HAZA HÍR-MIX Információk az áradásról – frissítve 21:00!

Információk az áradásról – frissítve 21:00!

1732
hirdetés

povoden_2013Azon önkéntesek, akik szeretnének a városnak segíteni az árvízvédelmi, illetve az esetleges mentési munkákban, kérjük az alábbi telefonszámokon jelentkezzenek: 0911 703 328 vagy 0911 300 470

A polgári védelmi városi koordinátor elérhetősége: 0903 736 072

 

Vasárnap 21.00

Legtöbben azt gondolták, hogy városunk túl van a nehezén. Már a délelőtti órákban megbizonyosodtunk róla, hogy nem. A média segítségével sikerült mozgósítani több mint 300-400 önkéntest, akiknek egy része bent töltötte a zsákokat homokkal, de a nagyobb része kint dolgozott a gáton. Komárom és Keszegfalu között a gát alsó részét kellett erősíteni, ahol több mint 10000 zsák lett felhasználva. További 4000 zsák van feltöltve és autókon elkészítve éjjelre a rendkívüli esetek elhárítására.

A gáton köszönetet mondott az itt dolgozóknak  Fekete György, az Állami Vízgazdálkodási Vállalat komáromi igazgatója, a zsákokat töltőknek a munkájukat megköszönte Anton Marek, Komárom Város polgármestere. Ezúton is még egyszer mindenkinek aki segített, köszönjük!

Az éjjeli órákban a gátokat több önkéntes és az  Állami Vízgazdálkodási Vállalat munkatársai is ellenőrzik. A Duna 865 cm, 23 cm apadt.

 

Vasárnap, 12.30

Felhívás! Önkéntesekre, főként férfiakra lenne szükség a Kabátfalu és Keszegfalva közötti Vág-tötlésen végzett munkálatokhoz! A jelentkezők gumicsizmát és vizet hozzanak magukkal. Jelentkezni lehet a helyszínen (a töltésen lehet odajutni, az érintett szakasz mintegy 3000 méterre Kabátfalu után található) vagy Komáromban a városi rendőrség épületénél. Továbbá éjszakai gátőr-szolgálatra is várunk jelentkezőket 17 óráig szintén a városi rendőrség épületénél. A segítséget köszönjük!

Az élő kamerakép a Dunáról a rakpart, a Villanytelepi út felől a KOMBITALARM cég jóvoltából újra elérhető: ITT (név: host, jelszó: host)

 

Vasárnap, 11.30

Fontos értesítés! A médiában megjelent hír a Kabátfalu és Keszegfalva közötti Vág-tötlés átszakadásáról NEM IGAZ! A helyszíni szemle után leszögezhetjük, hogy a gáton buzgárok keletkeztek és a gát alját meg kellett erősíteni, hogy az ellensúly meggátolja, hogy az átszivárgó víz alámossa a gátat. A munka a gáton a rendőrkadétok, a tűzoltók és a vízügyi szakemberek bevonásával jelenleg is folyik.

Vasárnap, 8.30

FELHÍVÁS! Kérjük az önkénteseket, hogy mielőbb és minél nagyobb számban jelentkezzenek zsákolásra és a zsákok elszállításánál szükséges munkára a városi rendőrség épületénél!

Vasárnap, 6.30

A Duna az éjjel apadt 5 centit, az új szivárgásokat több helyen kellett elállítani. Több mint 40 000 homokzsák lett eddig felhasználva. Az elkövetkezendő napokban a talajvíz fogja okozni a problémákat.

FELHÍVÁS: Kérjük az önkénteseket, hogy járőrszolgálatra a gátakra jelentkezzenek a városi rendőrség épületénél azonnal. 

 

Szombat, 23.30

A Duna vízszintje 888 centiméteren tetőzött délután négy óra után, azóta egy centimétert apadt. Úgy tűnik tehát, hogy megkezdődött a lassú apadási folyamat. A gátakra továbbra is nagy nyomás nehezedik, de a tetőzés nyomán a feszültség érezhetően enyhült a városban. Továbbra is fontos a gátak és a töltések állandó felügyelete, ami az éjszakai órákban is folytatódik.

