HAZA MOZI Bud Spencer nem törődik az öregedéssel

Bud Spencer nem törődik az öregedéssel

5291
hirdetés

Pár hét múlva tölti be 85. évét, de nem hajlandó az öregedéssel foglalkozni Carlo Pedersoli, akit szinte soha senki nem szólított azon a nevén, ahogy a rajongói ismerik. Magyarországról elsősorban a vízipóló jut eszébe, sosem hagyná el Olaszországot, és máig tartja a kapcsolatot Terence Hill-lel. Bud Spencerrel a HVG beszélgetett.

bud spencer

 

Bud Spencer. Nem csupán név: fogalom. A darabos modorú, de mindig jó szándékú mackó, Bud Spencer és örök társa, Terence Hill generációkon átívelő kultuszán nem fog az idő. Mégis, viselője kevéssé azonosul a művésznévvel: mint elmondta, inkább tartja magát vízipólósnak, mint színésznek, és eltekintve néhány kollégától a forgatásokon, szinte soha senki nem szólította Budnak, barátai és családja számára ő mindig Carlo maradt.

 

Filmjei sikerét abban látja, hogy a lényegük sosem az öncélú erőszak volt: fegyvert nem használt, sosem folyt vér, a pofonzuhatag eredménye – egy-egy kipottyant fog vagy lesántult rosszfiú – inkább vicces, mint ijesztő, azonban célját így is eléri: megvédi az gyengéket az elnyomó hatalmasoktól, és még a kellő mennyiségű akció is megvan, aztán „mindenki feláll, és még a vesztes is elbiceg”.

bud spencer terence hill nincs kettő négy nélkül
Bud Spencer és Terence Hill a Nincs kettő négy nélkül című filmben

 

Pedersoli mindig nagy szeretettel beszél a rajongóiról, és bármilyen hihetetlen, éveken keresztül az összes rajongói levélre saját kezűleg válaszolt, azt azonban beismerte: sokszor úgy érzi, a túl nagy figyelem, ami övezi, nem hagyja szabadon létezni, egyszerűen túl sokan figyelik. Pedig, amint elmondta „a filozófiám alapja, hogy “cogito, ergo sum” – gondolkodni és létezni viszont csak akkor tudok, ha jóllakott vagyok,” valamint hogy „hagyjanak engem, hadd éljem meg az életemet”. Ezért is van, hogy ma már inkább a csendesebb örömöknek él: politikai ambícióiról, ahogy a dohányzásról is, lemondott, nem szeretné elhagyni Olaszországot, Rómában él, sok időt tölt a családjával, ír, és időről időre leül a nappaliban álló zongora elé. És eszében sincs az öregedésen keseregni, inkább előre néz és terveket sző: „arra gondolok, hogy mi történik holnap, mert én egy nagyon kíváncsi ember vagyok. Tudom, hogy egyszer véget ér a földi létem, de még élek, és addig az élettel foglalkozom.”

 

A pofonkirály október 31-én lesz 85 éves, és bár arra már nem sok esélyt lát, hogy újra forgasson, – az akciójeleneteket már nem bírja úgy, mint régen – de esze ágában sincs megérdemelt unatkozással tölteni nyugdíjas éveit. A Különben dühbe jövök című könyvének sikerén felbuzdulva nemrég fejezte be második életrajzi kötetét is, mely e hét csütörtökön kerül a könyvesboltok polcaira 80 év alatt a Föld körül címmel, sőt, már egy harmadik, afféle Bud Spencer-bölcsességgyűjtemény terve is megszületett a fejében, és az utazásairól is szívesen írna. Úgy tűnik, komolyan gondolja, amit az öregedésről mond.

 

Még akkor is, ha a pisztácia kifogyott.

 

A teljes interjú itt olvasható.

 

mozi.hir24.hu

hirdetés
Previous articleA jóváhagyott tervezetből kiderült, hogy Komárom csak provinciális jelleget kap a közlekedésben!
Next articleFehér István: Komárom már nem a Felvidék bástyája