HAZA KULTÚRA Az Omega nyitja a nyarat Győrben

Az Omega nyitja a nyarat Győrben

1866
hirdetés

utazs_killts_13_1_ujhonlapA 2007-es nagy sikerű fellépésük után ismét az Omega együttes koncertezik Győr nyárnyitó rendezvényén. – a fellépőt a Budapesti Utazás Kiállításon jelentették be…

2013. február 28-án nyílt meg hazánk legnagyobb turisztikai seregszemléje, ahol városunk is képviselteti magát. Győr idei programkínálata az A pavilon 307A standjánál található meg. A nyitónapon Bolla Péter kabinetfőnök sajtótájékoztatón jelentette be a Négy Évszak Fesztivál nyári programjainak első fellépőjét. Mint mondta, a győri nyárnyitó koncertre mindig egy minőségi hazai előadót kérnek fel, és hazánk rock-történetének egyik legjelentősebb együttese messzemenően megfelel ennek a kívánalomnak, ráadásul az Omega a közelmúltban ünnepelte fennállásának ötvenedik évfordulóját, ami újabb ok arra, hogy a 2007-es rendkívül sikeres koncert után ismét városunkban fogadjuk a legendás, külföldön is elismert zenekart. Fekete Dávid alpolgármester hozzátette, kulturális szempontból a nyár az év legizgalmasabb és legmozgalmasabb része városunkban. A győriek és a hozzánk látogatók olyan programokon vehetnek részt, mint a Táncfesztivál, a Szent László Napok, a Győrkőcfesztivál, a Győri Legendák Napja, a Barokk Esküvő, vagy épp a Bornapok. A gazdag és színvonalas programsorozat méltó elindítója lesz hazánk leghíresebb együttesének koncertje.

Emlékezetes, hogy az Omega 2007-es győri szabadtéri koncertjére a becslések szerint ötvenezer ember gyűlt össze a győri Belvárosban. Hat év után ismét olyan slágerek csendülnek fel nálunk, mint a Petróleum lámpa, Gyöngyhajú lány, Régi csibészek, Trombitás Frédi, Nyári éjek asszonya, Fekete pillangó, Léna, Ballada a fegyverkovács fiáról, Ezüst eső.

utazs_killts_13_0_ujhonlapA bejelentésen jelen volt Kóbor János, a zenekar énekese, aki úgy fogalmazott, szívesen jönnek újra Győrbe, hiszen szép emlékeket őriznek a városról, a győri közönségről és a hat évvel ezelőtti fellépésről. Az együttes legalább akkora bulira készül az idén is, mint amilyen a 2007-es volt. A koncertet egyébként június 15-én, szombaton rendezik a Szent István út Városháza előtti szakaszán. Eső esetén sem marad el a fellépés, ha rossz idő miatt a szombati koncert nem lehetséges, június 16-án, vasárnap lép színpadra az Omega.

A legendás együttes 1962. szeptember 23-án adta első koncertjét a Műegyetemen, ötvenedik születésnapját 2012-ben ünnepelte. Az Omega világszerte több millió albumot adott el, ebből csak az 1977-ben megjelent Time Robber (Időrabló) című angol nyelvű lemez egymillió példányban kelt el. Leghíresebb nótájuknak, a Gyöngyhajú lánynak legalább ötven feldolgozása született világszerte, a rocktörténelembe bevonuló szám még Japánban is díjat nyert.  Az Omega a legismertebb magyar együttes a világon, amely meghódította Európát, és – ma már talánutazs_killts_7_ujhonlap hihetetlen – de volt idő, hogy a magyar zenészeknek a világhírű Scorpions volt az előzenekara. A zenekar felállása 1971 óta állandó: Kóbor János énekel, Benkő László a billentyűs hangszereket, Molnár György a gitárt, Mihály Tamás a basszusgitárt, míg Debreczeni Ferenc a dobokat szólaltatja meg.

A győri sajtótájékoztató másik témája a 2017-es győri rendezésű Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) volt. A standon az olimpiai láng is fellobbant, persze egyelőre csak jelképesen, amely már a győri EYOF-ot hirdeti. Bolla Péter elmondta, Győr már most elkezdte a felkészülést a négy év múlva sorra kerülő eseményre. A városban jelentős sport-infrastrukturális fejlesztések valósulnak meg a Bercsényi liget melletti olimpiai központtal az élen. A standunkra látogatók betekintést nyerhetnek mindabba, amely 2017-ben Győrben lesz átélhető, de a természetesen a város 2013-as programjairól is képet kaphatnak. Fekete Dávid hozzátette, 2017-ben Magyarországon először rendeznek olimpiai eseményt, ezért az nem csak Győrnek, de az egész ország számára kiemelkedő esemény, amelyen találkozhatunk az ötkarikával, az olimpiai lánggal, a nyitó és záróceremóniával, röviden mindazzal, ami az olimpiák hangulatát meghatározzák.

GYOR.HU

hirdetés
Previous articleEllopták II. Rákóczi Ferenc borsi mellszobrát
Next articleHalottasházban rendezik meg 65 éves érettségi találkozójukat