 

Szombat, 17.00

Sürgősen szükség van további önkéntesekre az éjszakai járőrszolgálatra a gátakon! Jelentkezni a városi rendőrség épületénél lehet koraestig.

A Duna a legutóbbi helyzetjelentésünk óta még egy centimétert emelkedett és már másfél órája ezen a szinten áll, így vélhetően tovább már tényleg nem emelkedik majd és az új tetőzési rekordérték a megjegyezhető 888 cm!

Szombat, 13.30

Kérjük az önkénteseket, hogy sürgősen jöjjenek a városi rendőrség épületéhez, mivel a délelőtt dolgozókat fel kellene váltani. Köszönjük!

Szombat, 12.00

Önkénteseket várunk a Vág-híd mögötti régi vágóhíd udvarában (Ógyalla felé közvetlenül a Vág-híd után jobbra), mivel az említett helyen masszív szivárgás zajlik!

A Váh töltése mentén, a problematikus helyeken tapasztalt helyzet, valamint a Duna rekord szintű vízállása a a városi kutaknál az Erzsébet-szigeten és az Erzsébet hídnál. Továbbá a fotókon látható, hogy Róbert Kaliňák belügyminiszter személyesen ellenőrizte a helyzetet Komáromban és a munkák menetét, valamint látható a városi rendőrség mögötti udvaron kitartóan dolgozó önkéntesek egy csoportja is.

 

Szombat, 08.00

A Duna Komáromnál újabb történelmi rekordot döntött meg, a vízállás jelenleg 883 cm. Éjfél óta enyhült az emelkedés, azóta mintegy 10 centimétert emelkedett a vízszint. Az árvízmentesítési munkák a földgátakon és a betongát szivárgásainál egész éjjel folytak. Az önkéntesek éjfélig töltötték a homokzsákokat a városi rendőrség mögötti udvaron, a napközben megtöltött zsákmennyiséget az éjszaka folyamán fel is használták. Ma tovább folytatódik a zsákok töltése, az önkénteseket ma is a városi rendőrség épületéhez várjuk. Továbbra is várjuk azok jelentkezését, akik rendelkeznek teherjárművekkel és tudnak a zsákok elszállításában segíteni.

Az árvízmentesítést végző állami szervek nagyra értékelig az önkéntesek munkáját. Véleményük szerint az, hogy kellő mennyiségű homokzsák állt előkészítve rendelkezésre, nagyban segítette a munkájukat, ennek is köszönhetően ezidáig a víz nem jutott be a városba. Eddig több, mint 30 ezer zsákot töltöttek meg az önkéntesek. A munkájukat mi is nagyra értékeljük és nagyon köszönjük!

Az Erzsébet-sziget lezárásának a forgalom elől (kivéve a célforgalmat) az az oka, hogy a talajvíz alámosta az úttestet. Ezen a szakaszon ez a magas belvíz idején sajnos gyakori jelenség, hiszen csak nemrég lettek befejezve a javítási munkálatok az út másik oldalán.

A Duna ritka látképe a kikötőnél.

Megérkezett városunkba a bazini rendőrakadémia újabb kadétcsoportja, hogy felváltsa az eddig keményen dolgozókat. A friss erőre sajnos a mai nap folyamán is nagy szükség lesz.

Élő kamerakép a Dunáról a rakpart, a Villanytelepi út felől a KOMBITALARM cég jóvoltából: ITT (név: host, jelszó: host) – a kamerakép nem elérhető, mivel a víz elérte a gáton túli KOMBITALARM céget is és kénytelenek voltak lekapcsolni az berendezéseket!

Aktuális vízállás: ITT és ITT

 

Péntek, 22.15

A Duna vízszintje 21.15-óta megállapodott, jelenleg  870 cm.

