HAZA DUNATÁJ El a kezekkel a KOMVaK-tól?

El a kezekkel a KOMVaK-tól?

787
hirdetés

Nem sikerült befejeznie a komáromi képviselőtestületnek múlt heti csütörtöki ülését, s így több fontos határozat elfogadása folytatásra vár. Mint azt lapunk múlt heti számában szinte előre megjósoltuk, lekerült a napirendről a komáromi városi vízmű alapszabálymódosításának témája.

Mint ismeretes, a korábbi városvezetés a városi cégek számára olyan alapszabályzatot fogadtatott el, melynek értelmében szinte teljhatalmat kapnak a mindenkori igazgatók és cégelnökségek. Dr. Anton Marek polgármester ezen szeretett volna változtatni, ám a városi hivatal által kidolgozott, a KOMVaK-ra vonatkozó új alapszabályt obstrukció miatt nem tudta megvitatni a pénzügyi bizottság, a tanács sem foglalkozott a problémával, s a Hidas képviselők, illetve „független” támogatóik Andruskó Imre javaslatára azonnal levették a napirendi programról a precedensértékű javaslatot.

Ismét két szakaszban ülésezik a komáromi önkormányzat

November 14-én tartotta harmincharmadik ülését a komáromi képviselőtestület, amelynek napirendjén 18 pont és öt bizottsági beszámoló szerepelt. A képviselők foglalkoztak többek között a korábban elfogadott határozatok teljesítésének ellenőrzésével, meghallgattak egy ügyészi figyelmeztetést, megvitattak két új általános érvényű rendeletet, továbbá pénzügyi, iskolaügyi és szociális javaslatokat, valamint vagyonjogi és közbeszerzési kérdésekkel is foglalkoztak.
A program módosításánál Andruskó Imre képviselő és a tanács javaslatára a testület levette a napirendről a KOMVaK alapszabályának módosítását és egy, ugyancsak a KOMVaK-ot érintő határozat megszűntetését azzal az indoklással, hogy az adott témával kapcsolatban ellentétes jogi értelmezések merültek fel, s a javaslathoz hiányzik a KOMVaK részvénytársaság álláspontja. A végleges program jóváhagyását követően több interpelláció hangzott el olyan témákkal kapcsolatban, mint az ún. orosz ház ComVargas cég által történt eladása, továbbá, hogy miért nem foglalkozott a testület még novemberben a jövő évi költségvetéssel és mikor lesz többnyelvű a várral kapcsolatos tájékoztató tábla. Ez utóbbival összefüggésben elhangzott, hogy hamarosan négynyelvű tájékoztató táblákat helyeznek el a város területén. A képviselők kérték, hogy a sport– és
kulturális intézmények időben számoljanak el a dotációjukkal, ellenkező esetben a jövő évben nem részesülnek támogatásban. Szorgalmazták továbbá a több mint 400 ezer eurós kintlévőség behajtását ügyvédi segédlet nélkül, csak végrehajtással. Ezt követően megjelent az ülésteremben a Previs Meredek klub mintegy 30 tagja, akik követelték, hogy a röplabdacsarnokban zavartalanul működhessen az általuk létrehozott mászófal. Malinák Zsolt, a klub elnöke e tekintetben határozat jóváhagyását is javasolta. Végül másfél órás vita után a polgármester javasolta, hogy az érintett felek november 18-án a városi hivatalban tárgyaljanak a klub zökkenőmentes tevékenysége feltételeinek biztosításáról. Egy általános érvényű rendelet elfogadása után, amely a taxiszolgáltatást érinti (a szemétszállítási illeték változtatását nem fogadták el), a képviselők a költségvetési terv módosításával foglalkoztak, amelyet a Most-Híd klub, a városi hivatal és a tanács javaslatára terjesztettek elő. Eszerint 158 165 euróval emelnék a költségvetést a behajtott kintlevőségek terhére. A testület jóváhagyta a Calor Kft. jövő évre szóló fűtési árjavaslatát és a város által működtetett nyugdíjasotthon költségvetésének az emelését. A Comorra Servis javaslatot terjesztett be a termálfürdő általános rekonstrukciója tervének az előkészítéséről. Erről a témáról nagy vita bontakozott ki és annak lezárása után a testület 25 ezer eurót hagyott jóvá a terv mielőbbi előkészítésére. Elhangzott egy javaslat egy 500 ezer eurós hitel felvételéről, de ezt nem hagyta jóvá a testület, mivel a jövő évi költségvetés jóváhagyásánál kerül majd ismét terítékre. A késői időpontra való tekintettel a testület megszakította ülését és november 21-én folytatja tanácskozását.

Dr. Bende István

DUNATÁJ HETILAP

hirdetés
Previous articleKotleba: Nem lepett meg a győzelmem – szlovák pártok képviselőinek nyilatkozatai
Next articleKomáromi dalnokok sikere