Kezdőlap KÜLFÖLD Ebola Amerikában: öt gyereket karanténba helyeztek

Ebola Amerikában: öt gyereket karanténba helyeztek

154
MEGOSZTÁS

imagesÖt iskolás korú gyerekekkel is kapcsolatba került az a férfi, akit elsőként diagnosztizáltak Ebolával az Egyesült Államokban.

Rick Perry texasi kormányzó szerint a gyerekeken nem jelentkeztek a betegség tünetei, és elkülönítve, megfigyelés alatt tarják őket. A kormányzó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy járványügyi szakemberek igyekszenek felkutatni mindenkit, aki kapcsolatba léphetett a beteggel (az egészségügyi hatóságok szerint 12-18 emberről lehet szó), akinek hivatalosan egyelőre sem a nevét, sem az állampolgárságát nem közölték.

Libériából érkezhetett a beteg

Az AP amerikai hírügynökség a páciens nővérére hivatkozva azt írta, hogy a beteg a libériai állampolgárságú Thomas Eric Duncan, aki a múlt pénteken orvoshoz fordult, de antibiotikumot írtak fel neki, és hazaküldték a kórházból. Mark Lester, a dallasi presbiteriánus kórház ügyvezető alelnöke szerdán elismerte: az ügyeletes nővér rákérdezett ugyan a betegnél, hogy járt-e az Ebola-járvány által sújtott Libériában, de az ezzel kapcsolatos információt nem adták tovább a teljes csapatnak.

A betegről hivatalos forrásokból egyelőre mindössze annyi derült ki, hogy brüsszeli átszállással érkezett Monroviából Dallasba, nem segélymunkás és nem tudja, hogy hol fertőződött meg. A férfi állapota az orvosok szerint súlyos, de stabil.

Perry igyekezett megnyugtatni mindenkit: a texasi egészségügyi hatóság a szövetségi járványügyi központokkal együtt mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozza a betegség elterjedését. Elmondta, hogy az Ebolás beteg csak akkor fertőz, ha a kór tünetei már megjelentek rajta. A vírus levegőben vagy a vízben nem terjed, a betegséget kizárólag egy beteg testnedveivel érintkezve lehet elkapni.

Múlt héten jelentkeztek a tünetek

A betegnél, aki szeptember 20-án érkezett Amerikába, az első szimptómák 24-én jelentkeztek. 26-án kivizsgálásra ment, de ekkor hazaküldték a kórházból, ám 28-án már mentővel szállították be, és elkülönítőben helyzeték el. A tesztje 30-án bizonyult pozitívnak.

A férfit kórházba szállító három mentőst szintén megfigyelés alatt tartják. A CNN szerint az Ebola-tesztjük eredménye negatív. A 37-es számú mentőautót további két napig használták még betegszállításra, és csak aztán helyezték karanténba és fertőtlenítették. Ez az amerikai médiában megszólaltatott egészségügyi szakemberek szerint nem jelent kockázati tényezőt.

Hír24

hirdetés