 

Péntek, 20.00

A Duna vízszintje jelenleg 868 cm, az emelkedés lelassult, nagyjából 2 centimétert emelkedik óránként.

Komárom város köszönetét fejezi ki mindazoknak, akik önkéntesként bekapcsolódtak az árvízmentesítési munkákba. További segítségre holnap, szombaton lesz szükség, amikor reggel 8 órára várjuk az ökénteseket a szokásos helyen, a városi rendőrség épülete előtt. Szeretnénk továbbá megkérni azon polgárokat, akik rendelkeznek teherjárművekkel, hogy lehetőség szerint segítsenek a megtöltött homokzsákok elszállításában a szükséges helyekre.

A városban egy újabb rémhír terjed, mégpedig az, hogy Komáromban le lesz állítva az ivóvízszolgáltatás. A kutakat és a vízhálózatot kezelő KOMVaK cég illetékese elmondása szerint nincs tervben a víszolgáltatás korlátozása, minden szükséges óvintézkedést megtettek a kutak védelme érdekében, továbbá elvégezték az ivóvíz minőségellenőrzését is, így kijelenthető, hogy az ivóvíz tiszta és iható!

A hivatásos polgári védelmi egységek, hasonlóképpen a rendőrség arra kéri a lakosokat, hogy szigorúan tartsák be az általuk kiadott utasításokat, így könnyítve meg a munkájukat. Köszönjük!

Péntek, 18.30

Egyelőre elegendő az eddig jelentkezett önkéntesek száma, ha szükség lesz továbbiakra, tudatjuk majd. Az eddigi segítséget köszönjük!

Péntek, 17.00

Értesüléseink szerint a Szlovák Köztársaság környezetvédelmi tárcavezetője, Peter Žiga sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy a pozsonyi helyzet normalizálódása után a bősi erőmü több vizet tud elosztani a régi meder és a felvízcsatorna között, bizonyos vízmennyiséget immár vissza tud tartani, ezért Komáromnál már nem várható további számottevő, az előrejelzettnél nagyobb mértékű vízszintemelkedés! A szakemberek a 2002-es 843 centiméteres rekordnál cca. 40 centiméterrel magasabb tetőzést jósoltak meg.

 

Péntek, 15.00

A városi szűkített válságstáb 14 órai ülésén elhangzottak alapján értesítjük a lakosokat, hogy miután ma délelőtt a megyei válságstáb kihirdette a városunkra (is) vonatkozó rendkívüli állapotot, a teljes irányítást a megyei szervek vették át szigorú, előre meghatározott menetrend alapján, ami vonatkozik az esetleges lokális jellegű evakuációra is. A város az illetékes irányítószervek rendelkezésére bocsátja a város alapiskolái tornatermeit, a sportcsarnokot, a röplabdacsarnokot és a Panoráma szállót. Továbbá, szükség esetén rendelkezésre állnak majd egyes középiskolák tornatarmei is.

Köszönet jár az önkénteseket üdítőitallal és este vacsorával (150 porció gulyásleves) ellátó cégeknek! (az ógyallai Heineken sörgyárnak és a komáromi Danubius húsüzemnek) Hasonlóképpen köszönjük Gúta városnak és más városknak, községeknek a felajánlott tárgyi és humán jellegű segítséget!

 

Péntek, 13.30

Mivel egyes felelőtlen médiumok elterjesztették, hogy le lesz zárva a Vág-híd, újra tudatjuk a lakossággal, hogy a hír nem igaz! Egyenlőre NEM lesz lezárva sem a Vág-híd, sem a Duna-híd! Videó: ITT (forrás: Delta)

 

Péntek, 11.30

Fontos értesítés! Az illetékes állami szervek részéről Komáromra vonatkozólag ki lett hirdetve a rendkívüli állapot. Ami a gyakorlatban a nagyobb rendezvények korlátozását jelenti, mozgáskorlátozással nem jár!

Továbbá fontos tudatni a polgárokkal, hogy a híresztelésekkel ellentétben NEM lesz egyelőre lezárva sem a Vág-híd, sem a Duna-híd!

