások, erőd- és kazamatatúrák, graffiti kiállítás megnyitó is várják a látogatókat 17-22 óra között.

Fedezzék fel az Erőd sötét oldalát…!

Program

17.30, 18.30, 19.30, 20.30, 21.30 órakor

Kazamatatúrák indulnak a Jégveremtől

17 és 19 óra

A KATONA

Egy képzeletbeli történet a MonoStory Erődszínházi Társulat sétálószínházi előadásában.

A produkció során Közép-Európa egyik legnagyobb erődítményének falai között barangolva követhetjük nyomon, hogy hogyan bukhat el, éledhet újra vagy válhat hőssé történetünk főszereplője, aki akár TE MAGAD is lehetsz.

Rendezők: Csillag Attila, Vadász Bálint

17-22 óráig

Kalandfolyosó csapatépítő játék családoknak és baráti társaságoknak maximum 12 fős csoportokban.

Aknamező, csillagvadászat, gránáthajítás, Morze, bátorságpróba. Csak néhány a megpróbáltatásokból, amik a jelentkezőkre várnak a kazamata rejtélyes termeiben. A kaland fél óránként indul.

20 óra

Michal Ewilone Bajči „A fal harmadik oldala” című graffiti kiállításának megnyitója a Jókai teremben

Ewilone a nemzetközi szinten is elismert graffiti művészek közé tartozik. Erre egyedi stílusa és műveinek komplexitása, érzelmi gazdasága jogosítja fel. Változatosan használja a különböző stílusokat, úttörőnek számít a technikák felhasználásában. Minden képe mögött egy történet vagy üzenet bújik meg, amit néha a színek és formák rejtenek, máskor első látásra szembetűnnek.

A kiállítás az örök dilemmát feszegeti, vajon a graffiti művészet vagy vandalizmus?

Az erőd ezen a napon normál belépőjeggyel látogatható, melyről a www.erod.hu oldalon tájékozódhatnak.

 

A szervezők a programváltozás jogát fenntartják.

A program eső esetén sem marad el.

 

Helyszín: Monostori Erőd, 2900 Komárom, Duna-part 1.

További információ:

www.erod.hu

info@fort-monostor.hu

+36 34 540 582

 

MONOSTORI ERŐD

„Aki nem volt itt, nem tudja; aki itt volt, nem felejti.” (ismeretlen szovjet katona falfelirata)

Közép-Európa legnagyobb épen fennmaradt újkori erődítménye, az UNESCO Világörökségi Várományosi Listáján szereplő Monostori Erőd kiemelten jelentős nemzeti műemlékünk. Az erőd 1850 és 1871 között épült a Bécset védő komáromi erődrendszer egyik utolsó elemeként. Korának legfejlettebb haditechnikai elvei alapján a legigényesebb építési technikával készült: ma is lenyűgöző a gondosan faragott kövekből épített várfalak és bástyák, földsáncok, földalatti kazamaták szövevényes hálózata. Egy évszázadon át a magyar honvédség katonagenerációit szolgálta, majd 1945-től 1990-ig a szovjet csapatok titkos fegyverraktárként használták.

Napjainkban anekdotákkal és történelmi ínyencségekkel fűszerezett erődtúrákkal, állandó és időszaki kiállításokkal, számos kulturális és hagyományőrző rendezvénnyel, tematikus programokkal, dunai sétahajózással, valamint hétvégenként egyenruhás tárlatvezetéssel és puskamustrával várja látogatóit.

FortEj_Monostori_Erod Meghivo_Graffiti_kiallitas_megnyito

hirdetés
Previous articleBerényi József: Elfogadhatatlan, hogy az államfő nem szól az érdekünkben
Next articleRECEPTEK: Sült csirkemell sajtszósszal recept