HAZA BELFÖLD Csökkent a szlovák lakosság vásárlóereje tavaly

Csökkent a szlovák lakosság vásárlóereje tavaly

1410
hirdetés

penzCsökkent a szlovák lakosság vásárlóereje tavaly, mert a fogyasztói árak növekedése meghaladta a bruttó átlagbér emelkedését – derült ki a Postová Banka elemzéséből, amelyet kedden kapott meg az MTI.

    A pénzintézet adatai szerint tavaly 3,6 százalékkal nőttek a fogyasztói árak Szlovákiában, míg a bruttó átlagbér 2,4 százalékkal emelkedett. A statisztikai hivatal adatai szerint a bruttó átlagbér 2012-ben 805 euró, egy évvel korábban pedig 786 euró volt Szlovákiában.
    Tavaly a banki elemzés szerint egy 15 alapélelmiszert tartalmazó, átlagos élelmiszerkosár tartalmára 21 eurót kellett költenie egy szlovákiai lakosnak, és ennek kifizetéséhez az átlagbért alapul véve 4 óra 10 percet kellett dolgoznia, 4 perccel többet, mint egy évvel korábban. Szlovákiában ugyanakkor a lakosság 60 százalékának havi bevétele nem éri el a hivatalos átlagbért, minden nyolcadik lakos pedig 400 eurónál kevesebbet keres havonta.
    A lakosság vásárlóereje tavaly leginkább az élelmiszerek és az energiahordozók, ez utóbbin belül pedig főként az üzemanyagok viszonylatában csökkent. Ugyanakkor olcsóbbak lettek a háztartási gépek és az elektrotechnikai berendezések egyes szegmensekben, valamint a lakás célú ingatlanok, és részben a személygépkocsik is.
    Elemzők szerint annak ellenére, hogy a lakosság számára egyes termékek elérhetősége javult az átlagbérhez viszonyítva Szlovákiában, ez a gyakorlatban nem feltétlenül jelent érzékelhető pozitív változást a háztartások kiadásaiban. Azért nem, mert főként tartós fogyasztási cikkekről van szó, amelyek megvásárlását az átlagos vásárlóerő-csökkenésének időszakában lehetőség szerint elhalasztják a háztartások. Ellenben az élelmiszerek és az üzemanyagok elérhetőségének látszólag alacsonyabb mértékű csökkenése is érzékenyebben érinti a háztartásokat, mivel mindennapi termékekről van szó.

MTI

hirdetés
Previous articleKassán rendezik meg a szlovákiai magyar képzőművészek fórumát
Next articleNÖB: Martonyi szerint a vegyes pártok elég komoly veszélyt jelentenek