HAZA BELFÖLD Ellopták II. Rákóczi Ferenc borsi mellszobrát

Ellopták II. Rákóczi Ferenc borsi mellszobrát

979
hirdetés

borsaEllopták péntekre virradóra II. Rákóczi Ferenc mellszobrát, amely szülőháza előtt állt a kelet-szlovákiai Borsiban (Borsa) – tájékoztatta az MTI tudósítóját Laczkó Lajos, a borsi II. Rákóczi Ferenc Polgári Társulás elnöke pénteken délelőtt.

    Közlése szerint a tettesek ismeretlenek. A rendőrség a délelőtti órákban már terepszemlét és vizsgálatot tartott a helyszínen. Részletek egyelőre nem ismeretesek.
    „A Rákóczi-kastélyban felújítás folyik, a tetőszerkezetet cseréljük ki. A mellszobor eltűnését a kastély gondnoka vette észre kora reggel, majd azonnal értesítettük a rendőrséget. A rendőrök rövidesen a helyszínre érkeztek, s megvizsgálták a nyomokat, s megindították az ügy felderítését – mondta az MTI-nek Laczkó.
    Hozzátette: a helyi lakosokat megdöbbentette és felháborította Rákóczi mellszobrának eltűnése. Néhányan azt állítják, hogy csütörtök éjjel 11 óra körül a szobor még a talapzaton volt látható, ami azt jelenti az azt követő órákban történhetett a lopás. A súlyos, majdnem egyméteres mellszobrot, amely másfél méteres betontalapzaton állt, valószínűleg ledöntötték. A helyszínen autókerekek nyomai láthatóak, illetve látni, hogy húztak valamit.
    A nagyméretű Rákóczi-mellszobor 1969 óta állt a borsi várkastély előtt. A szobrot Mayer Ede készítette Mányoki Ádám festménye alapján 1907-ben, Rákóczi hamvainak Rodostóból való hazahozatala alkalmával.
    Laczkó szerint a borsi mellszobrot korábban nem érte támadás.
    Az utóbbi időben nem ez az első támadás a magyar szobrok ellen Kelet-Szlovákiában. A Hírek.sk hírportál szerint a hét közepén a Királyhelmechez közeli Szentesen (Svatusa) ellopták a község hősi emlékművének bronzból készült turulszobrát.
    A falu első világháborús emlékműve 1938-ból származik. A 2. világháború után a magyarok elleni ellenszenv megnyilvánulásaként a turulmadarat eltávolították a talapzatról. 2009-ben egy magánadományból újították fel a helyiek, s a talapzatra felkerült az egykori turul madár mása.

MTI

hirdetés
Previous articleFico a másodrendű magyarok szavazataiért jött
Next articleAz Omega nyitja a nyarat Győrben