HAZA KULTÚRA Elkezdődött az Alternatíva független színházi seregszemle Komáromban

Elkezdődött az Alternatíva független színházi seregszemle Komáromban

807
hirdetés

A 2020-ban elhunyt hazai magyar irodalmár-publicista, Soóky László Meg a Sátán, meg én című monodrámájának bemutatásával, június 11-én este a Komáromi Jókai Színház Benkő Géza Stúdiószínpadán másodízben vette kezdetét az Alternatíva független színházi seregszemle. A Kisebbségi Kultúrális Alap támogatásával megvalósuló fesztivál, amely nyitányán több hazai jeles személyiség tette tiszteletét, június 20-án este zárul.

Varga Emese meghirdette a Soóky László-drámapályázatot

Az egyórás „sátáni időutazáson“ Harsányi Attila, a Miskolci Nemzeti Színház tehetséges színművésze vezeti végig az árulkodó arcjátékából, hangjának rezdüléseiből, továbbgondolásra érdemes szónoklatából… olvasó, értő-érző közönséget.

A sajátos „soókys“ humorral és öniróniával is fűszerezett gondolatsorok a szerző életével együtt 2020. február 15-én érnek véget, miközben a szemek sarkában már néhány könnycsepp is megbúvik.

Aztán felhangzik a megérdemelt taps, távozik a bú meg a Sátán, helyet adva a közös ünneplésnek. Furcsa érzések kavarognak bennünk, s odafenn tán´ Laci és Géza is koccint a kettős sikerre: mégis valóra vált a Covid-pandémia miatt halogatott bemutató és az Alternatíva fesztivál folytatása…

Harsányi Attila… meg a Sátán hálás a tapsért

Ugyanis az Ad valorem és a Dialóg nonprofit szervezet 2018-ban, Soóky Lászlóval közösen hívta életre az Alternatíva független színházi seregszemlét. Majd a világjárvány, illetve a kialakult szigor és káosz a pénzhiánnyal együtt meghiúsította a tervezett folytatást. Az idén azonban 2023-ban újra teret kaphatott, a kisebbségi támogatási rendszernek köszönhetően időközben jelentősen megerősödött, független színházi közösség, amely a rugalmassága miatt a kőszínházaknál gyorsabban reagál, reflektál a társadalmi történésekre.

Varga Emese, aki nem csak a KJSZ művészeti vezetője, hanem a Dialóg n.sz. vezetője is, fesztiválnyitó beszédében örömmel nyugtázta: „a jelenlevők nagyon fontos pillanat tanúi lehetnek, amikor ezen előadás megszületésével, egy többszörösen összetett folyamat végére sikerült pontot tenni“. Köszönetet mondott Gál Tamásnak, a KJSZ igazgatójának azért, hogy az általa irányított intézményben teret adott e fesztiválnak.
A jelenlevők nagyon fontos pillanat tanúi lehetnek…
Mint mondta: a Dialóg n.sz. elsődleges feladatának tartotta a hazai magyar dráma újragondolását és újra-pozicionálását. E terv keretén belül 2019-ben és 2021-ben két sikeres drámapályázatott írtak és értékeltek ki. Mindazok segítségét megköszönte, akik e folyamatban eddig is partnereknek, támogatóknak bizonyultak. „Külön köszönetet érdemel Harsányi Attila színművész a kitartásáért, hiszen már sokszor feladhatta volna, de a felmerülő gondok ellenére mindig sikerült újrakezdenie…!“
Bárdos Gyuláék, Tóth Lászlóék, Hizsnyan Géza és Forgács Miklós a megnyitón

Zárszóként pedig elárulta: „a kuratóriumunk elnökével, Hizsnyan Géza színikritikussal együtt úgy döntöttünk, hogy a drámapályázatunkat a következő évtől Soóky László-drámapályázatnak nevezzük át, amit ezennel meghirdetünk. Annak részleteit a későbbiekben a sajtóban ismertetjük. Lehet, hogy az bizonyos szinten átalakul, hiszen már némileg mások a hangsúlyok és a szempontok, mint amelyek évekkel ezelőtt voltak…“

Az eseményen az édesanyjával és a párjával megjelenő ifj. Gál László, Latinovits Zoltán-díjas versmondó portálunknak elmondta: az édesapja jól ismerte Harsányi Attila színművészt, akinek az e szerepre történő kiválasztása az ő akaratából történt. A monodrámát májusban Zselízen és Budapesten, a Magyarság Házában is bemutatták, s további előadásokat terveznek.
Soóky László özvegye, fia és annak párja

Az idei seregszemlét az előző évfolyamtól eltérően – a júniusi rendezvényáradat miatt – nem sikerült 3-4 napba besűríteni, s mintegy kiegészíti a kedden nyíló Jókai Napok műsorát. Június 14-én (szerdán) 19 órától a Száz Pál regényéből készült Fűje sarjad mezőknek című, kortárs hazai magyar produkció ősbemutatóját tartják, a Csavar Színház előadásában.

A fesztiválon szerepel 3 tantermi előadás is, hiszen már idehaza is egyre több társulat foglalkozik ezzel a színházi-nevelési formával.

Június 12-én (hétfőn) 10 órától a Selye János Gimnázium diákjai a Klamm háborúja című előadást láthatják Fandl Ferenc előadásában. Június 13-án (kedden) 10,30 órától a Vekker Műhely a Nem csináltam semmit című tantermi előadását mutatja be a Mariánum Egyházi Iskolaközpont diákjainak. Június 17-én (szombaton) 11 órától a  Jókai Napokon fellépő diákok a Trepp független színházi platform Oly korban éltem én… című produkciójában vehetnek részt.

Rigó Konrád, Oláh Kálmán a párjával és Keszegh Béla polgármester

A szervezők a tantermi színházi előadásokról egy kerekasztal-beszélgetést is beiktattak a programba, mert fontosnak érezték, hogy szakmai fórum keretében is megvitassák a felmerülő kérdéseket. Míg a független színházak helyzetéről Függetlenek függő helyzetei címmel, június 12-én 13 órától, a RÉV-Magyar Kultúra Házában, a színházi nevelés lehetőségeiről Színház? Nevelés? Színházi nevelés címmel, június 13-án 13 órai kezdettel ugyanott lesz kerekasztal-beszélgetés.

Egy közös szelfi – immár „civilben”
Továbbá június 12-én 18 órától a RÉV-ben Túlélő-szindróma címmel sorra kerül egy felolvasó-színházi est is, melyen a pozsonyi Színművészeti Főiskola magyar hallgatói kortárs ukrán szövegekkel ismertetik meg az érdeklődőket.

Június 12-én 19 órától a Miskolci Nemzeti Színház dunamocsi származású színművésze, Lajos András előadásában, az izsai kultúrházban ismét élvezhető lesz Soóky László Egy disznótor pontos leírása című darabja.

Ismerős arcok a megnyitón…

A fesztivál záróakkordjaként pedig a Kaptár polgári társulás június 20-án (kedden) 19 órától Martin MacDonagh Otthol (The Lonesome West) című drámáját mutatja be az Egressy Béni Városi Művelődési Központ Kiss Péntek József – kamaratermében. Minden nézőnek gondűző szórakozást kívánnak a szervezők!

Özv. Gál Lászlóné és az alkotók

Nagy-Miskó Ildikó, muzsa.sk

hirdetés
Previous articleMagyarország is részt vesz Szlovákia légtérének védelmében
Next articleNagyszerűen sikerült a Mini Open for Kids 2023 döntő tornája!