Lezárták viszont a Duna rakpartot a Danubius kollégiumtól a Tiszti pavilonig, mivel az útszakaszon árvízmentesítési munkálatok folynak a tűzoltódság és a katonaság bevonásával. A városi tömegközlekedést biztosító autóbuszok sem járnak ezen az útvonalom.

Minden önkéntesnek nagyon köszönjük a ségítségüket és továbbra is várjuk újak jelentkezését az éjszakai védekezéshez!

Péntek, 9.00

Fonos értesítés! Nagyszámú önkéntesre van szüksége a városnak! Aki tud, kérjük jöjjön a városi rendőrség épületéhez (a Városi Művelődési Központ és az egyetem konferenciaközpontja között) homokot zsákolni és szükség szerint a szivárgások, buzgárok elhárításán dolgozni!

A félreértések elkerülése végett tudatjuk a jelentkező önkéntesekkel, hogy a járőrszolgálaton kívül az önkéntes munka nincs anyagilag honorálva.

Az Erzsébet szigetet a rendőrség mindkét irányból lezárta, csak a célforgalom engedélyezett, de számolni kell azzal, hogy a jégpályánál nem lehet áthajtani az úton!

Kérjük, hogy az egyetem melletti nagy parkolót hagyják szabadon, mivel ideiglenesen helikopter-leszállóhelyként fog szolgálni.

A város számára közhasznú munkát végző munkanélküliek is az árvízmentesítési munkákban segédkeznek.

A városi válságstáb koordinátora elmondása szerint a gátak (beleértve a Vág folyó földgátját) a számos apróbb szivárgás ellenére egyelőre bírják a terhelést.

Ma 8 óra után a Duna vízszintje meghaladta a 2002-es 843 centiméteres rekordot és további lassú emelkedés várható a vélhetően holnap esti tetőzésig.

Csütörtök, 16.00

A fotókon a 16 óra környékén tapasztalt helyzetet örökítettük meg a Vág partján a Soós csárdánál, az Erzsébet hídnál és az Erzsébet sziget nyugati végén.

Csütörtök, 13.00

Az önkétesek a városi rendőrség portáján kérjenek további eligazítást a gyülekezéssel, illetve a munkavégzés helyével kapcsolatban.

A városi vízszolgáltató vállatat igazgatója elmondása szerint a városi kutak kellőéképpen biztosítva vannak a belvíz általi szennyezéstől. Hasonlóképpen biztonságban van az ivóvízszolgáltatásban elengedhetetlen szerepet játszó transzformátor állomás.

Az Erzsébet hídon a hatóságok korlátozzák a teherforgalmat, csupán a 7,5 tonnás teherautókat engedik át a hídon. A személyforgalmat egyelőre nem korlátozzák. Az Erzsébet-szigeten átvezető úton részleses útzár lehet a talajvízszivattyúzás miatt. Számoljanak azzal, hogy nem biztos, hogy átjutnak a szigeten.

Fontos tudatni a szülőkkel, hogy egyelőre nem valószínű, hogy hétfőn nem lesz tanítás egyes alapiskolákban. Ez csupán indokolt esetben, válsághelyzetben következhet be.

Csütörtök, 11.00

Amennyiben szeretnének önkéntesként segíteni a dél-komáromi árvízmentesítési munkálatokban, kérjük, hogy jelentkezzenek az ottani koordinátoroknál a 0036 20 295 40 93-as, illetve a 0036 20 943 70 26-os számon. Az első csoport munkavégzése 18-tól 24 óráig tart, a másodiké pedig éjféltől reggelig.

 

Csütörtök, 10.00

A legfrissebb vízügyi előrejeljések szerint a Duna tetőzése szombat éjszakára várható a 2002-es legmagasabb vízállást mintegy 20-40 centiméterrel meghaladó szinten. 2002-ben az Észak-Komáromban mért legmagasabb vízállás 843 cm volt.

