HAZA BELFÖLD Csaknem félig megtelt a bősi menekülttábor

Csaknem félig megtelt a bősi menekülttábor

1103
hirdetés
Nickelsdorf, 2015. szeptember 27. Migránsok egy sátorfolyosóban a magyar-osztrák határátkelõhely kamionparkolójában kialakított gyûjtõponton az ausztriai Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 27-én. MTI Fotó: Krizsán Csaba
Nickelsdorf, 2015. szeptember 27.
Migránsok egy sátorfolyosóban a magyar-osztrák határátkelõhely kamionparkolójában kialakított gyûjtõponton az ausztriai Nickelsdorfnál (Miklóshalma) 2015. szeptember 27-én.
MTI Fotó: Krizsán Csaba

Csaknem félig megtelt a szlovákiai Bősön az újranyitott menekülttábor az Ausztriából ideiglenes elhelyezésre odaszállított menedékkérőkkel – jelentette belügyi forrásra hivatkozva a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség hétfőn.

    A többségében magyarok lakta, csallóközi Bősön augusztusban nyitották újra a 2009-ig ott működő menekülttábort, hogy ideiglenesen elhelyezzenek 500 olyan migránst, akik Ausztriában már beadták menekültkérelmüket. Az ausztriai Traiskirchenből áttelepített menedékkérők szlovákiai elhelyezéséről júliusban írt alá megállapodást a szlovák és az osztrák belügyminiszter, a migránsok első csoportja pedig szeptember 17-én érkezett Bősre.
    A menedékkérők azóta kisebb csoportokban szinte folyamatosan érkeznek Bősre, hétfőre a helyi menekülttáborban elhelyezettek száma elérte a 227-et, ami a tábor kapacitásának közel a felét foglalja le – derült ki a szlovák belügyminisztérium közléséből. A Bősön elszállásolt menedékkérők már a közeljövőben folyamatosan cserélődni fognak, várhatóan egyikük sem marad a táborban három hónapnál tovább, Ausztria ugyanis legfeljebb ennyi időre becsüli az egyes menekültkérelmek elbírálásának időtartamát. A szlovák-osztrák  megállapodás két éven át, egyszerre legfeljebb 500 menedékkérő elhelyezését teszi lehetővé a táborban.
    A bősi menekülttábor újranyitása komoly ellenérzéseket váltott ki a helyiek körében, akik augusztusban véleménynyilvánító népszavazáson elsöprő arányban elutasították a tábor újbóli üzembe helyezését. Az első menedékkérők Bősre érkezése óta a szlovák belügyminisztérium információi szerint a településen eddig semmiféle konfliktus nem robbant ki a helyiek és a tábor lakói között.
    Bőssel ellentétben az onnét csupán néhány kilométerre lévő szlovákiai Medvén (Medvedov) működő menekülttáborban viszont már történt atrocitás, szeptember 3-án a rendőrségnek kellett megfékeznie a táborban lakók egy részét, akik rendbontást kezdeményeztek. A rendőrségi akciót – melynek során a táborlakóktól több házilagos készítésű szúró és vágó fegyvert is elkoboztak – hétfőn a pozsonyi emberi jogi ombudsman aránytalannak, a szlovák belügy viszont szakszerűnek és a helyzethez mérten arányosnak értékelte.


MTI

hirdetés
Previous articleA komáromi Spartacus fiatal birkózói Trencsénben is bizonyítottak
Next articleEzt még biztosan nem tudta!