HAZA KÜLFÖLD Bemutatták Ferenc pápa címerét és mottóját

Bemutatták Ferenc pápa címerét és mottóját

1355
hirdetés

logoFerenc pápa megtartotta püspöki címerét és mottóját – jelentette be Federico Lombardi szentszéki szóvivő hétfői sajtótájékoztatóján.

A Vatikán hivatalos honlapja részletes leírást közölt az új pápa címeréről.
(http://attualita.vatican.va/sala-stampa/bollettino/2013/03/18/news/30649.html )
A címeren kék színű pajzs látható, közepén sárga nappal. Ebben a Jézusnak az IHS betűkből álló monogramja olvasható, ami a jezsuita Jézus Társaság címerét idézi. A pajzsot a Szűz Máriát jelképező csillag díszíti és a Szent Józsefet a spanyol egyházi ikonográfiában szimbolizáló, elsősorban olajáról ismert nárdus gyümölcse. A címer háttere a XVI. Benedek által választott korábbi pápai címer elemeit vette át a kontinuitás jegyében.
Ferenc pápa megtartotta eddigi mottóját is: a Miserando atque eligendo latin idézet a Szent vagy tiszteletre méltó Béda (672-735) angol bencés szerzetes egyik művéből származik és Máté evangéliumára utal (Mt 9,9), amelyben Jézus a bűnös embernek „megkönyörült és kiválasztotta”.
A sajtótájékoztatón Lombardi elmondta, hogy elkészült a pápai halászgyűrű is, melyet Ferenc pápa a keddi beiktatási szentmisén fog megkapni. Az aranyozott ezüstgyűrű Szent Pétert ábrázolja kezében az egyházat ábrázoló kulcsokkal. A pápa több változat közül választotta ki ezt a gyűrűt, amely olasz művész, Enrico Manfrini alkotása.
A szóvivő közölte, hogy a bizalmas vatikáni dokumentumok kiszivárogtatásáról készült Vatileaks-dosszié „már a pápa rendelkezésére áll”. Lombardi hozzátette: „csodálkoznék, ha megválasztása óta a pápának ideje lett volna a dossziét lapozgatni”.
A szentszéki szóvivő közölte, hogy Ferenc pápának egyelőre nincsen email címe, így a hívők elektronikus levélben egyelőre nem gratulálhatnak neki.

MTI

hirdetés
Previous articleHavazás – Még nyolc alsórendű mellékút járhatatlan Komárom megyében
Next articleBeszakadt az M1-es burkolata Győrnél, torlódás alakult ki – FRISSÍTETT (új: egy sávon haladhat a forgalom)