HAZA BELFÖLD Fico: A cseh kormány döntése nincs hatással Szlovákia szuverén külpolitikájára

Fico: A cseh kormány döntése nincs hatással Szlovákia szuverén külpolitikájára

250
hirdetés

A cseh kormány döntésének Robert Fico (Smer-SD) kormányfő szerint nem lesz hatása Szlovákia szuverén külpolitikájának folytatására – a kormányfő ezzel reagált arra, hogy Prága lemondta a tervezett cseh-szlovák közös kormányülést. A cseh döntés oka, hogy a két kormány teljesen másképp ítéli meg az Ukrajnai háborút. Fico bejelentése szerint a szlovák kormány tudomásul veszi, hogy a cseh kormány úgy döntött, veszélybe sodorja a mély cseh-szlovák kapcsolatokat. Hozzátette ugyanakkor, hogy szívesen látják Szlovákiában a cseh kormányt.

Robert Fico, fotó: dunataj.sk

„A szlovák kormány sosem fogja semmilyen veszélynek kitenni a mély cseh-szlovák kapcsolatokat. Tudomásul vesszük, hogy a cseh kormánygarnitúra mégis így döntött, csak azért, mert érdeke az ukrajnai háború támogatása, míg a szlovák kormány nyíltan a béke szükségességéről beszél” – szögezte le Fico.
A kormányfő azt is kijelentette, bármikor szívesen látják a cseh kormányt Szlovákiában, és Pozsony nem fogja terhelni a közös politikai kapcsolatokat az eltérő világlátás miatt, mert ennek semmi köze a szlovákok és a csehek együttéléséhez. A két nép kapcsolatát kivételesnek és történelminek nevezte. „A kölcsönös bizalomról, a barátságokról, rokoni kapcsolatokról és a megértésről szólnak” – tette hozzá a két nép viszonya kapcsán.
Petr Fiala szerdán jelentette be, hogy Csehország felfüggeszti a cseh-szlovák kormányközi egyeztetéseket, és elmarad az április végére, május elejére tervezett csehországi közös kormányülés. Az egyik ok, hogy Juraj Blanár (Smer-SD) szlovák külügyminiszter a múlt héten Szergej Lavrov orosz külügyminiszterrel találkozott. „Nem tartjuk helyesnek, hogy a következő hetekben, hónapokban kormányközi egyeztetéseket tartsunk, úgy, ahogy terveztük és megállapodtunk róla” – mondta Fiala, de hozzátette, ezzel nem szűnik meg a két ország együttműködése.

TASR

hirdetés
Previous articleTehetséges programozók a Selye János Gimnáziumban
Next articleBoráros Imre 80.: méltó második felvonás a „Jókai” színtársulatával