HAZA BELFÖLD Magyarország is részt vesz Szlovákia légtérének védelmében

Magyarország is részt vesz Szlovákia légtérének védelmében

705
hirdetés

Csehország és Lengyelország mellett Magyarország is részt vesz Szlovákia légtérének védelmében – erről írt alá visegrádi négyes megállapodást hétfőn Csorbatón Martin Sklenár szlovák, Mariusz Blaszczak lengyel és Szalay-Bobrovniczky Kristóf magyar védelmi miniszter, valamint Daniel Blažkovec cseh védelmi államtitkár.

Kép: Illusztráció, Pixabay

„Csehország és Lengyelország már hónapok óta részt vesz a szlovák légtér védelmében, örülök, hogy most Magyarországgal is sikerült megállapodást kötnünk az ehhez való csatlakozásról” – jelentette ki a szlovák védelmi miniszter. Hozzátette, hogy Szlovákia 2024. december 31-ig számíthat mindhárom ország vadászgépeire. „Mindaddig, amíg megérkeznek a megrendelt F-16-os gépek, képesek ellátni a légterünk védelmével kapcsolatos összes feladatot” – tette hozzá Sklenár.
Rámutatott, hogy éppen ilyen időkben mutatkozik meg igazán a szomszédos államok összetartása, és meggyőződése, hogy szükség esetén a többi V4-es ország is ki tudja használni. A szlovák légtér védelmében a V4-es országok a saját lehetőségeik szerint vesznek részt, a már bevált NATO-s együttműködési keretek között. „A szlovák légtérben a végső szó mindig Szlovákiáé” – szögezte le.
A felek Ukrajna támogatásáról is beszéltek. „Nagyon világosan leszögeztük, hogy a béke minél gyorsabb elérésére törekszünk” – mondta Sklenár. Téma volt a júliusban sorra kerülő vilniusi NATO-csúcs, amelytől elsősorban világos állásfoglalást várnak bármilyen, a szövetséget érő támogatással kapcsolatban, a feladatok teljesítése és a katonai logisztikai teendők terén.
Blaszczak emlékeztetett, fontos üzenet a V4 EU Harccsoport együttműködés, amely június végéig van készültségben, majd más országok veszik át a feladatait. „Fejlesztjük az interoperabilitást, közös gyakorlatokat tartunk, sokat költöttünk a védelmi erők modernizálására. A hadseregünknél modernebb rendszereket vezettünk be, fejlesztjük a hadiiparunkat, például a lőszergyártást, és a rakétaelhárító rendszerünk Ukrajnában is jól bevált” – mondta a lengyel védelmi miniszter. Leszögezte, segíteni kell Ukrajnát az agresszor elleni védekezésben, a kahovkai gát megsemmisítése pedig újabb bizonyíték, hogy Oroszország tovább akarja erősíteni pozícióit. „Ezzel akarták lefékezni az ukrán ellentámadást, miközben tízezrek életét sodorták veszélybe, ezt határozottan elítéljük” – mondta Blaszczak.
Ukrajna támogatásának kérdésében nem egységesek a V4-ek Magyarország a humanitárius segítségnyújtást hangsúlyozza, nem ért egyet hadifelszerelés szállításával. A magyar védelmi miniszter közlése szerint ez az álláspont nem változott a kahovkai erőmű felrobbantásával sem. „Ez egy humanitárius és természeti katasztrófa, amit nagyon sajnálunk. Mindennemű rombolást mihamarabb a tűzszünetnek és a tárgyalásoknak kellene felváltaniuk” – mondta Szalay-Bobrovniczky Kristóf.
Szlovákiának hosszú távú szerződése van a katonai repülés terén a V4-es országokkal. A szomszédos államok azután vették át a légtér ellenőrzését, hogy Szlovákia kivonta a hadrendből a MiG-29-es vadászgépeket. Az ország jelenleg a megrendelt F-16-osokat várja, de késik a leszállításuk, az első négy gép jövőre érkezhet.
A csorbatói megbeszélés további témája volt a V4-es együttműködés és a most végződő soros szlovák elnökség kiértékelése, az elnökséget Csehország veszi át. Sklenár vasárnap (június 11.) Siemtje Möller német védelmi államtitkárral is tárgyalt, nagyra értékelte, hogy Németország továbbra is részt vesz Szlovákia védelmének erősítésében, és a szlovák hadsereg rendelkezésére bocsátja kapacitásait.

TASR

hirdetés
Previous articleUkrajnai háború – Kijev még több Leopard harckocsit kér Berlintől
Next articleElkezdődött az Alternatíva független színházi seregszemle Komáromban