HAZA RÉGIÓ Orvosi tanácsok: hogyan éljük túl egészségügyi komplikációk nélkül az ünnepeket?

Orvosi tanácsok: hogyan éljük túl egészségügyi komplikációk nélkül az ünnepeket?

368
hirdetés

Az AGEL-csoporthoz tartozó Komáromi Kórházban is készülnek a karácsonyi ünnepekre, melyek idején azonban minden évben történnek jellemzően többségükben háztartási balesetek. Ezért MUDr. Filkó Gabriella, a kórház sürgősségi betegfelvételi részlegének főorvosa megosztott néhány hasznos tanácsot arra vonatkozóan, mire tanácsos ügyelnünk az ünnepi izgalmak közepette.

„Tipikus karácsonyi komplikációnak számít a karácsonyi ponty fogyasztása közben a torkunkon akadó halszálka. Ez azonban nemcsak közvetlenül szentestére, hanem az azt követő napokra is érvényes“ – int óvatosságra Filkó doktornő. A torkunkon akadt halcsont azonnali rendelői ellátást igényel, a beavatkozáshoz nincs szükség altatásra.

További veszélyforrás a forró olaj, zsiradék okozta sérülés, mely a karácsonyi vacsora készítése közben ér sokakat. Elég egy pillanatnyi figyelmetlenség, rossz mozdulat és máris megtörténik a baj. Az ételek készítésénél fontos, hogy ne tartózkodjanak kisgyermekek a tűzhely közelében, akik magukra ránthatnák a forró fazekat vagy a serpenyőt. Az égési sérülések fájdalmasak, és egész életre szóló nyomot hagyhatnak. „Ezért nagyon fontos, hogy az ételt mindig kapkodás nélkül, nyugodt körülmények között készítsük“ – figyelmeztet. Égési sérüléskor a sérült felületet azonnal hűtsük le hideg vízzel, de nagyobb mértékű sérüléssel mindenképp forduljunk orvoshoz.

A karácsonyi és szilveszteri asztalról általában nem hiányozhat az alkohol sem, mely mértékkel fogyasztva serkentőként hat, fokozza a hangulatot és oldja a stresszt, nagy mennyiségben azonban egészségügyi problémákhoz, dezorientációhoz, veszélyes viselkedéshez vezet, sőt, alkoholmérgezés esetén komolyan károsíthatja az egészséget, illetve végzetes következményekkel is járhat. „Az ilyen állapot számtalan balesethez vezethet, ezért mindenképp ajánlott a körültekintő alkoholfogyasztás, hiszen az alkoholos befolyásoltság alatt bekövetkezett balesetek sajnos minden évben az ünnepek velejárói, számtalan ilyen esettel találkozunk karácsonykor és szilveszterkor a sürgősségi részlegen“ – mondta MUDr. Filkó Gabriella.

Ugyanakkor nagyon fontos az óvatosság a pirotechnikai eszközök használata közben is. Minden esetben fontos szigorúan betartani a biztonsági előírásokat. Ezek az eszközök ugyanis szintén komoly, tartós következményekkel járó sérüléseket okozhatnak, hívta fel a figyelmet a doktornő.

agel, (N.ZS.)

hirdetés
Previous articleElfogadta a parlament a jövő évi költségvetést
Next articleEnyhe idő lesz az ünnepek alatt, karácsonykor 9 fok lehet