HAZA BELFÖLD Bíróság elé kerül az első Dzurinda-kormány legnagyobb botránya

Bíróság elé kerül az első Dzurinda-kormány legnagyobb botránya

752
hirdetés

40956 Kilenc évnyi nyomozás után úgy tűnik, bíróságra kerül Mikuláš Dzurinda első kormányának legnagyobb botránya, a Branisko-ügy. A nyomozó hat személy ellen javasolt vádemelést az ügyben bűnözői csoport létrehozása miatt, amely az országot 260 millió koronával (8,6 millió euró) rövidítette meg a Branisko alagút építése során az évszázad fordulóján.
Az állítólagos bűnözői csoportban három magas beosztású állami hivatalnok is szerepel, a Szlovák Közúti Igazgatóság akkori vezetői közül Dušan M. volt vezérigazgató, Roman V. volt gazdasági igazgató és Valerián H. volt befektetési igazgató. A szóban forgó személyek állítólag fiktív számlákat küldtek különböző szolgáltatásokért Ján G. svájci Ergo Suisse cégén keresztül a saját külföldi bankszámláikra. G. és H. védelmét a Titkosszolgálat volt igazgatója, Vladimír Mitro látja el, aki szerint azonban az ügy bíróságra adásához nincs elegendő bizonyíték.
A rendőrségnek eredetileg 13 gyanúsítottja volt a Branisko-ügyben. „Hét személy ellen leállították a bűnvádi eljárást, mivel bebizonyosodott, hogy nem követtek el bűncselekményt” – jelentette ki Andrea Dobiášová rendőrségi szóvivő. Ha az ügyész azonosul ezzel a véleménnyel, az ügyből kiesnek a ZPA Křižík Prešov cég képviselői, amely a gyanús Ergo Suisse svájci céget beszállítóként kiválasztotta.
A több tízezres oldalszámú akta már a speciális ügyész asztalán van – erősítette meg a Speciális Ügyészség szóvivője, Andrea Predajňová, aki szerint az ügyész már ismerkedik az üggyel. „Terjedelmes aktáról van szó, amely 57 kötetből áll, több mint húszezer oldallal” – mondta a szóvivő. További 20 ezer oldalt pedig a mellékletek tesznek ki.
Ha az ügy valóban bíróság elé kerül, amely a gyanúsítottakat bűnözői csoport létrehozásában bűnösnek találja, akár 10 éves börtönbüntetésre is ítélhetik őket.
M., V. és H. az akkori kormányzó SDKÚ jelöltjeiként kerültek tisztségeikbe. „Mindig sajnálom, ha bebizonyosodik, hogy egy SDKÚ-DS által jelölt tisztségviselő csődöt mondott” – mondja a ma már volt SDKÚ-DS-elnök és exkormányfő Mikuláš Dzurinda, de a büntetőjogi felelősséggel kapcsolatban a jogerős ítélet megszületéséig nem volt hajlandó nyilatkozni.
Az SDKÚ-DS pénztárosára, Gabriel Palackára Robert Fico kormányfő hívta fel a figyelmet 2008-ban. Szerinte éppen Palacka rendelkezett hozzáféréssel a svájci számlaszámhoz, ahová az ügyből származó pénzek kerültek. A rendőrség azonban semmit sem bizonyított Palackára. Ellenkezőleg, az SDKÚ akkori közlekedési minisztere, Pavol Prokopovič kezdeményezte az állítólagos csalások kivizsgálását a Branisko-ügyben.
Az SDKÚ-DS jelenlegi főnöke, Pavol Frešo nem kommentálta az ügyet. „A párt üdvözli a több mint tízéves ügy tisztességes kivizsgálását” – jelentette ki a párt szóvivője, Jana Zvončeková, aki Dzurindával ellentétben azt állítja, hogy a vádlottak nem az SDKÚ politikai jelöltjei voltak. Szerinte csak „hivatali jelölésről” volt szó.
A kormányfő szóvivője, Erik Tomáš sem véleményezte az ügyet. „Nem tartjuk megfelelőnek a folyamatban lévő bűnvádi eljárást véleményezni” – mondta. Robert Kaliňák belügyminiszter kíváncsian várja, milyen állást foglal majd az ügyben a bíróság. „Azokat kell megkérdezni, akiket ez közvetlenül érint” – üzente az SDKÚ-DS politikusai felé, akik a Branisko alagút építésekor a végrehajtásban voltak, és ma „erkölcsi bírákként lépnek fel és bírálnak – mondta.

SITA nyomán, dé, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleSzuperkommandóval az adócsalások ellen
Next articleBenépesül a Klapka tér