HAZA Egyéb Folytatódik a küzdelem az árvízveszéllyel

Folytatódik a küzdelem az árvízveszéllyel

906
hirdetés

40040cPozsonyban már tetőzött a Duna vízszintje péntek reggelre, ám a keletebbre fekvő régiókban még nem múlt el az árvízveszély. Komáromnál és Párkánynál folyik az árvízvédelem. Itt a hétvégén várják a tetőzést. (19:10)

22:00 – Komáromnál 869 cm, Párkánynál 772 cm, Medvénél 984, Pozsonynál 978 cm volt a Duna vízszintje.
19:00 – Komáromnál és Párkánynál egyaránt 1 centiméterrel emelkedett a vízszint, azaz 866 és 766 cm. Medvénél viszont 2 centiméterrel csökkent: 983 cm. Magyarország: Elrendelték Győrújfalu kitelepítését – tájékoztatta Orbán Viktor miniszterelnök.
18:00 – Egy óra alatt Komáromnál 3 centimétert emelkedett a vízszint, most 865 cm. Pozsonynál ugyanennyit csökkent (986 cm). Párkánynál 765 cm-en, Medvén  985 centiméteren áll a Duna.
17:05 – A Duna vízállása öt órakkor: Dévénynél 922 cm, Pozsonynál 989 cm, Medvénél 984 cm, Komáromnál 862 cm, Párkánynál 761 cm és Gútán a Vág 709 cm-en áll.
17:00 – Komáromban az árhullám tetőzését az esti, illetve éjszakai órákban várják – tájékoztatott Marek Anton, a város polgármestere. Hozátette: bár a Vág további nehézségeket okoz, fel vannak készülve a védelemre.
16:50 – Komáromnál 870-890 cm között várják a tetőzést. A 2002-es árvízhelyzethez képest ez csaknem ötven centiméteres emelkedést jelenthet. (11 évvel ezelőtt 843 cm-t mértek a városban.)
16:45 – A Duna vízállása Komáromnál 861 cm, Párkánynál 760 cm.
16:25 – Komáromban megjelent Robert Kaliňák belügyminiszter is, aki a sajtónak úgy fogalmazott: még két nehéz éjszaka áll előttünk. Beszámolt arról is, hogy a dunaszerdahelyi járásban inkább a talajvízzel van probléma, Pozsonyban és Dévénynél pedig már szivattyúzzák a vizet, és ahogy felszabadulnak ezek az eszközök, úgy jönnek majd Komárom és Párkány felé. A várható anyagi károkról egyelőre nincsenek adatok – tette hozzá a belügyminiszter.
15:30 – Komáromban arra szólították fel a lakosokat, hogy autóikkal ne akadályozzák a közlekedést a hidakon, hiszen így is nagy a forgalom az Erzsébet hídon.
15:25 – Dévényben és Pozsonyban mért adatokból egyértelműen látszik, hogy a Duna ezeken a területeken apad. Bősön most tetőzik, Medvénél, Komáromnál, Izsánál és Párkánynál lassuló ütemben, de még mindig emelkedik a víz. Újabb adatok: Komárom 859 cm, Párkány 757 cm.
14:45 – Lassul az árhullám emelkedése, de még mindig nincs csúcsponton. Legfrissebb mérések: Dévénynél 929 cm, Pozsonynál 997 cm, Medvénél 979 cm, Komáromnál 857 cm, Izsánál 810 cm és Párkánynál 756 cm. Gútánál a Vág szintjét 704 cm-en mérték.
14:20 – Pozsonyban a mentőegységek három embert mentettek ki a sodrodó Dunából. A felelőtlen férfiaknak úszni támadt kedvük, ám – szerencséjükre – sérülések nélkül megúszták az esetet.
14:00 – Bősnél most várják a tetőzést, a település és a környéke azonban nincs veszélyben. A szakemberek azon vannak, hogy a Duna régi medrébe áramló vízmennyiséget csökkentsék. Ezzel a lépéssel a komáromi és párkányi tetőzést kívánják mérsékelni.
13:45 – A Duna vízállása: Dévénynél 933 cm, Pozsonynál 1001 cm, Medvénél 979 cm, Komáromnál 855 cm, Izsánál 807 cm és Párkánynál 754 cm.
13:30 – Komáromban, a Duna partján lévő épületekben megszűnt az áramszolgáltatás. A Duna vízszintje elérte a 850 centiméter. A rendőrség szerint a komáromi Duna-hidat – egyelőre – nem kell lezárni, ellentétben a medvei híddal.
12:15 – Komáromban az Erzsébet-szigeten gőzerővel folyik a „zsákolás”. Gondot okoz a homokzsákok közötti szivárgás is.
11:45 – Komáromnál, délelőtt (június 7-én) készítettünk képeket a Duna vízállásáról, megtekinthetők itt.
10:00 – Párkánynál a Szlovák Hidrometeorológiai Intézet jelentése szerint 744 centiméter volt a Duna vízállása. Itt már mobilgátakkal is erősítik a betonfalat.
09:00 – Komáromnál a Duna partján nagyon sok érdeklődő, riporter, TV stáb, rendőr, tűzoltó figyeli az áradást. Önkénteseket várnak zsákolásra a Városi Rendőrségre. Már a középiskolás diákok is bekapcsolódtak a munkába. A helyi válságstáb kérésére 42 katona érkezett Komáromba. Hamarosan újabb képriporttal jelentkezünk.
08:00 – A Komáromi Körzeti Hivatal rendkívüli helyzetet hirdetett. A Duna elérte 843 cm-et, a 2002-es rekord megdőlt. A tegnapi (június 6-i) vízállásról, s a Komáromban rekedt hajóról ITT>>> találnak képeket.

