HAZA RÉGIÓ Békés demonstrációval emlékeztek meg a kassai kormányprogramról Komáromban

Békés demonstrációval emlékeztek meg a kassai kormányprogramról Komáromban

948
hirdetés

csendes_tiltakozás_033Az Egy Jobb Komáromért Polgári Kezdeményezés (EJK), a Selye János Egyetem Hallgatói Önkormányzata, valamint komáromi civilek békés tiltakozással emlékeztek meg a kassai kormányprogram elfogadásának 70. évfordulójáról Komáromban, április 11-én.

Az Esterházy János Nádor utcai emléktáblájánál tartott demonstráción Knirs Imre, Komárom alpolgármestere, az EJK elnöke kiemelte: a komáromi csendes tiltakozás célja, hogy felhívják a figyelmet a Beneš-dekrétumok tarthatatlanságára, ebben ugyanis a csehszlovák nemzetállam megteremtése érdekében az ország területén élő németek és magyarok kollektív bűnösségét rögzítették. „Mivel ezeknek a döntéseknek egyik áldozata Esterházy János mártír-politikusunk volt, ezért emléktáblájánál egy szál fehér rózsával adózunk most emléke előtt. Emlékezzünk meg ugyanakkor a Beneš-dekrétumok következtében a Csehszlovák Köztársaságból kizárt, Magyarországra telepített felvidéki magyarokról is, akiknek emléknapját minden évben április 12-én tartják meg” – tette hozzá.

Az 1945. április 5-én az akkori csehszlovák kormány által Kassán elfogadott kormányprogram az ország területén élő összes németet és magyart háborús bűnösnek mondta ki. Ez a dokumentum volt az alapja Edvard Beneš csehszlovák államfő azon hírhedt elnöki dekrétumainak, amelyek alapján a második világháború után több mint két és fél millió németet és mintegy százezer magyart fosztottak meg vagyonuktól, állampolgárságuktól és telepítettek ki vagy üldöztek el az országból.

Az úgynevezett Beneš -dekrétumokat ugyan ma már gyakorlatilag nem alkalmazzák, de mivel nem érvénytelenítették őket, továbbra is részei a és a cseh jogrendszernek.

lm, Felvidék.ma

hirdetés
Previous articleSajtóreggeli komoly, fontos témákról
Next articleMINI Cooper SD Countryman ALL4: A család óriása