HAZA AUTÓVILÁG Dacia Duster Blackshadow 4×4: Egy mutatós és sokat tudó akciómodell

Dacia Duster Blackshadow 4×4: Egy mutatós és sokat tudó akciómodell

1876
hirdetés

Ma már az úgynevezett olcsó márkák számára is elengedhetetlen, hogy időnként a szimpla típuskínálaton túl is előrukkoljanak valamivel. Például egy jól kinéző akciómodellel. A Renault menedzselte Daciánál is működik ez a gyakorlat; ennek köszönhetően rövid időn belül például két különleges Dustert is tesztelhettünk.  A korábbit Celebrationnak hívták, míg ez a mostani a nem kevésbé hangzatos Blackshadow nevet viselte.

Alaktan

Akciómodell-státusától eltekintve ez az autó is egy klasszikus túrabakancs, amely mérföldekre áll a kis SUV-k legújabb, csupa ív és domborulat fémjelezte formavilágától. Ami persze végképp nem baj, pláne hogy itt a forma tényleg összhangban van a tartalommal. A legutóbbi frissítés általánosságban jót tett a modellnek, lásd pl. a „landroveres” rácsozatú hűtőmaszkot, a feliratos tetősíneket, vagy a modernebb belső tagolású fényszórókat. Csak az a formátlan hátsó oldalablak, csak azt tudnánk feledni… Ami pedig az akciómodell-többletet, illetve másságot illeti: nagyon szép 16-os könnyűfém keréktárcsák, fekete tükörházak, elülső-hátsó védőlemezek, krómozott kipufogóvég, műanyag küszöbvédők. E fejezetben mondjuk el azt is, hogy a név által esetleg sugallt „egyszínűség” ellenére ez a modell is többféle fényezésben kapható. Tesztautónké ezek közül a 2 alapszín egyike volt.

Belvilág

Kezdjük itt is az általános, tehát a frissítéskor megejtett változásokkal. Ennek során igényesebbé és tagoltabbá vált a műszerfal, jobb oldalán kialakítottak egy praktikus polcot, az ablakemelők végre a normális helyükre költöztek a klímapult alól, és némi kárpitozás is megjelent az ajtók belső felületén. Szintén piros pont, hogy a koffert roló címén már nem egy semmit el nem bíró hártya, hanem masszív, kétrészes, terhelhető kalaptartó fedi, praktikus kádakkal. Hátul viszont továbbra sincsenek ajtózsebek, a recés-kopogós műanyagokat sem cserélték finomabbakra, egészében pedig maradt az enteriőr puritán jellege.

Szereltségben már jobb a helyzet, pláne a tesztelt speckó széria esetében, amely a 2. leggazdagabb szintű az 5 választható közül. Tételesen és kivonatosan: állítható magasságú vezetőülés, kétfunkciós tempomat, Media Nav Evolution érintőképernyős multimédia-rendszer (Európa 7 országának térképével), légkondi, fedélzeti számítógép, fűthető külső tükrök. Sajnos, az említett érintőképernyő változatlanul túl mélyen van, és a légkondi tekerentyűit is valahol az alagsorban kell keresgélnünk. A koffert viszont újfent megdicsérhetjük, mert tekintélyes alapméretén túl úgy bővíthető több mint másfél köbméteresre, hogy padlója sík marad. A pincéből kikandikáló pótkerék (18. ábra) azonban – feláras holmi, amit megint csak sajnálni lehet. Hatvan eurót kell kiperkálni érte.

Országúton, terepen

Hajtástechnikáját tekintve ez a modell egyedül abban különbözik a többitől, hogy kizárólag 1.6-os benzines szívómotorral kapható. (A „front- vagy összkerékhajtás” választási lehetőséget más szintek is kínálják, a start-stop rendszer pedig mindegyiknél alapáras.) Tesztautónk tehát e szempontból egy standard, benzines 4×4-es Duster volt, a rá jellemző általános tulajdonságokkal. Közúton, sztrádán – 1,7 méteres magassága ellenére is – személyautósan viselkedett: nem lengedezett-bólogatott a kanyarokban, rugózását is jó kompromisszumnak találtuk a kemény és a komfortos között. Az 1,6-os benzinmotor – a mindössze 1280 kilós önsúllyal kombinálva – tkp. elfogadható dinamikával ruházta fel az autót, miközben jóval rugalmasabbnak éreztük a papírértéknél; ezt tanúsították egyébként a váltást sürgető nyilacskák is. A hatfokozatú váltó pontosan jár, jó beosztású, sőt a rövid „egyes” terepen még a felezőt is pótolni tudja valamelyest.

Mert most már a tereptulajdonságok következnek, amelyeket már sokadszor azzal kell kezdenünk: aszfalt-vagy betonútról letérve a Duster legalább három klasszissal veri valamennyi kategóriatársát, de jó néhány közepes méretű „szabadidőst” is. Elsősorban is ott van ugyebár az automatikusan működő, de fixre is zárható összkerékhajtás, másodsorban pedig elöl/hátul/középen olyan terepszögek, amelyekért egy igazi off-roadnak sem kéne szégyenkeznie. Mint ahogy a 21 centis hasmagasságért és a 35 cm-es gázlóképességért sem. Ha ehhez hozzávesszük még a csillivilli díszpinty kollégáinál sokkal masszívabb építést, strapabíróbb karosszériát és alvázat, bízvást kimondhatjuk: ez jóval több, mint telekjáró vagy aszfaltdzsip! Jómagam ezt annak alapján is állíthatom,  hogy sziklamászáson kívül szinte minden mást kipróbáltam vele. Viszont – 50:50%-ban összezárt első-hátsó hajtással, a vonóerő megszakítatlansága érdekében kikapcsolt elektronikus menetstabilizátorral – fölényes magabiztossággal gázolt át kavicságyon, homoktengeren, feneketlennek tűnő dagonyákon. Soha egyetlen percig nem tartottam az elakadástól… Magyarán ez a Blackshadow sem csupán egy mutatós akciómodell. Hanem – valamennyi összkerekes Dusterhez hasonlóan – egy pöpec kis terepjáró!

Vas Gyula
(A szerző felvételei)

 ADATLAP
Hengerűrtartalom: 1598 cm3
Teljesítmény: 84 kW (114 LE)@5500
Nyomaték: 156 Nm@4000
Sebességváltó: hatfokozatú kézi                                            
Legnagyobb sebesség: 168 km/óra    
Gyorsulás 0–100 km/óra: 12 s
Gyári átlagfogyasztás: 6,8 l/100 km
Tesztfogyasztás: 7,8 l/100 km
CO2-kibocsátás: 155 g/km
H/Sz/M: 4315x1821x1695 mm
Hasmagasság: 210 mm
Orrszög/farszög/rámpaszög: 21,3/34,9/23°
Gázlóképesség: 350 mm
Csomagtér:  408–1570 l
Üzemanyagtartály: 50 l
A modellcsalád induló ára: 9990 €
A tesztelt típus induló ára: 14 190 €

hirdetés
Previous articleMKP-Híd Gombaszögön: Lehet összefogás, csak rendezni kell a viszonyokat
Next articleIsmét nemzetközi bojlis horgászverseny volt járásunkban