Forrás: hirek.sk

Aktuális vízállás: ITT és ITT

 

Csütörtök, 8.30

A Vág kavai részén is hivatalosan kihirdették a 3. árvízvédelmi fokozatot és a vízügyesek megerősítették az ellenőrzőszolgálatot a szakaszon a földgáton keletkezhető átfolyások észlelése, figyelése és a szivárgás elhárítása miatt. A várostól is kértek embereket a figyelőszolgálat megerősítésére.

A hatóságok korlátozni fogják a kamionforgalmat az Erzsébet hídon, az esetleges vészhelyzet kihirdetése után vélhetően már csak a személyforgalmat engedélyezik majd a hídon. Továbbá kérik a lakosságot, hogy amennyiben nem feltétlenül szükséges, ne utazzanak Magyarországra, hogy az esetlegesen beduguló forgalom ne akadályozza az árvízi védekezést és az esetleges mentést.

Ma 12 órakor összeül a kiszélesített összetételű városi válságstáb.

Holnaptól a város átjárhatóvá teszi a városközpontot, beleértve a sétálózónát.

A városi hivatalban folyamatos szolgálat lesz, a fenti telefonszámokon lehet érdeklődni, bejelententést tenni.

A Balassagyarmat közeli epicentrumú tegnap esti 4,2-es erősségű földmozgás a vízügyi szakemberek szerint vélhetően nem okozott kárt a komáromi védművekben.

Mivel a Dunára és immár a Vág egy szakaszára is harmadfokú árvízvédelmi fokozat vonatkozik, nyomatékosan kérjük az Erzsébet-szigeten és más városrészekben lakókat, kerttulajdonosokat hogy amennyiben van kútjuk feltétlenül zárják azt le, illetve tömítsék el, hogy a megemelkedő talajvíz ne árassza el a kerteket, udvarokat!

Az önkéntesek a homkzsáktöltésre a városi rendőrség székháza (a Városi Művelődési Központ utáni épület az egyetem felé) mögötti udvarban gyülekezzenek. Önzetlen segítségüket nagyra becsüljük és ezúton is köszönjük!

Aktuális vízállás: ITT és ITT

Szerda, 20.00

A Vág már kilépett a medréből és fokozatosan elárasztja a part melletti utat a Soós-csárdánál, így a Villanytelepi út a Vág-hídtól a villanytelepig nem járható, az utat lezárták.

Aktuális vízállás: ITT és ITT

Szerda, 16.00

A város homokzsákokat biztosít a városi vízgazdálkodáli vállalatnak az Erzsébet-szigeti tranaszformátor állomás védelmére. Sikerült bebiztosítani egy pótgenerátort is, hogy a trafóállomás leállítása esetén is biztosított legyen az ivóvíz-ellátás. A személyforgalom egyelőre nincs korlátozva a szigeten. Amennyiben szükség lesz a helyi vagy a magyarországi kilakoltatottak elhelyezésére városunkban, rendelkezésre állnak a tornatermek a város alapiskoláiban és egyes középiskoláiban, valamint a Panoráma szálló és a röplabdacsarnok.

 

Szerda, 15.00

Folyik az ártéren belüli őrsújfalui szociális otthon lakóinak evakuálása a Komáromi Ipari Szakközépiskola kollégiumába és az ógyallai szociális otthonba.

Megkezdődött a homokzsákok töltése és elkészítése, ha szükség lesz rá, azonnla kiszállíthatók legyenek a szükséges helyekre. Az önkénteseknek, az önkéntes tűzoltóknak és a Selye János Egyetem hallgatóinak!

Vízállás 15 órakor a „spiccen”.

Szerda, 14.30

Médiaértesülések:

Michaela Mikulčíková, a Szlovák Meteorológiai Intézet (SHMÚ) hidrológusa véleménye szerint a Duna Komáromban szombaton kora délután a vízszint csúcsértéke 830–880 centiméter között mozog majd.

