HAZA BELFÖLD Elfogadta a parlament az előrehozott választáshoz szükséges alkotmánymódosítást

Elfogadta a parlament az előrehozott választáshoz szükséges alkotmánymódosítást

537
hirdetés

Elfogadta a parlament az előrehozott választás kihirdetéséhez szükséges alkotmánymódosítást. A választási ciklus parlamenti határozattal lesz lerövidíthető, ha azt legalább 90 képviselő megszavazza.

FOTO TASR – Jaroslav Novák

A parlament Mária Kolíková (SaS) módosító javaslatát szavazta meg, amelyről megállapodást kötöttek a volt kormánypártok. Csak parlamenti határozattal lehet lerövidíteni a választási ciklust, az erről szóló javaslat beterjesztését legalább a törvényhozás ötödének, vagyis 30 képviselőnek kell támogatnia.
A határozatnak azt is tartalmaznia kell, mikor kerül sor az új választásra, és azt a határidőt, ameddig a házelnöknek azt ki kell hirdetnie. Az új választás napján véget ér az addigi kormányzati ciklus.
Kolíková javaslata a jelenlegi választási rendszer alkotmányban való rögzítését is tartalmazza, eszerint marad az arányos választási rendszer, és az országos választási lista. Ez az OĽANO feltétele volt az egész tervezet támogatásához.
A törvényhozás elutasította Juraj Šeliga (Za ľudí) javaslatát, hogy a Speciális Büntetőbíróság és a Különleges Ügyészi Hivatal működését az alkotmány garantálja.
A parlament azt követően fogadta el az alkotmánymódosítást, hogy a parlament tavaly év végén megvonta a bizalmat Eduard Heger (OĽANO) kormányától. A volt kormánypártok szeptember 30-i előrehozott választásban egyeztek meg, ehhez azonban alkotmánymódosítást kellett elfogadni, hogy a lépés összhangban legyen az alaptörvénnyel.

TASR

hirdetés
Previous articleHimnusz-szavalástól és – énekléstől zengett a komáromi Csemadok-székház
Next articleTovábbra is előzetes letartóztatásban marad a pozsonyi gázoló, Dušan D.