HAZA KULTÚRA Kassán rendezik meg a szlovákiai magyar képzőművészek fórumát

Kassán rendezik meg a szlovákiai magyar képzőművészek fórumát

979
hirdetés

Kassán rendezik meg a héten a Szlovákiai Magyar Képzőművészeti Fórumot: csütörtöktől szombatig szakmai előadásokkal és kortárs művészek kiállításainak sorával várják az érdeklődőket.

    A szlovákiai magyar kortárs képzőművészek, a Pozsonyi Magyar Intézet, Magyarország kassai főkonzulátusa és a Rovás egyesület szervezésében megvalósuló fórum hiánypótló rendezvény,  először Pozsonyban tartották meg, célja pedig az, hogy lehetőséget adjon a kapcsolatteremtésre,  teret adjon a pályázati lehetőségek megvitatására, szakmai jellegű előadások meghallgatására és a művészek bemutatkozására is.
    „A fórum részint a kapcsolatteremtésről, részint a szakmai elmélyülésről szól” – mondta az MTI-nek Gyenes Gábor grafikus, a rendezvény egyik ötletadó szervezője. Mint rámutatott: a fórum résztvevőinek sorában neves hazai és külföldi kortárs képzőművészek egyaránt megtalálhatóak.
    A rendezvénysorozatot csütörtökön a szlovákiai magyar kortárs művészek közös tárlata nyitja Löffler Béla hajdani villájában a Rovás Akadémián. A Transcom.net című kiállítás vezértémája a kommunikáció, a tárlaton a nemrégiben Munkácsy-díjjal kitüntetett Mayer Éva, valamint Szőke Erika, Pézmán Andrea és Gyenes Gábor kortárs grafikusok alkotásai szerepelnek. Pénteken Orosz István Kossuth- és Munkácsy-díjas grafikus munkáiból nyílik Az enyészpont kijelölése címmel kiállítás. Mindkét tárlat április végéig látogatható.
    A fórum második és harmadik napja szakmai előadások – nagyközönség előtt is nyitott – sorozatára épül, az előadók között ott lesz Bartusz György Munkácsy-díjas szobrász és intermediális képzőművész, Rónai Péter, a Kassai Műszaki Egyetem Művészeti Karának dékánja, valamint Beke László és Lőrinc Viktor művészettörténész.

MTI

hirdetés
Previous articleJogerősen felmentették Jozef Roháčot az emberölési kísérlet vádja alól
Next articleCsökkent a szlovák lakosság vásárlóereje tavaly