Fekete György, az Állami Vízgazdálkodási Vállalat komáromi igazgatója nem tartja valószínűnek, hogy a vízszint városunkban meghaladja a 2002-ben mért 843 cm-es maximumot, de annak közelében lesz. Elmondása szerint a  felsőbb szakaszokon rekordok dőlnek meg, ám ide már lassan érkezik az árhullám. Sokat segít, hogy a Vágon most nem magas a vízállás, a Duna felnyomja a Vág medrébe a vizet. Ez viszont egészen a Kis-Dunáig érezhető lesz.

Forrás: fenet.sk

Aktuális vízállás: ITT és ITT

Szerda, 12.45

Hivatalosan is megerősítést nyert a 3. árvízvédelmi fokozat bevezetése Komáromban.

Aktuális vízállás: ITT és ITT

 

Szerda, 10 óra

Jelenleg az előkészületek zajlanak a valószínűsíthetően péntekre várható tetőzésre. A fotókon a 8 óra környékén rögzített helyzetet láthatják a Vág és a Duna aktuális vízállásról, az árvíz- és polgári védelmi előkészületekről, mércét a gát falán a 2002-es árvíz idején mért legmagadsabb vízszint bejelölésével, továbbá a folyam és a gátak állandó megfigyeléséről a belügyminisztérium által az előkészületekbe és a védekezésbe bevont tűzoltó egységekről.

Aktuális vízállás: ITT

 

Kedd, 16.00

A rakparton, a Villanytelepi úton daruval végzik a kikötőbe vezető vasútnál a gát elrekeszelését. Kérjük, az említett szakaszon óvatosan közlekedjenek! Átmeneti útlezárás sem kizárt.

Aktuális vízállás: ITT

 

Kedd, 13.00

10 órától hivatalosan is érvénybe lépett városunkban a 2. árvízvédelmi fokozat a Dunára vonatkozólag. A fokozat hivatalos bejelentését a Szlovák Vízggazdálkodási Vállalat komáromi kihelyezett részlege, mint szakmai szerv igényli az elvégzendő teendők ütemezése miatt. Az árvízvédelmi fokozatot a Szlovák Köztársaság Környezetvédelmi Minisztériuma hirdeti ki a Központi Árvízvédelmi Bizottság által. A várost az aktuális fokozatról a Körzeti Környezetvédelmi Hivatal értesíti hivatalosan. Ami a tevékenységet illeti, az árvízmentesítő vállalat emberei minden átjárót eltömítettek a várost övező betongáton, kivéve a nagyobb bejáratokat a kikötőbe, amelyeket csak utoljára zárnak le. Amíg a vízszint nem annyira magas, hogy veszélyt okozzon, igyekeznek lehetővé tenni a bejutást a betonfalon túli objektumokba. A képen az Erzsébet-sziget nyugati végén, a városi kutak szomszédságában található kerékpárúti feljárót látják, ahol már eltömítették a gátat. A fotó 13 órakor készült.

A Duna aktuális vízállása 648 cm (13 órakor). További adatok ITT érhetők el.

A Komáromi Körzeti Hivatal ma a várostól homokzsákokat igényelt az Állami Levéltár komáromi részlege részére. A város 3000 zsákot bocsátott a rendelkezésükre. A Városi Hivatal Polgári Védelmi Részlege munkatársai látogatást tettek az őrsújfalui Szociális Otthonban és felhívták az igazgatőnő figyelmét az esetleges kitelepítést megelőző és annak során végzendő feladatok menetrendjére az árvízvédelmi tervben foglaltak értelmében. A város polgármestere tájékoztatta a Városi Hivatal Polgári Védelmi Részlege munkatársait arról, hogy a Nyitra Megyei Önkormányzat külön szakembert bízott meg a Szociális Otthonnal összefüggő árvízvédelmi tevékenység és az esetleges kitelepítés levezénylésével.

