HAZA KÜLFÖLD Ebola Amerikában: öt gyereket karanténba helyeztek

Ebola Amerikában: öt gyereket karanténba helyeztek

919
hirdetés

imagesÖt iskolás korú gyerekekkel is kapcsolatba került az a férfi, akit elsőként diagnosztizáltak Ebolával az Egyesült Államokban.

Rick Perry texasi kormányzó szerint a gyerekeken nem jelentkeztek a betegség tünetei, és elkülönítve, megfigyelés alatt tarják őket. A kormányzó sajtótájékoztatóján elmondta, hogy járványügyi szakemberek igyekszenek felkutatni mindenkit, aki kapcsolatba léphetett a beteggel (az egészségügyi hatóságok szerint 12-18 emberről lehet szó), akinek hivatalosan egyelőre sem a nevét, sem az állampolgárságát nem közölték.

Libériából érkezhetett a beteg

Az AP amerikai hírügynökség a páciens nővérére hivatkozva azt írta, hogy a beteg a libériai állampolgárságú Thomas Eric Duncan, aki a múlt pénteken orvoshoz fordult, de antibiotikumot írtak fel neki, és hazaküldték a kórházból. Mark Lester, a dallasi presbiteriánus kórház ügyvezető alelnöke szerdán elismerte: az ügyeletes nővér rákérdezett ugyan a betegnél, hogy járt-e az Ebola-járvány által sújtott Libériában, de az ezzel kapcsolatos információt nem adták tovább a teljes csapatnak.

A betegről hivatalos forrásokból egyelőre mindössze annyi derült ki, hogy brüsszeli átszállással érkezett Monroviából Dallasba, nem segélymunkás és nem tudja, hogy hol fertőződött meg. A férfi állapota az orvosok szerint súlyos, de stabil.

Perry igyekezett megnyugtatni mindenkit: a texasi egészségügyi hatóság a szövetségi járványügyi központokkal együtt mindent elkövet annak érdekében, hogy megakadályozza a betegség elterjedését. Elmondta, hogy az Ebolás beteg csak akkor fertőz, ha a kór tünetei már megjelentek rajta. A vírus levegőben vagy a vízben nem terjed, a betegséget kizárólag egy beteg testnedveivel érintkezve lehet elkapni.

Múlt héten jelentkeztek a tünetek

A betegnél, aki szeptember 20-án érkezett Amerikába, az első szimptómák 24-én jelentkeztek. 26-án kivizsgálásra ment, de ekkor hazaküldték a kórházból, ám 28-án már mentővel szállították be, és elkülönítőben helyzeték el. A tesztje 30-án bizonyult pozitívnak.

A férfit kórházba szállító három mentőst szintén megfigyelés alatt tartják. A CNN szerint az Ebola-tesztjük eredménye negatív. A 37-es számú mentőautót további két napig használták még betegszállításra, és csak aztán helyezték karanténba és fertőtlenítették. Ez az amerikai médiában megszólaltatott egészségügyi szakemberek szerint nem jelent kockázati tényezőt.

Hír24

hirdetés
Previous articleVass Lajosra emlékeztek
Next articleSzobrot emeltek a kitelepített gútai családok emlékére