A szlovák-magyar határ szakaszán mától (június 7.) tetőzik a Duna, ám a legfrissebb szakértői vélemények szerint még vasárnapig is eltarthat, míg a legnagyobb árhullám levonul.
A rekordmennyiségű víz, amiről az elmúlt napokban beszéltek, realitás – jelentették a gáton dolgozó szakemberek ma reggel folyamán. Csak Komáromnál a múlt éjszaka tizennégy centimétert emelkedett a vízszint, így a valaha mért legmagasabb vízállást már meg is haladta az árhullám, de még ennél is magasabban tetőzhet. Hogy ez pontosan mekkora lehet, ma este derülhet ki. Jó hír viszont, hogy nagy mennyiségű csapadék nem várható az elkövetkezendő napokban. Ezt a Németországban és Ausztriában végzett előrejelzések is megerősítették.

Bécsnél péntekre virradó éjjel öt óra alatt húsz centiméterrel csökkent a vízállás. Hasonló mértékben csökkent a vízszint Ausztria keleti részén, a szlovák határhoz közeli szakaszon. A víz csak lassan apad ezen a vidéken, mert a közeli Pozsonynál szűkebb a folyómeder.
Bősnél, Révkomáromnál és Párkányban még árad, Pozsonynál azonban péntek hajnal óta már apad a Duna vízszintje, amely ott csütörtök éjjel érte el a tetőpontját.
Pozsony valószínűleg már fellélegezhet, néhány órája ugyanis a városnál lassú ütemben, de folyamatosan apad a Duna és a Morva is. Mindkét folyó vízszintje csütörtökön az esti órákban érte el maximumát Pozsonyban, illetve Dévénynél, majd a kora hajnali órákban apadni kezdett.
A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet (SHMÚ) adatai szerint a Duna Pozsonynál 10,32 méteres vízszinten, másodpercenként 10 540 köbméteres átfolyási sebesség mellett tetőzött, és ezzel csaknem fél méterrel meghaladta a 2002-ben ott mért több mint százéves rekordot.

Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleÁrvíz – Orbán: kitelepítik Győrújfalut
Next articleÁrvíz – Harminc embert költöztettek ki az éjjel Nagymarosról