HAZA BELFÖLD Elfogadta a parlament a jövő évi költségvetést

Elfogadta a parlament a jövő évi költségvetést

580
hirdetés

Csütörtökön elfogadta a parlament a jövő évi költségvetés tervezetét. A 136 jelenlévő képviselő közül 93-an szavaztak mellette, a kormánypárti OĽANO-val, a Sme rodinával és a Za ľudíval kötött megállapodás szerint támogatták az SaS képviselői is. A törvényhozás ezzel együtt tudomásul vette az államháztartás következő három évre szóló költségvetését.

FOTO: TASR – Jakub Kotian

A költségvetési hiány jövőre a GDP 6,44%-ára nő, az idei közel 5%-ról. Az ideiglenes intézkedések hatásaitól megtisztított hiány a GDP 3,1%-a lesz, ami közelít az idei érve várt 2,9%-hoz.
A bevételi oldalon 26,699 milliárd euróval, a kiadási oldalon 35,041 milliárd euróval számol a költségvetés, a különbség 8,3 milliárd.
Az államháztartás teljes tervezett bevétele eléri az 50,579 milliárd eurót, a kiadások az 58,451 milliárdot, a deficit 7,9 milliárd euró.
A költségvetési törvényben 41,321 milliárd eurós kiadási korlát szerepel. Ezt az év során helyettesíteni lehet a Költségvetési Felelősség Tanácsa által kiszámított korláttal.
A kiadási korlát bevezetése az Európai Bizottság elvárása, és Szlovákia kötelezte magát a bevezetésére a helyreállítási terv végrehajtása keretében. Ugyanakkor a kiadási korlátok nem érvényesek, ha életbe léptetik az európai unió mentességi záradékát.
A képviselők jóváhagyták 820 millió euró átcsoportosítását az államkincstárból az egészségügyi tárca költségvetésébe. A magasabb kiadási tételek között szerepel, hogy az állam 515 euróval több egészségbiztosítást fizet az általa biztosított személyek után. Az igazságügyi minisztérium költségvetésébe 33 millió eurót csoportosítottak át az államkincstárból az új bíróságok kialakítására.
A parlament ezzel szemben elutasított több ellenzéki javaslatot, a Smer-SD 3 milliárd eurót akart átirányítani a költségvetésen belül az egészségügyre, szociális támogatásokra és az iskolaügyre. A Hlas-SD képviselői az egészségügyi tárca költségvetésének megemelését javasolták 840 millió euróval.
A költségvetésben 3,4 milliárd eurót különítettek el az energetikai válság miatt megugró kiadások kompenzálására, az összeget több minisztérium, például a szociális ügyi, valamint a gazdasági tárca között osztják el.
A pénzügyminisztérium várakozása szerint két év növekedés után csökkenni fog az államadósság, mégpedig a GDP 59,4%-a, a tavalyi, rekordnagyságú 62,2%-ról.
A szavazást követően a parlament január 24-ig megszakította a jelenleg zajló ülést.

TASR

hirdetés
Previous article„Intézmény volt az intézményben“: Gáspár Tibor-emléktáblát avattak a Selye János Gimnáziumban
Next articleOrvosi tanácsok: hogyan éljük túl egészségügyi komplikációk nélkül az ünnepeket?