Az árvízvédelmi tevékenység meghatározásának hierarchiája: SzK Környezetvédelmi Minisztériuma – Körzeti Hivatal – város

 

Kedd, 10.30

A Duna vízállása jelenleg nagyjából 2-4 cm emelkedik óránként, az utolsó (10 órakor) Komáromban mért adat: 642 cm További adatok ITT érhetők el. A vízszint Komáromnál elérte a 2. árvízvízdelmi fokozatot. A szakemberek vízszintemelkedési előrejelzését ITT találják meg.

 

Kedd, 8.00

A Duna vízállása jelenleg nagyjából 2-4 cm emelkedik óránként, az utolsó (8 órakor) Komáromban mért adat: 637 cm További adatok ITT érhetők el.

 

Hétfő, 16.00, a Városi Válságstáb ülése után

A Szlovák Hidrometeorológiai Intézet az egész Duna-szakaszra harmadfokú árvízvédelmi készültséget prognosztizál június 2. és 7. között.  A részleteket ITT találja. Komáromban egyelőre másodfokú riasztás van érvényben a Vág folyó kavai szakaszán, ami gyakorlatilag árvízvédelmi készültséget jelent. A gátkezelő dunai árvízmentesítő vállalat (Povodie Dunaja) felel a gátakért és töltésekért, azok általános állapotáért és az árvízvédelmi készültség idején a gátak átjáróinak eltömítéséért. Ez a munka már javában folyik. A Duna utolsó hivatalos mért magassága városunkban (10 órakor) 584 cm volt. A szakemberek véleménye szerint a vízszint várhatóan óránként egy centimétert emelkedik majd egészen a csütörtöki vagy pénteki tetőzésig, ez azonban a folyam felsőbb szakaszain tapasztalható időjárástól és egyéb körülményektől függ. Ez vonatkozik a vízállásra is a tetőzés idején, amit az illetékesek jelenleg a 2002-es szint környékén valószínűsítenek. Elmondásuk szerint Komárom város kiváló gátrendszerrel rendelkezik, így viszonylagos biztonságban van az árhullám tekintetében, természetesen a levonuló árhullám után megemelkedő belvíz vélhetően gondokat okoz majd. A másodfokú riasztás kihirdetése után városunkban megkezdődik a vízszint állandó figyelése és az árvízmentesítés a töltések mentén. A város összesen mintegy 40 embert (27 ember áll készültségben + továbbiakat szükség esetén) tud mozgósítani. Amennyiben azt a helyzet megkívánja, a város a saját technikai eszközein túl kérheti a szerződéses partnerek műszaki segítségét is. Az árvízvédelmi munkálatok költségét a második fokozat esetén a város állja, harmadik és a harmadikról a másodikra való átmenet esetén pedig az állam vállalja a kiadásokat. A legnagyobb problémák a Singellő és a Bene lakótelep alacsonyabban fekvő részeiben, valamint az Erzsébet-szigeten adódhatnak. A szigeten főleg a rengeteg kút okoz gondot (mintegy 150 van belőlük), ezért arra kérjük az ottlakókat, hogy a másodfokú árvízvédelmi fokozat hivatalos kihirdetése után zárják le, illetve tömítsék el kútjukat, hogy a megemelkedő talajvíz ne árassza el a kerteket. Fontos feladat a városi ivóvízkutak és a transzformátor állomás megvédése, amit a KOMVaK cég biztosít. A harmadik árvízvédelmi fokozat kihirdetése után lezárják a várost övező betongát összes átjáróját, ami egyben a kikötő szennyvízhálózatának lezárásával jár a város felé, így a gáton túl székelő, a kikötő szenyvízhálózatára kötött cégek, irodák, boltok stb. nem használhatják majd a lefolyót, továbbá a bejutás az ingatlanjaikba, bérleményeikbe gyakorlatilag lehetetlenné válik.

Az áradással kapcsolatos fontosabb tudnivalókról, változtásokról itt a város honlapján és a városi hivatal FB-oldalán fogjuk értesíteni Önöket.

-krá-

KOMARNO.SK

hirdetés
Previous articleElutasította a pozsonyi törvényhozás a Most-Híd nyelvhasználati módosítását
Next articleÁrvizi hírek