HAZA BELFÖLD Elutasította a pozsonyi törvényhozás a Most-Híd nyelvhasználati módosítását

Elutasította a pozsonyi törvényhozás a Most-Híd nyelvhasználati módosítását

830
hirdetés

Nem hagyta jóvá kedden a pozsonyi törvényhozás a Most-Híd szlovák-magyar vegyes pártnak a kisebbségi nyelvhasználati törvényt és vasúti közlekedési törvényt módosító javaslatát, amely a beterjesztők szerint megteremthette volna a vasútállomások nevének két nyelven való feltüntetését.

    A törvénymódosítási javaslatot 51 igen szavazat, 4 elutasító voks és a kormánypárt, az Irány-Szociáldemokrácia (Smer-SD) csaknem teljes parlamenti klubjának a tartózkodása (72 tartózkodás) mellett kedd délután nem utalta második olvasásba a pozsonyi törvényhozás.
    A törvénymódosító javaslat, amelyet még áprilisban terjesztett a parlament elé a Most-Híd a vasúti kétnyelvűség megteremtéséhez szükséges jogharmonizációval számolt.
    Szlovákiában jelenleg a vasúti kétnyelvűséget – azaz a vasúti feliratok, köztük a vasútállomások nevének két nyelven való feltüntetését – a 20 százaléknál nagyobb nemzetiségi lakossággal rendelkező településeken megengedi a kisebbségi nyelvhasználati törvény, ám annak alkalmazását a vasúti társaság (ZSR) a vasúti közlekedésről szóló törvényre hivatkozva nem engedélyezi.
    Bugár Béla pártja a módosítással ennek az állapotnak a megszüntetését ígérte. A javaslatot azonban magyar szervezetek részéről egész sor bírálat érte, mivel a módosítás ugyan kivitelezte volna a jogharmonizációt, ám a vasútállomások neveinek két nyelven való feltüntetését egy többszörös jóváhagyási folyamathoz kötötte volna. Úgy, hogy a kétnyelvűsítést először az adott településnek kellett volna egy önkormányzati döntés alapján kérvényeznie, majd ha ezt a Vasúti Közlekedésszabályozási Hivatal és a kormányhivatal is jóváhagyta volna, akkor a település saját költségén helyezhette volna ki a magyar feliratú táblákat.
    Bugárék javaslata – annak elfogadása esetén – a Magyar Közösség Pártja (MKP) szerint káros precedenst és visszalépést jelentett volna a joggyakorlás terén. A Most-Híd módosítását a Szlovákiai Magyarok Kerekasztala civil ernyőszervezet a vasúti kétnyelvűség megteremtésére alkalmatlannak és a társadalomra veszélyesnek minősítette.

MTI

hirdetés
Previous articleÁrvíz – Rendkívüli helyzetet hirdettek ki Pozsonyban, ülésezik a válságstáb
Next articleInformációk az áradásról – frissítve 21:00!