HAZA BELFÖLD Bemutatta miniszterjelöltjeit a Hlas-SD, Pellegrini a házelnök-jelölt

Bemutatta miniszterjelöltjeit a Hlas-SD, Pellegrini a házelnök-jelölt

527
hirdetés

A Hlas-SD kedden bemutatta miniszterjelöltjeit. Az egyes tárcák élére Matúš Šutaj Eštok (belügyminiszter), Erik Tomáš (munkaügyi miniszter), Tomáš Drucker (oktatásügyi miniszter), Denisa Saková (gazdasági miniszter), Richard Raši (informatizációs miniszter), Zuzana Dolinková (egészségügyi miniszter) és Peter Kmec (az uniós alapokért és a helyreállítási tervért felelős miniszterelnök-helyettes) kerülhet.


Peter Pellegrini, a Hlas-SD elnöke lesz a párt jelöltje a parlament elnöki posztjára. Ezt Pellegrini erősítette meg pártja keddi sajtótájékoztatóján. Jelölését, továbbá a miniszterjelöltjeik listáját jóváhagyta a Hlas-SD elnöksége.
„A Hlas-SD csakis a választóknak tartozik felelősséggel, a választóknak pedig azt ígértük, hogy változtatunk az ország irányításán. Ezt a felelősséget azokkal szemben is érezzük, akik nem ránk szavaztak, vagy nem vettek részt a választáson” – jelentette ki Pellegrini. Azt hangsúlyozta, az új kormánynak az összes állampolgár kormányának kell lennie. Meggyőződése szerint pártja miniszterjelöltjei elfogadhatók, nincsenek velük kapcsolatban olyan kételyek, amelyek miatt Zuzana Čaputová államfő esetleg ne nevezné ki őket.
Emlékeztetett pártja prioritásaira, például az áremelkedés megállítására, a regionális különbségek felszámolására, valamint az ország külpolitikai irányultságának megőrzésére. Hozzátette, a koalíciós tárgyalásokon sikerült elérniük, hogy olyan minisztériumok irányítását kapják meg, amelyek lefedik a párt prioritásaival összefüggő területeket.
Pellegrini elmondta, amint feláll az új kormány, hozzálátnak a kormányprogram kidolgozásához, és azt akarják elérni, hogy minél több dolog belekerüljön a Hlas-SD programjából, de ebben szerepet játszik a választási eredmény is, és rámutatott, hogy pártja csak a harmadik lett. „De mindent megteszünk, hogy belekerüljenek azok az ígéretek, amiket a választóknak tettünk” – mondta a Hlas-SD elnöke.
A miniszterjelöltek vázolták elképzeléseiket is, melyeket szeretnének a kormányprogramba foglaltatni. Saková fő célja a stabil energetika, az innováció és a tudományos kutatások támogatása, az ágazattal kapcsolatos törvényalkotási folyamat letisztázása. Dolinková a kevés gyerekorvos miatt kialakult válságot és általában az emberhiányt akarja megoldani az egészségügyben, szabályozni a kórházhálózat optimalizálásának folytatását, és megvizsgálni a helyreállítási tervvel kapcsolatos projekteket. Az iskolaügyben Drucker az oktatási reformra, az oktatás minőségére, az inkluzív oktatásra, kellő számú pedagógus biztosítására és a hatékony irányításra akar összpontosítani.
Raši partnerként akarja kezelni az önkormányzatokat és „forradalmi” változást ígér az uniós alapok felhasználásánál, folytatni akarja a bürokrácia csökkentését és a digitális transzformációt. Kmec válságstáb felállítását tervezi az uniós helyreállítási terv végrehajtására, és el akarja érni, hogy az ország kilábaljon az úgynevezett közepes jövedelmi csapdából. Erik Tomáš a háromoldalú érdekegyeztető tanács működését, a szociális párbeszédet akarja helyreállítani minden érintett bevonásával. Šutaj Eštok először az illegális migráció ügyét akarja megoldani, feltölteni a rendőri állományt a kellő létszámra, és véget vetni a rendőrségen belül zajló harcnak.
Pellegrini a sajtótájékoztatón leszögezte, a Smerrel és az SNS-szel kötött megállapodásnak nem része, hogy ő indul az államfői posztért, és a Hlas-SD még nem hozott döntést az államfőválasztással kapcsolatban.
A Smer-SD, a Hlas-SD és az SNS hétfőn (október 16.) aláírta a koalíciós szerződést, a tárcákat 7:7:3 arányban osztják el. A kormányfőt a Smer-SD adja, mindhárom pártnak lesz egy miniszterelnök-helyettese. A megállapodás szerint a házelnöki posztot a Hlas-SD kapja. Mindegyik kormánypártnak lesz egy parlamenti alelnöke, egy alelnöki posztot ellenzéki politikus tölthet be.

TASR

kép: facebook

hirdetés
Previous articleMúlt és jelen mezsgyéjén a Komáromi Jókai Színház Koldusoperájában
Next articleOrbán Viktor az orosz elnökkel tárgyalt